chili&vanília

Szilvás csirke

Gasztro

A mai Irán, azaz az egykori Perzsa Birodalom a világ egyik legsokszínűbb és legkifinomultabb konyháját tudhatja magáénak. Nem véletlen, hiszen a történelem során számos kulináris behatás épült be gasztronómiájába:

Indiából a csodálatos basmati rizs, az araboktól a bárány, a datolya vagy a füge változatos használata, a törököktől a joghurt és az aszalt gyümölcsök, no meg több irányból a különböző egzotikus fűszerek. Mindezek az éghajlat adta adottságokkal gazdag, izgalmas és elegáns konyhaművészetet eredményeztek. Középpontjában az ún. khoreshek, vagyis fűszeres, lassan főtt egytálételek állnak, amelyekben gyakran párosítják a húsokat gyümölcsökkel. Például a kacsát gránátalmával (és dióval), a bárányt birsalmával (és spenóttal), a csirkét szilvával (Khoresh Aloo).

Az alábbi ételt a Szilvás csirke című francia film ihlette, amely Iránban játszódik, és amely nyolc kis történetben meséli el Nasser Ali Khan hegedűművész életét és halálát. A batyuban fűszeres sültcsirke-töltelék, aszalt szilvával, sok sáfrányos karamellizált hagymával és fűszerekkel.

Rétesbatyu fűszeres, aszalt szilvás csirkével

Hozzávalók (24 darabhoz)

Töltelék:

4 csirkecomb

só, bors

4+4 evőkanál olívaolaj

60 dkg hagyma, vékonyra szeletelve

1 evőkanál barnacukor

1 kávéskanál őrölt fahéj

1 kávéskanál őrölt szegfűbors

frissen reszelt szerecsendió

negyed kávéskanál sáfrány 4 evőkanál forró vízben

kioldva

20 dkg aszalt szilva forró vízbe áztatva, félbevágva

fél zöldalma meghámozva, apró kockákra vágva

2 csomag 8 lapos (2°15 dkg) réteslap

10 dkg olvasztott vaj

1 tojás

A tetejére szezámmag

A csirkecombokat sózzuk, borsozzuk, megkenjük 4 evőkanál olívaolajjal, és 190 fokos, előmelegített sütőben kb. 50 perc alatt szaftosra sütjük. Közben karamellizált hagymát készítünk: 4 evőkanál olívaolajon először üvegesre dinszteljük a vékonyra szeletelt hagymát, majd lassú tűzön, kb. további 15 perc alatt aranyszínűre sütjük (a saját cukortartalmától eleve kissé karamellizálódik). A végén hozzáadjuk a barnacukrot, még néhány percig pirítjuk. A karamellizált hagymához adjuk a fahéjat, szegfűborsot, a frissen reszelt szerecsendiót, valamint a sáfrányt, amelyet előzőleg 4 evőkanál forró vízbe áztattunk. A forró vízbe áztatott és félbevágott aszalt szilvát is a hagymához adjuk. A megsült csirkecombokról lefejtjük a húst (a bőrét is), és falatnyi darabokra aprítjuk. A szilvás-hagymás raguhoz adjuk, sózzuk, borsozzuk. Végül hozzákeverjük a felkockázott, nyers zöldalmát. A sütőt előmelegítjük 220 fokra. A réteslapokat kettéosztjuk (4 lap legyen egy réteg), megkenjük olvasztott vajjal, és mindegyikből 6 téglalapot vágunk. Egy-egy púpozott evőkanálnyi tölteléket helyezünk rá, a két szélét behajtjuk, majd 5°11 cm-es batyukat hajtogatunk. Tetejét megkenjük tojással, és megszórjuk szezámmaggal. 15 perc alatt arany színűre sütjük. Langyosan tálaljuk.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Hurrá, itt a gyár!

Hollywood nincs jó bőrben. A Covid-járvány alatt a streamingszolgáltatók behozhatatlan előnyre tettek szert, egy rakás mozi zárt be, s az azóta is döglődő mozizási kedvet még lejjebb verte a jegyek és a popcorn egekbe szálló ára.

Profán papnők

Liane (Malou Khebizi), a fiatal influenszer vár. Kicsit úgy, mint Vladimir és Estragon: valamire, ami talán sosem jön el. A dél-franciaországi Fréjus-ben él munka nélküli anyjával és kiskamasz húgával, de másutt szeretne lenni és más szeretne lenni. A kiút talán egy reality show-ban rejlik: beküldött casting videója felkelti a producerek érdeklődését. Fiatal, éhes és ambiciózus, pont olyasvalaki, akit ez a médiagépezet keres. De a kezdeti biztatás után az ügy­nökség hallgat: Liane pedig úgy érzi, örökre Fréjus-ben ragad.

Viszonyítási pontok

Ez a színház ebben a formában a jövő évadtól nem létezik. Vidovszky György utolsó rendezése még betekintést enged színházigazgatói pályázatának azon fejezetébe, amelyben arról ír, hogyan és milyen módszerrel képzelte el ő és az alkotógárdája azt, hogy egy ifjúsági színház közösségi fórumként (is) működhet.

Kliséből játék

A produkció alkotói minimum két olyan elemmel is élnek, amelyek bármelyikére nagy valószínűséggel mondaná egy tapasztalt rendező, hogy „csak azt ne”. Az egyik ilyen a „színház a színházban”, ami könnyen a belterjesség érzetét kelti (ráadásul, túl sokszor láttuk már ezt a veszélyesen kézenfekvő megoldást), a másik pedig az úgynevezett „meztelenül rohangálás”, amit gyakran társítunk az amatőr előadásokhoz.