chili&vanília

Szürcsölni kötelező!

Gasztro

Shio, shoyu, miso, tonkotsu. Asahikawa, Hakodate, Hakata, Sapporo, Tokyo, Kitakata, Takayama, Waka­yama. Csak néhányféle a létező több tucat, Kínából eredő, de Japánban befutó, kultikus tésztalevesből, amiből fajta és regionális hovatartozás szerint is számtalan változat akad. A ramen szép világa bonyolult, elkészítése pedig művészet, amit japán mesterei évtizedeken át tökéletesítenek. Adott stílusát mindig a lé, a tészta és a feltétek izgalmas szentháromsága határozza meg. A ramensztori összetettsége miatt arra kísérletet sem teszek, hogy egy bekezdésben megfejtsem a titkát, ajánlok viszont egy nem autentikus, de annál finomabb elkészítési módot. Kell hozzá főzni egy tisztességes csirke- vagy tyúkhúslevest, mert az adja majd az alapját. A bevásárlás sem lesz megúszós, a miso pasztáért ugyanis el kell vándorolni egy ázsiai élelmiszereket áruló szaküzletbe. Ha pedig a maximalizált élményre vágyunk, akkor a kőbányai Dunapanda ázsiai szupermarketbe is (önmagában megér egy kirándulást!), ott ugyanis kapható friss, házi ramen tészta (a zöldséges szekció melletti tésztás pultban). Egyszóval, haladóknak ajánlom az alábbi receptet, hétvégi, kísérletezős főzős projektnek nagyszerű, a ráfordított idő és munka pedig megtérül. Tim Anderson japánspecialista séf remek receptje volt a kiindulási pont. Fogyasztása előtt vagy után pedig ajánlom a Könnyes leves (The Ramen Girl) című kedves amerikai limonádét, vagy a Tampopo című japán ramen westernt.

 

Munkaigényes, de gyors és pazar miso ramen

Hozzávalók (4 adag)

 

 

Alaplé:

1,5 liter házi csirkehúsleves

10 dkg fehér miso paszta

 

Fűszeres sertéshúsragu:

fél póréhagyma felaprítva

fél hagyma feldarabolva

1 paradicsom feldarabolva

4 gerezd fokhagyma megpucolva

2 cm gyömbér meghámozva, felaprítva

4 dkg vörös miso paszta

1 csilipaprika, kimagozva

1 evőkanál pirított szezámmag

½ teáskanál szecsuáni bors

25 dkg darált sertéshús (lehet kicsit zsírosabb)

2 evőkanál olaj

5 dkg vaj

 

Tálaláshoz:

4×10 dkg ramentészta (lehetőleg friss, lásd feljebb)

4 pak choi vagy más ázsiai zöldség

4 hatperces tojás

vékonyra karikázott újhagyma- vagy pórézöld

ízlés szerint extra csiliolaj

 

Először elkészítjük a fűszeres sertéshúsragut: kis aprítógépbe tesszük a felaprított póréhagymát, hagymát, paradicsomot, fokhagymát, gyömbért, a vörös miso pasztát, a kimagozott csilipaprikát, szezámmagot, szecsuáni borsot és pár tekerésnyi friss borsot. Simára pürésítjük. Összedolgozzuk a darált sertéshússal, alaposan elkeverjük, hogy egy fűszeres húspasztát kapjunk. Egy nagy serpenyőt vagy wokot szinte füstölésig, szárazon felforrósítunk. Ekkor hozzáadjuk az olajat, és beletesszük a fűszeres húsragut. Fakanállal szétaprítjuk, majd nagyon erős lángon hagyjuk megpirulni, nem kevergetjük folyamatosan, hogy kapjon erős pörzsanyagot. Akkor jó, amikor már kissé karamellizálódott és megpirult. Ekkor adjuk hozzá a vajat, majd félretesszük. Megfőzzük a hatperces tojást (hat perc alatt) és pár percre forró vízbe mártjuk a hosszában félbevágott pak choit, hogy kissé megpuhuljon, de ropogós maradjon. Ugyanebben a vízben megfőzzük a ramentésztát. Ha friss, akkor kb. csak 2-3 perc szükséges. Ha száraztésztát használunk, akkor a csomagoláson szereplő utasítás szerint. A húslevest kíméletesen forráspontig melegítjük, és elkeverjük benne a fehér miso pasztát. A pirított húsragu felét a levesbe keverjük. Ha szükséges, sózzuk (előtte semmit nem sóztunk, mert a miso sóz). Mindenki tányérjába kb. 3 dl levest merünk, beletesszük a tésztát, elkeverjük, majd a tetején elosztjuk a húsragu másik felét, a tojásokat, újhagymát és a zöldséget. Aki csípősebben szereti, tehet rá extra csiliolajat. Azonnal tálaljuk. Szürcsölni kötelező.

Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu

 

Figyelmébe ajánljuk

Újabb mérföldkő

  • Harci Andor

Mi lett volna, ha 1969-ben, az amougies-i fesztiválon Frank Zappa épp másfelé bolyong, s nem jelentkezik be fellépőnek a színpadon tartózkodó Pink Floyd tagjai mellé?

Vándormozi

  • - turcsányi -

John Maclean nem kapkodja el, az előző filmje, a Slow West (A nyugat útján) 2015-ben jött ki.

Mi, angyalok

Egyesével bukkannak elő a lelátó hátsó részét határoló cserjésből a zenekar tagjai (Tara Khozein – ének, Bartek Zsolt klarinét, szaxofon, Darázs Ádám – gitár, Kertész Endre – cselló) és a táncos pár (Juhász Kata és Déri András).

Új válaszok

A művészet nem verseny, de mégiscsak biennálék, pályázatok, díjak és elismerések rendezik a sorokat. Minden országnak van egy-egy rangos, referenciaként szolgáló díja.

Mintha a földön állva…

Összegyűjtött és új verseket tartalmazó kötete, a 2018-ban megjelent A Vak Remény a költő teljes életművét átfogó könyv volt, ám az új versek jelenlétét is kiemelő alcím a lírai opus folyamatosan „történő” állapotára mutat, arra, hogy még korántsem egy megállapodott vagy kevésbé dinamikus költői nyelvről van szó.

Egyetemes gyávaság

A gyermekvédelminek csúfolt törvény utóhatása borzolta a kedélyeket az elmúlt hetekben a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen. Június közepén, még a Pride – azóta tudjuk: több százezres – vonulása előtt cikket jegyzett a Hvg360 felületén az egyetem Pszichológiai Intézetének három oktatója.

Adja vagy nem adja?

A történet népmesei szála szerint Donald Trump a hivatalban eltöltött dolgos nap után hazatért otthonába, ahol szerető hitvese, Melania várta őt.

Vegetál, bezárt, költözik

Az elmúlt másfél évtizedben szétfeslett a magyar múzeumi rendszer szövete. Bizonyára vannak olyan intézmények, amelyek érintetlenek maradtak a 2010 óta zajló átalakulásoktól: vidéken egy-egy helytörténeti gyűjtemény, vagy Budapesten a Bélyegmúzeum – de a rendszer a politikai, s ezzel összefüggő gazdasági szándékokból, érdekekből kifolyólag jelentősen átrajzolódott.

Ítélt az utókor

Szerették őket, így az államosításkor maradt 200-200 hold földjük. Később mégis ku­láknak minősültek az utolsó óföldeáki földes­urak, Návay László és testvére, Aranka. Egy cselédjük házában haltak meg. Kúriájukat most uniós pénzből felújítják. Bérelhető lesz, mint a közeli batidai vadászkastély.