chili&vanília

Tavasz, tekerés

Gasztro

A tavaszi tekercs szerintem a világ egyik legjobb találmánya. A műfajon belül egyértelműen a vietnami változat a nyerő, amely még véletlenül sem hasonlít az átlagos kínai gyorsbüfékből ismert, olajos, nehéz, káposztás verzióra. Ez ugyanis vékony, ropogós, tésztáját pedig hajszálvékony rizslap alkotja.

Utóbbi pár száz forintért kapható a szinte minden piac mellett/alatt található delikáteszüzletekben, vagy bármilyen más, ázsiai alapanyagokat áruló boltban. A vietnamit ráadásul jó sok friss zöldfűszerrel: mentával, korianderrel, thai bazsalikommal fogyasztják: salátalevélbe göngyölik (ez a frissen kisült tekercs forróságától is véd), amitől igazán üde lesz, és csípős-édes-savanyú mártogatóba (nuoc cham) tunkolják. A betekerés - a rizspapír megfelelő állagának eltalálása - igényel némi rutint, de ha erre ráérzünk, megy, mint a karikacsapás. A hús és a garnéla vegyítése gyakori a vietnami konyhában, nem kell tőle megijedni, de a töltelék készülhet csak húsból is. Sőt, a töltelék ízlés és a rendelkezésre álló alapanyagok szerint variálható, akár csak zöldségeket és üveg- vagy rizstésztát is tartalmazhat.

Sertéshúsos, garnélás tavaszi tekercs

Hozzávalók (25 darab)

Töltelék:

40 dkg darált sertéshús

10 dkg nyers garnéla, egészen apróra vágva

1 nagy hagyma, finomra aprítva

2 gerezd fokhagyma, lereszelve

2 cm friss gyömbér, reszelve

5 dkg üvegtészta (meleg vízbe beáztatva)

1 közepes sárgarépa, reszelve

1 tojás

só, bors

a sütéshez olaj

25 darab kerek rizspapír (15 cm átmérőjű)

Mártogató

fél dl halszósz (vagy világos szójaszósz)2 lime kifacsart leve5 lapos evőkanál cukor2 gerezd fokhagyma, reszelve1 friss csili, kimagozva, finomra aprítva 1 evőkanál reszelt sárgarépa1 dl víz

Tálaláshoz: salátalevél, friss menta, friss koriander

A töltelékhez összekeverjük az összes hozzávalót. A beáztatott üvegtésztát érdemes ollóval kb. 3-4 cm-es darabokra vágni. Egy tálba forró vizet öntünk. A kerek rizspapírokat egyenként belemártjuk 3-4 másodpercre a forró vízbe. Deszkára helyezzük, és megvárjuk, amíg megpuhul (kb. fél perc). Teljesen áttetszőnek, könnyen hajtogathatónak kell lennie. Egy tekerccsel dolgozunk egyszerre, közben a deszkán, esetleg egy nedves konyharuhán már puhulhat a következő két-három papír.

A rizspapír alsó felére két teáskanálnyi tölteléket helyezünk, a két szélét ráhajtjuk, majd szorosan feltekerjük, hogy tömör kis tekercseket kapjunk. Az elkészült tekercsek ne érjenek egymáshoz, mert összeragadnak. Forró olajban ropogósra sütjük a tekercseket. A mártogatóhoz összekeverjük a halszószt, zöldcitrom levét (vagy rizsecetet), cukrot, egy reszelt fokhagymát, ízlés szerint csilit, a reszelt sárgarépát és kb. 1 dl vizet.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk