chili&vanília

Tésztapaella

Gasztro

A fideuá nevű tésztás egytálétel Spanyolország egész területén népszerű, leggyakrabban valenciai helyi specialitásként emlegetik, de másutt is elterjedt. Valójában a rizottó és a paella keresztezése, csak ez rizs helyett rövid gyufatésztával készül. Az olasz tésztákkal ellentétben nem bő vízben főzzük a tésztát, hanem intenzív halas vagy tengeri herkenytűs alaplevet készítünk, amit rizottószerűen addig adagolunk merőkanalanként, amíg a tészta teljesen magába szívja. Ezt a fogást jó szívvel ajánlom tengerparti nyaralásokra: akár egy apartman konyhájában is könnyen el lehet készíteni. Előnye, hogy nem kell hozzá túl nagy mennyiségű tengeri herkentyű, és nagy létszámra is jól főzhető. Aki ódzkodik a tenger gyümölcseitől, bátran készítse el csak halakból, a kísérletező kedvűek nyugodtan próbálják ki édesvízi halakból, amolyan halászlé jellegű tészta­ételként. A végén a narancsos-petrezselymes-olívaolajos keveréket nem érdemes róla lecsalni, az a pont az i-n.

Fideuá – spanyol kagylós, garnélás gyufatészta

Hozzávalók (6-8 adag)

 

fél kg nyers garnéla, páncélostul

1 kg fekete kagyló

0,5 dl olívaolaj

1 hagyma, finomra aprítva

2 gerezd fokhagyma, vékonyra szeletelve

1,5 dl fehérbor (vagy vermut)

2 doboz hámozottparadicsom-konzerv

opcionális: 1 g sáfrány

30 dkg gyufatészta vagy spagetti, 3-4 cm-es

darabokra törve

só, bors

1 csokor petrezselyem, finomra aprítva

1 narancs reszelt héja

olívaolaj

 

A garnéla felét megpucoljuk, azaz eltávolítjuk a fejét és páncélját – az utóbbit használjuk az alapléhez.
A másik felét páncélostul használjuk. A kagylót hideg vízbe áztatjuk, ha szükséges, a kilógó „szakállat” eltávolítjuk. Az olajon üvegesre dinszteljük a finomra aprított hagymát és fokhagymát. Hozzá­adjuk a megtisztított garnélák fejét és páncélját. Néhány percig pirítjuk, a garnélák élénk korallszínűre váltanak. Felöntjük a fehérborral. Erős lángon elpárologtatjuk a bor alkoholtartalmát, amikor a folyadék szinte teljesen elfőtt, akkor hozzáadjuk a paradicsomkonzervet. Felöntjük 2 liter vízzel. Sózzuk, borsozzuk, ha használunk sáfrányt, hozzáadjuk a léhez. A kagyló felét az alaplébe tesszük. Az egészet 45 percig főzzük közepes hőfokon. Az alaplében főtt kagylót már nem fogjuk használni, annak az összes íze belefő a levesbe. Miközben fő az alaplé, megpirítjuk a tésztát. Összekeverjük néhány evőkanál olívaolajjal, egy tepsire terítjük, majd 190 fokos sütőben kb. 15 percig sütjük, amíg aranybarna színű lesz. Az alaplevet leszűrjük, csak a levet használjuk. Egy nagy lábasba tesszük a tésztát, hozzáadunk először fél liter garnélás-kagylós alaplevet. Úgy főzzük, mint egy rizottót: merőkanalanként adjuk hozzá a levest, amikor felveszi, akkor adjuk hozzá a következő adagot, addig folytatjuk, amíg a tészta megpuhul, ez kb. 15-20 perc lesz. Amikor a tészta szinte teljesen puha, akkor adjuk hozzá a garnélát, és a kagyló másik felét. Ekkor lefedjük, és öt percig főzzük, amíg a kagylók kinyílnak. Azonnal tálaljuk, a tetejére olívaolajjal és reszelt narancshéjjal kevert petrezselymet szórunk.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

A fejünkre nőttek

Az incel kifejezés (involuntary celibates, önkéntes cölibátus) má­ra köznevesült (lásd még: Karen, woke, simp); egyszerre szitokszó, internetes szleng és a férfiak egy csoportjának jelölése.

Visszatér

  • - turcsányi -

Johnny Cashnek van egy ilyen című száma, az 1994-es American Recordings című albumán. Nem is az övé, egy Nick Lowe nevű zenészé, aki egy ideig Cash rokona volt – az ő eredeti változatát használta például a pilot vége főcíméhez a Maffiózók (The Sopranos).

Tökéletes egyenlőség

Egy viking törzsfőnökről szóló animált tanmesével indul a film, aki népe minden tagjának (beleértve önmagát is) levágatta a bal kezét (szolidaritásból, mivel a fia bal keze odalett az ellenségtől menekülve), így akarván megőrizni az egységet.

A rossz dolog

Kínálta magát a trauma jelenkori uralmáról szóló kritikai panaszáradat Eva Victor debütfilmje kapcsán. A film több elemzője kiemelte, hogy a Bocs, kicsim erőssége éppen abban rejlik, hogy ellenáll e narratív toposznak.

Perkusszív vérvonal

A cimbalom története valódi sikersztori: az 1870-es években a cseh származású, Budapesten letelepedett hangszergyáros, Schunda Vencel József megalkotta kora népszerű kocsmai hangszerének tökéletesített változatát, a pedálcimbalmot, 1906-ban pedig már a tízezredik (!) példányt szállították ki a Magyar utcai manufaktúrából.

Suttogó szó-képek

  • Dékei Krisztina

A 2016-tól Berlinben élő, de idén hazaköltöző művész viszonylag korán, 2012-ben megtalálta egyéni kézjegyének alapelemét, a pixelt (talán a legismertebb ilyen műve a 2014-es Akadémiai pénisz), majd az ezen alapuló színezést: interaktív alkotásai csak akkor váltak láthatóvá, ha a közönség kiszínezte a tényleges pixeleket.

Fejszék és haszonnövények

  • Molnár T. Eszter

A táncos székekből összetolt emelvényen lépked. A székek mozognak, csúsznak, dőlnek, billennek, a táncos óvatos, de hiába, végül így is legördül.

Madártávlat

Ép és értelmi fogyatékkal élő színészek játszanak együtt a MáSzínház inkluzív előadásai­ban, a repertoárjukon ezek mellett színházi nevelési előadások és hagyományos színházi produkciók is szerepelnek. A közös nevező mindegyik munkájukban a társadalmilag fontos és érzékeny témák felvetése.

Ki a pancser?

  • Domány András

Budapestről üzent Tusk lengyel miniszterelnöknek a Kaczyn´ski-kormányok volt igazságügyi minisztere: nem kaptok el! Zbigniew Ziobrót 180 millió złoty, vagyis 17 milliárd forintnyi költségvetési pénz szabálytalan elköltése miatt keresik a lengyel hatóságok. Ki ez az ember, és hogyan taszította káoszba hazája igazságszolgáltatását?