Prekmurska gibanica, muravidéki rakott rétes, szlovén flódni – tetszőlegesen kiválasztható, kinek melyik elnevezés a legszimpatikusabb. Az azonban egészen biztos, hogy igazi, nagy ívű, ünnepi projekt a készítése – sok hozzávaló, sok munka, hosszú sütési idő –, cserébe viszont a jól megérdemelt elismerés sem marad el. A leghíresebb szlovén sütemény ma már uniós eredetvédelmi oltalom alatt áll, büszkék rá és nagy becsben is tartják egész Szlovéniában, nem csak a Muravidéken, ahonnan származik. Az első írott receptet az 1700-as évekre teszik, később, 1828-ban már lakodalmi süteményként jelenik meg számos helyen. Hogyan is áll össze? A négyféle tölteléket: mák, túró, dió, alma, papírvékony réteslapok választják el, a stabil, szépen szeletelhető talpat pedig egy vékonyra nyújtott omlós tészta biztosítja. Az ismert, hagyományos flódnitól a réteslapokban és a plusz túrós töltelékben tér el. Szlovén flódnira fel, jó sütés-főzést, kellemes ünnepeket, jövőre folytatjuk!
A cikk további része csak előfizetőink számára elérhető.
Soha nem volt nagyobb szükség önre! A sajtó az olvasókért szabad, és fennmaradásunk előfizetőink nélkül nem lehetséges. Legyen előfizetőnk, tegyen egy próbát velünk és támogassa a demokratikus és liberális Magyarország ügyét!


