chili&vanília

Tavasz, tekerés

Gasztro

A tavaszi tekercs szerintem a világ egyik legjobb találmánya. A műfajon belül egyértelműen a vietnami változat a nyerő, amely még véletlenül sem hasonlít az átlagos kínai gyorsbüfékből ismert, olajos, nehéz, káposztás verzióra. Ez ugyanis vékony, ropogós, tésztáját pedig hajszálvékony rizslap alkotja.

Utóbbi pár száz forintért kapható a szinte minden piac mellett/alatt található delikáteszüzletekben, vagy bármilyen más, ázsiai alapanyagokat áruló boltban. A vietnamit ráadásul jó sok friss zöldfűszerrel: mentával, korianderrel, thai bazsalikommal fogyasztják: salátalevélbe göngyölik (ez a frissen kisült tekercs forróságától is véd), amitől igazán üde lesz, és csípős-édes-savanyú mártogatóba (nuoc cham) tunkolják. A betekerés - a rizspapír megfelelő állagának eltalálása - igényel némi rutint, de ha erre ráérzünk, megy, mint a karikacsapás. A hús és a garnéla vegyítése gyakori a vietnami konyhában, nem kell tőle megijedni, de a töltelék készülhet csak húsból is. Sőt, a töltelék ízlés és a rendelkezésre álló alapanyagok szerint variálható, akár csak zöldségeket és üveg- vagy rizstésztát is tartalmazhat.

Sertéshúsos, garnélás tavaszi tekercs

Hozzávalók (25 darab)

Töltelék:

40 dkg darált sertéshús

10 dkg nyers garnéla, egészen apróra vágva

1 nagy hagyma, finomra aprítva

2 gerezd fokhagyma, lereszelve

2 cm friss gyömbér, reszelve

5 dkg üvegtészta (meleg vízbe beáztatva)

1 közepes sárgarépa, reszelve

1 tojás

só, bors

a sütéshez olaj

25 darab kerek rizspapír (15 cm átmérőjű)

Mártogató

fél dl halszósz (vagy világos szójaszósz)2 lime kifacsart leve5 lapos evőkanál cukor2 gerezd fokhagyma, reszelve1 friss csili, kimagozva, finomra aprítva 1 evőkanál reszelt sárgarépa1 dl víz

Tálaláshoz: salátalevél, friss menta, friss koriander

A töltelékhez összekeverjük az összes hozzávalót. A beáztatott üvegtésztát érdemes ollóval kb. 3-4 cm-es darabokra vágni. Egy tálba forró vizet öntünk. A kerek rizspapírokat egyenként belemártjuk 3-4 másodpercre a forró vízbe. Deszkára helyezzük, és megvárjuk, amíg megpuhul (kb. fél perc). Teljesen áttetszőnek, könnyen hajtogathatónak kell lennie. Egy tekerccsel dolgozunk egyszerre, közben a deszkán, esetleg egy nedves konyharuhán már puhulhat a következő két-három papír.

A rizspapír alsó felére két teáskanálnyi tölteléket helyezünk, a két szélét ráhajtjuk, majd szorosan feltekerjük, hogy tömör kis tekercseket kapjunk. Az elkészült tekercsek ne érjenek egymáshoz, mert összeragadnak. Forró olajban ropogósra sütjük a tekercseket. A mártogatóhoz összekeverjük a halszószt, zöldcitrom levét (vagy rizsecetet), cukrot, egy reszelt fokhagymát, ízlés szerint csilit, a reszelt sárgarépát és kb. 1 dl vizet.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

„A Száraz november azoknak szól, akik isznak és inni is akarnak” – így készítették elő a Kék Pont kampányát

Az idén már kilencedik alkalommal elindított kampány hírét nem elsősorban a plakátok juttatják el az emberekhez, hanem sokkal inkább a Kék Pont önkéntesei, akik a Száraz november nagyköveteiként saját közösségeikben népszerűsítik a kezdeményezést, sőt, néhány fővárosi szórakozóhely pultjaira „száraz” itallapokat is visznek.

Állami támogatás, pályázatírás, filozófia – Kicsoda a halloweeni tökfaragást megtiltó zebegényi polgármester?

Ferenczy Ernő még alpolgármesterként tevékenyen részt vett abban, hogy az előző polgármester illetményét ideiglenesen felfüggesszék. Közben saját vállalkozása tetemes állami támogatásokban részesült. Zebegény fura urát úgy ismerik, mint aki alapvetően nem rosszindulatú, de ha elveszíti a türelmét, akkor stílust vált. 

Fiúk a barakkból

Andy Parker sorozata sokáig megtéveszt a cukiságával, és csak lassan virrad a nézőre, hogy más üzenet rejlik itt. Az érzékeny és nagyon is meleg Cameron Cope (a valós koránál jóval hamvasabbnak és naivabbnak tetsző Miles Heizer) rejtélyes indíttatásból úgy dönt, hogy nehéz természetű édesanyját azzal tudná a legjobban kiborítani, ha csatlakozna a tengerészgyalogsághoz.