chili&vanília

Tartiflette

Gasztro

Az egyik legzseniálisabb francia sajt, az eredetvédett Reblochon a keleti Savoya megyében készül, súlya körülbelül fél kiló, kerek alakú, átmérője 14 cm, magassága 3,5 cm. Eredetileg a fejés utolsó, zsírosabb tejéből készítették; a hegyekben régi szokás volt két részletben fejni, a reblocher szó a fejésnek ezt a módját jelenti. Utóbbi módszer a 14. századra vezethető vissza, amikor a parasztoknak a tej mennyisége után kellett adót fizetniük. Nem fejték meg teljesen a teheneiket, így kevesebbet adóztak, a második fejésből származó tej pedig tartalmas, magas zsírtartalmú volt, és ideális sajtkészítéshez. A híres Reblochon sajt belseje lágy, krémes, érett, csodás. Az egyik tipikus hegyvidéki fogás, amelyet készítenek vele, a tartiflette. Némileg talán illúzióromboló, hogy nem generációkról generációkra vándorló, a francia népi konyha által tovább vitt örökségről van szó, hanem mesterségesen kreált receptről: az ételt a Reblochon sajt készítői találták ki, kimondottan a sajt fogyasztásának ösztönzése céljából. A helyi franciák kissé talán meglepődtek, amikor az alpesi éttermek étlapján a nyolcvanas években elkezdett felbukkani. Beszerzése itthon kihívás lehet, a sarki közértben sajnos nem kapható, a delikatesz- és sajtszaküzletekben (pl. Culinaris, Sarki Fűszeres, All in Delicates, Baldaszti's) azonban igen. Esetleg helyettesíthető más, hasonló karakterű sajttal (tehát mosott kérgű, préselt lágy sajttal), pl. olasz Taleggióval, vagy ha ahhoz is nehezen jutunk hozzá, valamelyik jó minőségű hazai kézműves sajttal. Kimondottan nehéz, téli egytálétel, feltétlenül kínáljunk mellé zöldsalátát és savanyúságot, amelyek ellensúlyozzák a zsírosságát. Na meg persze jó sok ropogós, könnyű fehérbort.


 

 

Tartiflette (sajttal besütött burgonya)

Hozzávalók (2-3 nagy étvágyú adag)

50 dkg burgonya, meghámozva, vékonyra szeletelve

5 dkg húsos füstölt császárszalonna, felkockázva

1 hagyma, apróra kockázva

1 dl tejszín

25 dkg Reblochon (vagy más, hasonló jellegű) sajt

A burgonyát meghámozzuk, vékonyra szeleteljük. Lobogó, sós vízben kb. 10-15 perc alatt puhára főzzük, de legyen még tartása, ne essen szét. Közben egy kis serpenyőben minimális (egy teáskanál) olajon megpirítjuk a füstölt szalonnát. Amikor kiolvadt a zsírja, hozzáadjuk a közepesen finomra aprított hagymát is, és üvegesre dinszteljük. A megfőtt burgonyát leszűrjük. Egy hőálló edényben, jénaiban vagy kisebb tepsiben elrendezzük a burgonya egyik felét, sózzuk, borsozzuk (óvatosan a sóval, mert a szalonna és a sajt is sós!). Rászórjuk a pirított császárszalonnát és hagymát, majd beterítjük a burgonya másik felével. Ráöntjük a tejszínt. A Reblochon (vagy más, hasonló típusú) sajtot keresztben (lapjában) félbevágjuk, és a burgonya tetejére tesszük, vágott felével lefelé, tehát a kéreggel felfelé. 200 fokos, előmelegített sütőbe tesszük, és kb. 25 percig sütjük, amíg bugyogni kezd, és a teteje, ill. a sajt kérge megpirul. (Megjegyzem, az utóbbi a legfinomabb falat.)

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Amit csak ők tudnak

A nu metalon felnőtt generáció, azaz a mai negyvenesek visszavonhatatlanul az öregedés jelének tekinthetik, hogy kedvenc irányzatuk esetében az újat jelölő „nu” annyira indokolatlan, hogy a legfontosabb zenekarok – már amelyik még aktív – mind elmúltak 30 évesek.

Hová futnál?

  • - ts -

Az Ezüst csillag egy amerikai katonai kitüntetés, afféle vitézségi érem, nagy csaták nagy hőseinek adják, 1932 óta.

Cserbenhagyás

  • - ts -

A moziból nézve az Egyesült Államok tényleg a világ csendőre: minden korban megvannak a háborús veteránjai. De nem bánik szépen velük.

Irányított hálózatok

  • Molnár T. Eszter

A csoportterápiák általában vallomásos körrel indulnak. Valahogy így: Eszter vagyok, és hiszek a csodákban.

Kozmikus dramaturgia

E csoportos kiállítás nem csupán egy csillagászati vagy mitológiai témát feldolgozó tárlat, sokkal inkább intellektuális és érzéki kaland, amely a tudomány és a művészet határmezsgyéjére vezet.

A klezmer szelleme

Egykor szebb volt a zsinagóga belseje, amely most Művészetek Házaként funkcionál Szekszárdon. Igaz, a kettő között volt csúnyább is. A ház 1897-ben épült a grazi építész, Hans Petschnig tervei alapján, aki a helyi Bodnár-ház és az Újvárosi templom tervezője is.

Aki a hidegből jött

Bizonyára a titkosszolgálatok működése iránti nem szűnő érdeklődés is magyarázza, miért jelenik meg oly sok e tárgyba tartozó elemzés, átfogó történeti munka, esettanulmány, memoár, forrásközlés.

Szerbia kontra Szerbia: az ország, amely saját magával vív harcot

  • Végel László
Tavaly november elsején 11 óra 52 perckor leomlott a felújított újvidéki pályaudvar előtetője, 15 ember halálát okozva. Senki nem látta előre, hogy a szerencsétlenség immár közel tíz hónapja tartó zűrzavart és válságot idéz elő. A Vučić-rezsim azonban nem hátrál.