Tartalom

(2015-05-14)

Snoblesse
A szerk.

A szerk.

A szerk.

Egyre büdösebb

Nem a halálbüntetésről van itt szó, vagy nem csak arról, az csupán egy „kommuniká­ciós fegyver”, ami annyi hasonlóval együtt a Habony–Orbán-arzenálból visszafelé sült el, pontosabban lő visszafelé megállíthatatlannak tetsző sorozatot.

A szerk.

A szerk.

Megmentve

A devizahitelesek néhány hete kapják azokat a leveleket, amelyekben a bankjuk tájékoztatja őket arról, hogy a tavaly novemberben elfogadott szabályozás értelmében mennyi pénz jár nekik vissza (ha jár), és mennyivel csökken (vagy nem csökken) a törlesztőrészletük ettől a hónaptól.

Publicisztika

Sárosi Péter

Publicisztika

Feldobva - A kajakosok bűnéről

A Magyar Antidopping Csoport április végén arról értesítette a Magyar Kajak-kenu Szövetséget, hogy két kajakos drogtesztje pozitív lett. Kokaint fogyasztottak.

Ara-Kovács Attila

Publicisztika

„Nem ugyanazt érti demokrácián, mint mi”

Eleni Tsakopoulos Kounalakis volt amerikai nagykövet emlékiratairól

Amikor Eleni Tsakopoulos Kounalakis, az Egyesült Államok budapesti nagykövete 2013 júliusában elhagyta Magyarországot, mindenki megkönnyebbült. Viszonya a kormányzattal erősen megromlott azt követően, hogy óvatosan, de hangot mert adni a washingtoni bírálatoknak az Orbán-rezsim sorozatos túlkapásai miatt.

Egotrip

egotrip

Egotrip

Balázs Zoltán: A jobb lázadása

Az erő holléte

A jobb- és a baloldal politikai ösztöneit többek között úgy is osztályozhatjuk, hogy hol vagy miben keresik a politikai erőt. Rövidre zárva: a jobboldal a vezetőben, a baloldal a tömegben. Mondanunk sem kell, hogy ezek fölöttébb leegyszerűsített tételek, de nem alaptalanok.

Belpol

Interjú

Belpol

Kivételes esetekben

Tóth J. Zoltán alkotmányjogász a halálbüntetés hazai történetéről

Sokan azt hiszik, hogy a halálbüntetés egészen a rendszerváltás hajnaláig evidencia volt a magyar büntetőjogban – holott 1945-ig csak a háborúk idején alkalmazták sűrűbben. A Károli Gáspár Református Egyetem docensét, több vonatkozó témájú könyv és tanulmány szerzőjét kérdeztük.

Interjú

Belpol

„Egy cinikus politikai manőver része”

Tóth Gábor Attila alkotmányjogász a halálbüntetés körüli (ál)vitáról

Nem kerültek elő új, józan érvek a halálbüntetésről, mégsem mondhatjuk, hogy nincs tétje a hamis diskurzusnak – véli Tóth Gábor Attila. A miniszterelnök ötletelése tökéletesen kvadrál az alaptörvény represszív kitételeivel is táplált büntetőpolitikával, s újabb jelzés arra, hogy az ország folyamatosan távolodik az európai jogfejlődés fősodrától.

Belpol

A karmester - Portré Zoboki Gábor építészről

A Művészetek Palotája tervezője, Orbán Viktor egykori katonatársa, aki minden politikai oldallal normális viszonyra törekszik. Állandóan jár az agya, megbízhatóságát, munkáinak jó színvonalát kritikusai is elismerik – ám hogy kiemelkedő építész lenne, azt tisztelői sem állítják.

Elvarratlan szálak a romák elleni gyilkosságsorozat ügyében

Belpol

Az árnyak itt maradnak

A Fővárosi Ítélőtábla helybenhagyta a romák ellen aljas indokból, előre kitervelten, különös kegyetlenséggel elkövetett gyilkosságsorozat négy vádlottjának elsőfokú határozatát. A bűncselekmény-sorozat felderítése közben a rendőrség és a titkosszolgálat hibát hibára halmozott.

Könyv

Könyv

Könyv

Miért nem lázadsz?

Michel Foucault: A rendellenesek

A háború utáni kontinentális gondolkodás kétségtelenül leginvenciózusabb időszaka az 1960–80-as évek Párizsában, majd a trendre sajátos érzékenységgel reagáló – azt hamar branddé („posztstrukturalizmus”) formáló – amerikai egyetemeken játszódott le.

A független könyvesboltok helyzete

Könyv

Jó szóra várva

A sokszor közösségi térként funkcionáló üzletek emberközpontúsága nem mindig elég ahhoz, hogy meg is álljanak a könyvpiacon.

Zene

Hangadó melléklet - könyv

Zene

Erotikus operakalauz

Csehy Zoltán: Experimentum mundi

Márai Operaszöveg című 1935-ös tárcája szellemesen írja le, hogyan értelmezheti a látottakat egy tapasztalatlan és józan eszét megőrzött néző, ha ellátogat az egyik operaházba.

Hangadó melléklet - Jean Sibelius 150 éve

Zene

Egy nemszeretem klasszikus

Cári alattvalóként született, és Finnország nemzeti zeneszerzője vált belőle, bár számos művének svéd címet adott, s önmagának francia keresztnévformát választott. Sibelius, a komponista, akinek kevés rajongója van hazánkban.

Hangadó melléklet - Zeneiskolák Magyarországon

Zene

Ki veszi meg a hegedűt?

Nincs az a zenész, karmester, pedagógus, aki másképp gondolná: a magyar klasszikus zenélés világszínvonalának egyik záloga a magas szintű alap- és középfokú zenei képzés. Hogyan működik a rendszer? Miért tanuljon a gyerek zenélni akkor is, ha nem ez lesz a kenyere, és hogyan csinálja, ha komolyan gondolja?

Hangadó melléklet - Interjú

Zene

Tud és szokott brácsázni

Konrád György brácsaművész

A Magyar Értelmező Szótár szerint a brácsás az, „aki tud, vagy szokott brácsázni”. A 91 éves Konrád Györgyre ez a meghatározás csak a címben jelzett parafrázisban igaz – több mint nyolcvan éve, máig brácsázik, és alig van jelentős magyar zenei formáció, amiben ne játszott volna. Harminc éven át volt a Tátrai-vonósnégyes tagja. A humoráról is híres.

Film
Interaktív
Színház

A k2 Színház

Színház

Pofátlanabbul

Akkor alapítottak független társulatot, amikor kilátástalan volt a helyzet, mégis öt éve folyamatosan jelen vannak, és egyre több elismerést gyűjtenek be. Nem akarnak beállni semmilyen sorba, kritizálják a rendszert, és fel akarnak nőni.

Képzőművészet

Kiállítás

Képzőművészet

Éhes bakák

Gulyáságyú és rohamsisak

Miközben a hátországban még viccesnek szánt „háborús étlapokat” lehetett látni belgrádi haramialevessel és belga vagdalt hússal, kinn, a fronton már kanállal mérték a csajkákba a szétmorzsolódott „komiszkenyeret”, már ha nem éppen némi húst adtak bele rizzsel egybefőzve, levespéppel.

Gasztro
Riport

Tűzön járás magunkért, a vállalatért

Riport

Parázsvarázs

Lajosmizse határában különös dolgok történnek: önismereti rituálé, tűzön járás… Néhány vállalat épp itt tart csapatépítő tréninget.