chili&vanília

Tartiflette

Gasztro

Az egyik legzseniálisabb francia sajt, az eredetvédett Reblochon a keleti Savoya megyében készül, súlya körülbelül fél kiló, kerek alakú, átmérője 14 cm, magassága 3,5 cm. Eredetileg a fejés utolsó, zsírosabb tejéből készítették; a hegyekben régi szokás volt két részletben fejni, a reblocher szó a fejésnek ezt a módját jelenti. Utóbbi módszer a 14. századra vezethető vissza, amikor a parasztoknak a tej mennyisége után kellett adót fizetniük. Nem fejték meg teljesen a teheneiket, így kevesebbet adóztak, a második fejésből származó tej pedig tartalmas, magas zsírtartalmú volt, és ideális sajtkészítéshez. A híres Reblochon sajt belseje lágy, krémes, érett, csodás. Az egyik tipikus hegyvidéki fogás, amelyet készítenek vele, a tartiflette. Némileg talán illúzióromboló, hogy nem generációkról generációkra vándorló, a francia népi konyha által tovább vitt örökségről van szó, hanem mesterségesen kreált receptről: az ételt a Reblochon sajt készítői találták ki, kimondottan a sajt fogyasztásának ösztönzése céljából. A helyi franciák kissé talán meglepődtek, amikor az alpesi éttermek étlapján a nyolcvanas években elkezdett felbukkani. Beszerzése itthon kihívás lehet, a sarki közértben sajnos nem kapható, a delikatesz- és sajtszaküzletekben (pl. Culinaris, Sarki Fűszeres, All in Delicates, Baldaszti's) azonban igen. Esetleg helyettesíthető más, hasonló karakterű sajttal (tehát mosott kérgű, préselt lágy sajttal), pl. olasz Taleggióval, vagy ha ahhoz is nehezen jutunk hozzá, valamelyik jó minőségű hazai kézműves sajttal. Kimondottan nehéz, téli egytálétel, feltétlenül kínáljunk mellé zöldsalátát és savanyúságot, amelyek ellensúlyozzák a zsírosságát. Na meg persze jó sok ropogós, könnyű fehérbort.


 

 

Tartiflette (sajttal besütött burgonya)

Hozzávalók (2-3 nagy étvágyú adag)

50 dkg burgonya, meghámozva, vékonyra szeletelve

5 dkg húsos füstölt császárszalonna, felkockázva

1 hagyma, apróra kockázva

1 dl tejszín

25 dkg Reblochon (vagy más, hasonló jellegű) sajt

A burgonyát meghámozzuk, vékonyra szeleteljük. Lobogó, sós vízben kb. 10-15 perc alatt puhára főzzük, de legyen még tartása, ne essen szét. Közben egy kis serpenyőben minimális (egy teáskanál) olajon megpirítjuk a füstölt szalonnát. Amikor kiolvadt a zsírja, hozzáadjuk a közepesen finomra aprított hagymát is, és üvegesre dinszteljük. A megfőtt burgonyát leszűrjük. Egy hőálló edényben, jénaiban vagy kisebb tepsiben elrendezzük a burgonya egyik felét, sózzuk, borsozzuk (óvatosan a sóval, mert a szalonna és a sajt is sós!). Rászórjuk a pirított császárszalonnát és hagymát, majd beterítjük a burgonya másik felével. Ráöntjük a tejszínt. A Reblochon (vagy más, hasonló típusú) sajtot keresztben (lapjában) félbevágjuk, és a burgonya tetejére tesszük, vágott felével lefelé, tehát a kéreggel felfelé. 200 fokos, előmelegített sütőbe tesszük, és kb. 25 percig sütjük, amíg bugyogni kezd, és a teteje, ill. a sajt kérge megpirul. (Megjegyzem, az utóbbi a legfinomabb falat.)

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Vörösben

Bohumil Hrabal novelláit Balassa Eszter, a társulattal sokat dolgozó dramaturg az Európa Kiadónál nemrégiben újra megjelent Véres történetek és legendák című gyűjteményes kötet alapján dolgozta át. Vörös a zokni, a nyakkendő, de még a hajszalag is – véres drámára jöttünk –, mégsem sorolható a horror műfajába Soós Attila rendezése. Fekete humorban gazdag sztorik elevenednek meg, groteszk stílusban feltárva a kisemberek mindennapos küzdelmeit.

Magánügyek, közügyek

A félhomályos színpadon egy női alak ül az íróasztalnál, mögötte vörös fényben füst gomolyog. Létezik egy színházi mondás: ahol egy előadásban füstgép vagy stroboszkóp jelenik meg, ott véget ér a minőség. Ám ez az előadás egy holokauszthoz kapcsolódó történetet mond el, a felszálló füstnek így óhatatlanul pluszjelentése is van.

Szintén zenész

  • - turcsányi -

Nyilván nincs új a nap alatt, mindenesetre a síkhülye gyerekrabló történetét láttuk már kétszer, s éppenséggel olvashattuk is volna, ha Evan Hunter (a számos álnéven alkotó Salvatore Albert Lombinót Ed McBainként ismerjük jobban) 1959-ben publikált regénye megjelenik magyarul, de nem jelent meg, noha a szerző távolról sem alulreprezentált alakja a magyar könyvkiadásnak, beleértve a komcsit is).

Patchwork művészportrékból

A Fuga leghátsó, ámde igen nagy méretű termében látható a művész 2012 óta futó sorozatának (Ember Embernek Embere) majdnem teljes összegzése. A magángyűjtőktől is visszakölcsönzött alkotásokkal együtt a kiállításon 34 mű szerepel – sajátos, „bogis” művészportrék a nemzetközi művészszcéna volt és jelenlegi nagyjairól. S bár G. Horváth mindenekelőtt festő, a művészi Pantheonjában szerepet kapnak szobrászok, fotósok, konceptuális alkotók és performerek is.

Delejező monstrum

Egy magyar regény, amelyben alig van valami magyar. Bartók Imre legújabb – nem is könnyű összeszámolni, hányadik – könyvének főszereplője a harmincas évei elején járó francia Damien Lazard, aki két év alatt szinte a semmiből robban be a nemzetközi profi sakkvilág szűk elitjébe, üstökösszerű felemelkedése már a világbajnok kihívóját sejteti.

Szenes Zoltán volt vezérkari főnök: A NATO-nak át kell vennie a drónvédelemmel kapcsolatos ukrán tapasztalatokat

A NATO alapvetően jól reagált az orosz csali drónok lengyelországi berepülésére, de az eset rávilágít arra, hogy a szövetség még nem készült fel a dróntámadásokra. A NATO-t politikai széttagoltsága is hátrányba hozza az orosz hibrid hadviselés elleni védekezésben – erről is beszélt nekünk a védelmi szövetség déli parancsnokság volt logisztikai főnöke.

„Előbb lövetem le magam, mint hogy letérdeljek”

Az elmúlt fél évben háromszor is országos hír lett Szolnok ellenzéki – MSZP-s – polgármesterének fellépéséből, egy tömegverekedés után például Pintér Sándor belügyminisztertől kért rendőröket a közbiztonság javításáért. Fideszes elődje örökségéről, Szolnok helyzetéről és a nagypolitikáról kérdeztük a 43 éves városvezetőt.