chili&vanília

Tartiflette

Gasztro

Az egyik legzseniálisabb francia sajt, az eredetvédett Reblochon a keleti Savoya megyében készül, súlya körülbelül fél kiló, kerek alakú, átmérője 14 cm, magassága 3,5 cm. Eredetileg a fejés utolsó, zsírosabb tejéből készítették; a hegyekben régi szokás volt két részletben fejni, a reblocher szó a fejésnek ezt a módját jelenti. Utóbbi módszer a 14. századra vezethető vissza, amikor a parasztoknak a tej mennyisége után kellett adót fizetniük. Nem fejték meg teljesen a teheneiket, így kevesebbet adóztak, a második fejésből származó tej pedig tartalmas, magas zsírtartalmú volt, és ideális sajtkészítéshez. A híres Reblochon sajt belseje lágy, krémes, érett, csodás. Az egyik tipikus hegyvidéki fogás, amelyet készítenek vele, a tartiflette. Némileg talán illúzióromboló, hogy nem generációkról generációkra vándorló, a francia népi konyha által tovább vitt örökségről van szó, hanem mesterségesen kreált receptről: az ételt a Reblochon sajt készítői találták ki, kimondottan a sajt fogyasztásának ösztönzése céljából. A helyi franciák kissé talán meglepődtek, amikor az alpesi éttermek étlapján a nyolcvanas években elkezdett felbukkani. Beszerzése itthon kihívás lehet, a sarki közértben sajnos nem kapható, a delikatesz- és sajtszaküzletekben (pl. Culinaris, Sarki Fűszeres, All in Delicates, Baldaszti's) azonban igen. Esetleg helyettesíthető más, hasonló karakterű sajttal (tehát mosott kérgű, préselt lágy sajttal), pl. olasz Taleggióval, vagy ha ahhoz is nehezen jutunk hozzá, valamelyik jó minőségű hazai kézműves sajttal. Kimondottan nehéz, téli egytálétel, feltétlenül kínáljunk mellé zöldsalátát és savanyúságot, amelyek ellensúlyozzák a zsírosságát. Na meg persze jó sok ropogós, könnyű fehérbort.


 

 

Tartiflette (sajttal besütött burgonya)

Hozzávalók (2-3 nagy étvágyú adag)

50 dkg burgonya, meghámozva, vékonyra szeletelve

5 dkg húsos füstölt császárszalonna, felkockázva

1 hagyma, apróra kockázva

1 dl tejszín

25 dkg Reblochon (vagy más, hasonló jellegű) sajt

A burgonyát meghámozzuk, vékonyra szeleteljük. Lobogó, sós vízben kb. 10-15 perc alatt puhára főzzük, de legyen még tartása, ne essen szét. Közben egy kis serpenyőben minimális (egy teáskanál) olajon megpirítjuk a füstölt szalonnát. Amikor kiolvadt a zsírja, hozzáadjuk a közepesen finomra aprított hagymát is, és üvegesre dinszteljük. A megfőtt burgonyát leszűrjük. Egy hőálló edényben, jénaiban vagy kisebb tepsiben elrendezzük a burgonya egyik felét, sózzuk, borsozzuk (óvatosan a sóval, mert a szalonna és a sajt is sós!). Rászórjuk a pirított császárszalonnát és hagymát, majd beterítjük a burgonya másik felével. Ráöntjük a tejszínt. A Reblochon (vagy más, hasonló típusú) sajtot keresztben (lapjában) félbevágjuk, és a burgonya tetejére tesszük, vágott felével lefelé, tehát a kéreggel felfelé. 200 fokos, előmelegített sütőbe tesszük, és kb. 25 percig sütjük, amíg bugyogni kezd, és a teteje, ill. a sajt kérge megpirul. (Megjegyzem, az utóbbi a legfinomabb falat.)

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Hieronymus Bosch világa

  • - turcsányi -

Michael Connelly nem egy író, inkább egy regénygyár, rosszabb esetben áruvédjegy – az efféle státus persze nem oly ritka zsiráf manapság.

„Rodrigo”

A világ legnagyobb és legrangosabb színházi fesztiválja az avignoni. Jelentős társulatok seregszemléje, illetve már maga a fesztiválmeghívás jelentőssé tesz társulatokat. Aki a hivatalos programban van, az számít valakinek.

Félúton

Egykori nagymenő, aki a csúcsról lepottyanva már csak árnyéka önmagának; féktelen csodagyerek, akinek csak kemény munkára és iránymutatásra van szüksége, hogy azzá a sztárrá váljon, akit a végzete elrendelt neki – a sportfilmek talán legnagyobb kliséi ezek, a Stick pedig épp erre a kettőre épül.

Dinók a budoárban

Ötévesen, egy tollseprűtánccal indult Karácsonyi László (1976) művészi karrierje, diplomáját 2003-ban pedig egy lovagi páncélzatban védte meg. (A páncél maga volt a diplomamunkája.)

Léda a Titanicon

  • Molnár T. Eszter

Ki ne szeretné a Balatont? Főleg, ha csak a szépre emlékszik? Arra, hogy a vonat vidáman, sőt pontosan fut be a hűs állomásra, a papucs nem töri a lábat, a naptej megvéd a leégéstől, és van hely az árnyékban a kempingszéknek és a gumimatracnak.

Angyalszárnycsikorgás

Nagy luxus olyan kis kultúrának, mint a magyar, nem megbecsülni a legjobbjait. Márpedig Halasi Zoltán a kortárs magyar költészet szűk élmezőnyébe tartozik, ám a szakma mintha nem tartaná számon érdemeinek megfelelően, a nagyközönség számára pedig minden bizonnyal ismeretlen.

Miért hallgat Erdő Péter?

2025 júliusának egyik forró szerda éjjelén Konrád-Lampedúza Bence betanított kémia­tanár hazafelé ballagott Ráczboldogkőn, a Kistücsök névre hallgató alma materéből. Nem volt ittas egy cseppet sem, de megviselte a nehéz levegő, amikor szembejött vele egy kormányzati óriásplakát. 

Kinek a bűne?

A kormánypárti média azzal igyekszik lejáratni egy Tisza párti önkéntest, hogy korábban pornófilmekben szerepelt. A kampány morális természetű, a nőt bűnösnek és erkölcstelennek állítja be, s persze ezt vetíti rá a pártra is.