Talán még éppen el lehet csípni néhány utolsó, zöld, éretlen paradicsomot, amelyek végérvényesen kicsekkoltak a szezonból, és már egészen biztosan nem fognak beérni. Ha viszont már lemaradtunk róluk, akkor az alábbi receptet zöld színű kaliforniai paprikával is nyugodtan elkészíthetjük. (Valójában pirossal is. De azért a zöld paradicsommal a legkülönlegesebb, őrizzük meg hát az ötletet a jövő évre.) A zöld, éretlen paradicsomot nem használjuk gyakran, pedig citrusos-gyümölcsös ízével számos formában kiváló. Készíthetünk belőle frissítő paradicsomlevest, savanyúságot, pikáns lekvárt (Christine Ferber francia dzsemguru fahéjjal, Segal Viktor séf csillagánizzsal fűszerezi), esetleg sültek mellé kínálható, üdítő, csípős salsát (hasonlóan a mexikói tomatillóhoz, amely egyébként nem azonos a zöld paradicsommal). Fontos, hogy a zöld paradicsom kemény, éretlen és valóban egyenletesen élénkzöld legyen. Piacokon néha felbukkan, aki pedig olyan szerencsés, hogy sajátja van, annak nem probléma valamelyest korábban leszüretelni. Egy kiló zöldparadicsomból készülhet például kiváló chutney, ha sűrűre főzzük cukorral, citromlével, fűszerekkel (fahéj, csillagánizs), vagy remek kovászolt savanyúság: a paradicsomokat keresztben bemetszszük, a zsebbe chilikarikát és lestyánt teszünk, leöntjük sós felöntőlével (ugyanolyannal, mint egy kovászos uborkát), majd 4–5 nap alatt kovászoljuk. Az alábbi, töltött zöld paradicsom leírása A török konyha időtlen receptjei című nagyszerű kötetből érkezett, azon belül is az egykori Oszmán Birodalom területén vándorolt dolmák (töltött zöldségek) és sarmák (feltekert zöldségek) kultúrtörténetébe bepillantást adó Töltött és betekert zöldségek fejezetben kapott helyet. Ez egy hideg, húsmentes előétel, ajánlott joghurtot kínálni mellé.
A cikk további része csak előfizetőink számára elérhető.
Soha nem volt nagyobb szükség önre! A sajtó az olvasókért szabad, és fennmaradásunk előfizetőink nélkül nem lehetséges. Legyen előfizetőnk, tegyen egy próbát velünk és támogassa a demokratikus és liberális Magyarország ügyét!