chili&vanília

Szilvás csirke

Gasztro

A mai Irán, azaz az egykori Perzsa Birodalom a világ egyik legsokszínűbb és legkifinomultabb konyháját tudhatja magáénak. Nem véletlen, hiszen a történelem során számos kulináris behatás épült be gasztronómiájába:

Indiából a csodálatos basmati rizs, az araboktól a bárány, a datolya vagy a füge változatos használata, a törököktől a joghurt és az aszalt gyümölcsök, no meg több irányból a különböző egzotikus fűszerek. Mindezek az éghajlat adta adottságokkal gazdag, izgalmas és elegáns konyhaművészetet eredményeztek. Középpontjában az ún. khoreshek, vagyis fűszeres, lassan főtt egytálételek állnak, amelyekben gyakran párosítják a húsokat gyümölcsökkel. Például a kacsát gránátalmával (és dióval), a bárányt birsalmával (és spenóttal), a csirkét szilvával (Khoresh Aloo).

Az alábbi ételt a Szilvás csirke című francia film ihlette, amely Iránban játszódik, és amely nyolc kis történetben meséli el Nasser Ali Khan hegedűművész életét és halálát. A batyuban fűszeres sültcsirke-töltelék, aszalt szilvával, sok sáfrányos karamellizált hagymával és fűszerekkel.

Rétesbatyu fűszeres, aszalt szilvás csirkével

Hozzávalók (24 darabhoz)

Töltelék:

4 csirkecomb

só, bors

4+4 evőkanál olívaolaj

60 dkg hagyma, vékonyra szeletelve

1 evőkanál barnacukor

1 kávéskanál őrölt fahéj

1 kávéskanál őrölt szegfűbors

frissen reszelt szerecsendió

negyed kávéskanál sáfrány 4 evőkanál forró vízben

kioldva

20 dkg aszalt szilva forró vízbe áztatva, félbevágva

fél zöldalma meghámozva, apró kockákra vágva

2 csomag 8 lapos (2°15 dkg) réteslap

10 dkg olvasztott vaj

1 tojás

A tetejére szezámmag

A csirkecombokat sózzuk, borsozzuk, megkenjük 4 evőkanál olívaolajjal, és 190 fokos, előmelegített sütőben kb. 50 perc alatt szaftosra sütjük. Közben karamellizált hagymát készítünk: 4 evőkanál olívaolajon először üvegesre dinszteljük a vékonyra szeletelt hagymát, majd lassú tűzön, kb. további 15 perc alatt aranyszínűre sütjük (a saját cukortartalmától eleve kissé karamellizálódik). A végén hozzáadjuk a barnacukrot, még néhány percig pirítjuk. A karamellizált hagymához adjuk a fahéjat, szegfűborsot, a frissen reszelt szerecsendiót, valamint a sáfrányt, amelyet előzőleg 4 evőkanál forró vízbe áztattunk. A forró vízbe áztatott és félbevágott aszalt szilvát is a hagymához adjuk. A megsült csirkecombokról lefejtjük a húst (a bőrét is), és falatnyi darabokra aprítjuk. A szilvás-hagymás raguhoz adjuk, sózzuk, borsozzuk. Végül hozzákeverjük a felkockázott, nyers zöldalmát. A sütőt előmelegítjük 220 fokra. A réteslapokat kettéosztjuk (4 lap legyen egy réteg), megkenjük olvasztott vajjal, és mindegyikből 6 téglalapot vágunk. Egy-egy púpozott evőkanálnyi tölteléket helyezünk rá, a két szélét behajtjuk, majd 5°11 cm-es batyukat hajtogatunk. Tetejét megkenjük tojással, és megszórjuk szezámmaggal. 15 perc alatt arany színűre sütjük. Langyosan tálaljuk.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Állami támogatás, pályázatírás, filozófia – Kicsoda a halloweeni tökfaragást megtiltó zebegényi polgármester?

Ferenczy Ernő még alpolgármesterként tevékenyen részt vett abban, hogy az előző polgármester illetményét ideiglenesen felfüggesszék. Közben saját vállalkozása tetemes állami támogatásokban részesült. Zebegény fura urát úgy ismerik, mint aki alapvetően nem rosszindulatú, de ha elveszíti a türelmét, akkor stílust vált. 

Fiúk a barakkból

Andy Parker sorozata sokáig megtéveszt a cukiságával, és csak lassan virrad a nézőre, hogy más üzenet rejlik itt. Az érzékeny és nagyon is meleg Cameron Cope (a valós koránál jóval hamvasabbnak és naivabbnak tetsző Miles Heizer) rejtélyes indíttatásból úgy dönt, hogy nehéz természetű édesanyját azzal tudná a legjobban kiborítani, ha csatlakozna a tengerészgyalogsághoz.

Szellemes

Ifj. Vidnyánszky Attila „saját” Hamletjének színpadra állításához tett vállalásaiból akár már egy is túl nagynak tűnhet. Nemcsak a darab címe változott meg: az „és a többi, néma csend” válik a rendezői elképzelés alfájává és ómegájává is.

Lehetnénk jobban is

Ismerjük a híres idézetet, amelyben Rousseau a polgári társadalom megteremtését az első emberhez köti, aki „bekerített egy földdarabot és azt találta mondani: ez az enyém, s oly együgyű emberekre akadt, akik ezt el is hitték neki”.