chili&vanília

Tartiflette

Gasztro

Az egyik legzseniálisabb francia sajt, az eredetvédett Reblochon a keleti Savoya megyében készül, súlya körülbelül fél kiló, kerek alakú, átmérője 14 cm, magassága 3,5 cm. Eredetileg a fejés utolsó, zsírosabb tejéből készítették; a hegyekben régi szokás volt két részletben fejni, a reblocher szó a fejésnek ezt a módját jelenti. Utóbbi módszer a 14. századra vezethető vissza, amikor a parasztoknak a tej mennyisége után kellett adót fizetniük. Nem fejték meg teljesen a teheneiket, így kevesebbet adóztak, a második fejésből származó tej pedig tartalmas, magas zsírtartalmú volt, és ideális sajtkészítéshez. A híres Reblochon sajt belseje lágy, krémes, érett, csodás. Az egyik tipikus hegyvidéki fogás, amelyet készítenek vele, a tartiflette. Némileg talán illúzióromboló, hogy nem generációkról generációkra vándorló, a francia népi konyha által tovább vitt örökségről van szó, hanem mesterségesen kreált receptről: az ételt a Reblochon sajt készítői találták ki, kimondottan a sajt fogyasztásának ösztönzése céljából. A helyi franciák kissé talán meglepődtek, amikor az alpesi éttermek étlapján a nyolcvanas években elkezdett felbukkani. Beszerzése itthon kihívás lehet, a sarki közértben sajnos nem kapható, a delikatesz- és sajtszaküzletekben (pl. Culinaris, Sarki Fűszeres, All in Delicates, Baldaszti's) azonban igen. Esetleg helyettesíthető más, hasonló karakterű sajttal (tehát mosott kérgű, préselt lágy sajttal), pl. olasz Taleggióval, vagy ha ahhoz is nehezen jutunk hozzá, valamelyik jó minőségű hazai kézműves sajttal. Kimondottan nehéz, téli egytálétel, feltétlenül kínáljunk mellé zöldsalátát és savanyúságot, amelyek ellensúlyozzák a zsírosságát. Na meg persze jó sok ropogós, könnyű fehérbort.


 

 

Tartiflette (sajttal besütött burgonya)

Hozzávalók (2-3 nagy étvágyú adag)

50 dkg burgonya, meghámozva, vékonyra szeletelve

5 dkg húsos füstölt császárszalonna, felkockázva

1 hagyma, apróra kockázva

1 dl tejszín

25 dkg Reblochon (vagy más, hasonló jellegű) sajt

A burgonyát meghámozzuk, vékonyra szeleteljük. Lobogó, sós vízben kb. 10-15 perc alatt puhára főzzük, de legyen még tartása, ne essen szét. Közben egy kis serpenyőben minimális (egy teáskanál) olajon megpirítjuk a füstölt szalonnát. Amikor kiolvadt a zsírja, hozzáadjuk a közepesen finomra aprított hagymát is, és üvegesre dinszteljük. A megfőtt burgonyát leszűrjük. Egy hőálló edényben, jénaiban vagy kisebb tepsiben elrendezzük a burgonya egyik felét, sózzuk, borsozzuk (óvatosan a sóval, mert a szalonna és a sajt is sós!). Rászórjuk a pirított császárszalonnát és hagymát, majd beterítjük a burgonya másik felével. Ráöntjük a tejszínt. A Reblochon (vagy más, hasonló típusú) sajtot keresztben (lapjában) félbevágjuk, és a burgonya tetejére tesszük, vágott felével lefelé, tehát a kéreggel felfelé. 200 fokos, előmelegített sütőbe tesszük, és kb. 25 percig sütjük, amíg bugyogni kezd, és a teteje, ill. a sajt kérge megpirul. (Megjegyzem, az utóbbi a legfinomabb falat.)

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Fuss, és tévedj el Budapesten!

Budapestre jött a City Race Euro Tour, egy városi tájfutó rendezvénysorozat. Három napon át futhatunk Budapest különböző részein egy térképpel, amelyen a kukák is fel vannak tüntetve, de az utcanevek nem láthatóak. De mire is jó ez az egész?

A saját határain túl

Justin Vernon egyszemélyes vállalkozásaként indult a Bon Iver, miután a zenész 2006-ban három hónapot töltött teljesen egyedül egy faházban, a világtól elzárva, egy nyugat-wisconsini faluban.

Az űr az úr

Az 1969-ben indult Hawkwind mindig a mainstream csatornák radarja alatt maradt, pedig hatása évtizedek óta megkérdőjelezhetetlen.

Pincebogarak lázadása

  • - turcsányi -

Jussi Adler-Olsen immár tíz kötetnél járó Q-ügyosztályi ciklusa a skandináv krimik népmesei vonulatába tartozik. Nem a skandináv krimik feltétlen sajátja az ilyesmi, minden szak­ágnak, műfajnak és alműfajnak van népmesei tagozata, amelyben az alsó kutyák egy csoportozata tengernyi szívás után a végére csak odasóz egy nagyot a hatalomnak, az efeletti boldogságtól remélvén boldogtalansága jobbra fordulását – hiába.

Luxusszivacsok

A Molnár Ani Galéria 2024-ben megnyitott új kiállítótere elsősorban hazai, fiatal, női alkotókra fókuszál, Benczúr viszont már a kilencvenes évek közepétől jelen van a művészeti szcénában, sőt már 1997-ben szerepelt a 2. Manifestán, illetve 1999-ben (más művészekkel) együtt a Velencei Biennálé magyar pavilonjában.

Égen, földön, vízen

Mesék a mesében: mitikus hősök, mágikus világ, megszemélyesített természet, a szó szoros értelmében varázslatos nyelv. A világ végén, tajtékos vizeken és ég alatt, regei időben mozognak a hősök, egy falu lakói.