Tartalom

(2013-01-17)

Kis-Magyarország

Nyírtelek

Kis-Magyarország

Megvannak - egy gyermekkollégium nehéz napjai

A nem állami fenntartású intézményeket érintő törvényi változások idén az ellehetetlenülés szélére sodorták az alapítványi intézményeket. Köztük a nyírteleki Kedvesház Kollégiumot, amely 25 gyereknek az egyetlen esély a kitörésre.

Bedőlt miskolci fejlesztések

Kis-Magyarország

Füstbe ment tervek

Két leállított, egy el nem kezdett és egy elutasított projekt a mérlege Miskolc 2012-es nagyberuházásainak. A 2010-ben hatalomra került fideszes városvezetés valamennyi jól előkészített uniós támogatottságú projektbe beavatkozott. Lett is következménye.

Publicisztika
Egotrip

Cseresnyési László: Nyelv és neurózis

Egotrip

Játszik velünk a nyelv

Tudós barátom, a francia nyelv professzora mesélte, hogy élete egyik legnagyobb sikerét akkor aratta, amikor egyszer egy francia társaságban a beszédébe belefűzte a "fából vaskarika" kifejezés szó szerinti francia fordítását.

A szerk.

A szerk.

A szerk.

Tököt vagy csütörtököt

Ha viszont az ellenzék túl hamar áll be a szocpárt mellé, akkor mi az értelme a létüknek? Mekkora a pont jó távolság az MSZP-től, és mikor annyi? Mit gondol erről Bajnai, mit a Milla és mit a Szolidaritás? Vajon ugyanazt? Mi a racionális magatartás e dilemmával szembesülve? A múlt heti A szerk.

A szerk.

A szerk.

A hülyék királya és a bolond

Elolvasta-e már azt a cikket, amiről úgy mondott véleményt, hogy nem is olvasta? Most is megtenné azt a kijelentését? Foglalkozik avval, hogy az igazi bűnösöket elvigye a kommandó?

A szerk.

A szerk.

Régi nóta

A dolgok jelenlegi állása szerint Magyarországon elképzelhetetlen annyira rossz gazdasági-társadalmi helyzet, ami kijózanítólag hatna a politikára és a nettó demagógia föladására késztetné a politikusokat.

Gazdaság

Gazdaság

Jézus borravalója

Tomás Sedlácek: A jó és a rossz közgazdaságtana

A szerző közgazdász, Václav Havel, majd a cseh pénzügyminiszter és a miniszterelnök egykori tanácsadója, jelenleg egy kereskedelmi bank stratégája, egyetemi katedrák, publicisztikarovatok és nemzetközi előadó körutak ünnepelt sztárja.

Külpol

Francia intervenció Maliban

Külpol

Ellencsapás

Az elmúlt napok eseményei némileg átértelmezik Párizs afrikai szerepvállalással kapcsolatos álláspontját, Francois Hollande profiljáról nem is beszélve.

Interjú

Külpol

"Fokozatosan szétfoszlott"

Martin Bútora szlovák szociológus Csehszlovákia széteséséről

Tényleg a népakarat ellenében történt? Kik ambicionálták inkább, a csehek vagy a szlovákok? S ki jutott többre általa? A pozsonyi közélet kiemelkedő figuráját, Václav Havel egykori tanácsadóját, volt szlovák elnökjelöltet a cseh-szlovák szétválás 20. évfordulója alkalmából kérdeztük.

Belpol

Megint felszámolják a feketegazdaságot

Belpol

Ötletparádé

A nemzetgazdaság belső forgalmának legalább harmada a feketegazdaság kategóriájába sorolható a becslések szerint. Az emiatti költségvetési bevételkiesés ezermilliárdokban mérhető. A kormányzatnak a gazdaság fehérítését célzó költségvetés-javító programja viszont legfeljebb kétszázmilliárd forinttal számol. És még az sem jön össze.

Milliárdos átverés nem létező banki termékekkel

Belpol

Sírba szállt

Veress Gabriella, az Allianz korábbi közvetítője nemcsak a pénzintézet nevével, de okmányaival és bélyegzőjével is visszaélt, amikor nem létező banki terméket kínált. A piramisjáték szervezője 2011 áprilisában meghalt. A rendőrség csendben lezárta a nyomozást. Csaknem 1,5 milliárd forintról van szó.

Orbán katolikus szövetségese: Osztie Zoltán portréja

Belpol

Az Úr civilje

Osztie Zoltán belvárosi plébános a kilencvenes évek derekán tűnt fel a közéletben a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) elnökeként, egy törvénytelen választás eredményeként. Egyházi körökben is nyíltan bírálták, mert vezetése alatt a szervezet pártpolitikai befolyás alá került. A KÉSZ azóta a kormányvédő-békemenetelő civil mozgalom egyik oszlopává vált, a negyedik ötéves elnöki ciklusát taposó Osztie a Csizmadia László által vezetett Civil Együttműködési Tanácskozás (CET) alelnöke.

Film

Interjú

Film

Több mint nő

Francois Cluzet színész

Tolószékes arisztokratát játszott az utóbbi idők legnagyobb európai filmsikerében, az Életrevalókban, és sűrűn használta a lábát (hisz sokat kellett menekülnie) az utóbbi idők tán legjobb francia thrillerében (Senkinek egy szót se!). Most pedig új filmje, a Ne zavarjanak! ügyében beszélgettünk el vele.

Film

Dredd

Persze, reneszánszát éli a képregény-feldolgozás, a Marvel-hősök után vászonra ért a 2000 AD Dredd bírója is. A rajongók bizonyára tűkön ültek, a többiek a 95-ös Stallone-verzió bukása után, meglehet, szkeptikusabban várták a produkciót.

Film

Az ellenség angolja

James Marsh filmrendező

Dokumentumfilmesként Oscar-díjas, játékfilmesként ígéretes kezdő: első próbálkozása bukás volt, a második kritikai siker: a hazai mozikban is látható Kettős játszma rendezőjét kérdeztük telefonon.

Film

Jack Reacher

Tom Cruise imázsának építésén legalább annyian munkálkodnak mostanság, mint a rombolásán - a zászlót mindkét fél előtt maga Cruise viszi.

Film

Vérturisták

A hosszú évek munkájával felhalmozott lelki defektusok és a szabadjára engedett gyilkos ösztönök igen széles tárházát kínálja Ben Wheatley vidám-véres dolgozata, mely egy nappaliból indul, ahol a brit kisrealisták is szívesen elidőznek - a ráérősek akár egy teljes életmű erejéig.

Film

Különleges kapcsolatok

Roger Mitchell: A király látogatása - Hyde Park on Hudson

Kedvencünk, Bertie és Elizabeth ím visszatért, lévén A király látogatásában A király beszéde folytatását tisztelhetjük.

Tévé

Film

Gyere, világ!

Világ+Kép

Miközben az MTVA a székháza körül einstandol, odabent takarékoskodik és létszámleépít könyörtelenül, meglepetésünkre készülnek műsorok; illetve egyet láttunk, egy nem túl méreteset, de az értékelhetőnek bizonyult.

Könyv
Zene

Zene

Aebsence: ...is dead

A gödöllői Aebsence tíz évvel ezelőtt készítette el Unusual című debütáló lemezét, amely már akkor kivételes zsenialitással ötvözte az Alice In Chains/Tool-féle borult grunge és posztgrunge zenéket a magyar népzenével, amikor hazánkba még egyáltalán nem gyűrűzött be a külföldön akkor induló folkmetál trend.

Interjú

Zene

"Nem fognak minket játszani" - Emil.RuleZ!

Hét év szünet után nemrég jelent meg a negyedik nagylemezük - a Gyere át! apropóján kívülállásról, öregedésről, fórumozókkal folytatott vitákról és arról beszélgettünk, hogy bár más típusú zenét játszanak, miért mégis ők az egyetlen hazai punkzenekar.

Zene

Christopher Owens: Lysandre

A jól mediatizálható életúttal (szektás izolációban töltött fiatalkor, sok kábítószer, újabban modellkarrier) bíró Christopher Owens küllemre nagyjából az új Evan Dando, énekhangra pedig a fiatal Elvis Costello, aki Girls nevű fantomzenekara élén vált az évtizedforduló egyik legünnepeltebb független énekes-dalszerzőjévé.

Színház

Színház

-011- Alkotócsoport: Meanwhile in Kansas

"Vén vénáján a láz, szívó szájában a bláz / "z, a nagy varázsló a nadrágjába ráz / Itt hét Hófehérke hever / És a WC-be zárkózik mégis egy haver / Elő a metélttel, elő a mákkal / Elő a régi szexújsággal" - énekelte a később sikeresen leszokott és még sikeresebben megtért Pajor Tamás a nyolcvanas évek elején.

Színház

Banális

Sirály a Nemzetiben

Magunkkal visszük a kabátot a nézőtérre, mert a színpadon van a "ruhatár" (Menczel Róbert széles díszlete a fogasok mögött többszintes emelvény). A színészek a ruhatárosok - és rögvest szépen egybe is mosódik két előadás: az Alföldi Róbert rendezte Sirály és a Trepljov rendezte produkció.

Színház

"Új papír, új színek, új ceruza"

Balázs Zoltán, a Maladype vezetője

A színházi szakma is komoly felelőse annak, hogy kialakulhatott a mostani helyzet; párbeszéd helyett a személyes harcok és a lobbitevékenység a jellemző, a szelekció pedig elmaradt a társulatok között - mondja Balázs Zoltán, akivel a Mester és Margarita próbafolyamatának két ünnep közti szünetében beszélgettünk kultúrpolitikáról, a színház feladatairól és a társulatról.

Színház

Üzlet a korzón

László Miklós: Illatszertár

Régen bizony egészen más idők jártak: az üzletekben udvarias eladók fürge serege nagyságos urazta a vásárlót, a televízió pedig számolatlanul gyártotta a tévéjátékokat.

Opera

Színház

Nincs megváltás

Richard Wagner: A bolygó hollandi

Wagner-bicentenáriumon Wagner-bemutatóval kezdődik az év a Magyar Állami Operaházban - forma szerint és távolról tekintve ez bizony a maguktól értetődő dolgok kicsiny és biztonságos világába tartozó esemény. Persze aki akár csak felszínesen is tájékozott e témában, az tudja, hogy a valóság ezen a tájékon nem kedvez a szemre maguktól értetődő dolgoknak.

Interjú

Színház

"Tudod te, mennyibe kerül egy jobb temetés?"

Gálvölgyi János színész

Műsort vezet a Klubrádióban, mindig a kultúráról beszél és beszéltet; könyvről, színházról, filmről, kiállításról. Makacsul nyomja, mintha hallgatóinak az lenne a legnagyobb gondja, merre menjenek, mit nézzenek meg a hét végén. Esténként játszik, hisz színész.

Képzőművészet

A Széll Kálmán tér tervpályázata

Képzőművészet

Az óra marad

Az elmúlt két és fél év alapján senkit sem lepett volna meg, ha a tér felújítását nemzetbiztonságilag kockázatosnak címkézik, és ötven évre titkosítják a terveket. Vagy ha a feladat nagyságára tekintettel Tarlós István maga veszi széles vállára az áttervezés keresztjét, mint tette azt fővárosunk zászlajának cseréjekor. Szerencsére nem így történt.

Gasztro
Lokál

Kiállítás

Lokál

Halálkanyar

Don - Egy tragédia és annak utóéletei

Hetven éve törte át a Vörös Hadsereg a magyar védelmi vonalakat a Donnál - a viták azóta sem csillapodnak a sokszor csak (némileg pontatlanul) voronyezsinek nevezett katasztrófa körül.

Sport
Riport

Szakértők és kontárok az ingatlanpiacon

Riport

Nem száll rá a házmester

A válság óta jelentősen csökkent a szakképzett ingatlanközvetítők száma, az élesedő verseny nem a legtisztességesebb eszközökkel zajlik. Az ingatlanszakma saját képzésekkel, civil szervezetek létrehozásával és önszabályozással próbál védekezni.