chili&vanília

Zöld, finom, főzelék

Gasztro

Hol vannak már a csirizes, túlfőzött, monoton, rossz­ emlékű menzafőzelékek! A főzelékek új generációjával új szellemiség jelent meg: nem az a legfontosabb szempont, hogy minél laktatóbbak és gazdaságosabbak legyenek, hanem hogy az évszakkal haladva a zöldségekből a legjobbat hozzuk ki. Ezzel pedig megdicsőüljön az egyébként húsközpontú magyar konyha leggyakoribb, leghétköznapibb, mégis mostohaként kezelt fogása! Az új generációs főzelékekben az a legjobb, hogy tele vannak zöldséggel, ízzel és izgalommal. Arról nem is beszélve, hogy sokkal egészségesebbek, hiszen eleve sokkal több zöldséggel készülnek, és teljesen elmarad belőlük a lisztes rántás (ami nem mumus, de a főzelékekből nyugodtan elhagyható). Legfontosabb ismérvük, hogy alternatív sűrítési eljárással készülnek: önmagukkal, tehát a megfőzött zöldség egy részének pürésítésével, esetleg kevés étkezési keményítővel krémesítve. A mostanában egyre népszerűbb, mindenmentes vagy vegán étrendre is szépen alakíthatók, így minden generációt és közönséget meg tudnak szólítani. A kulináris kreativitásnak is bőven adnak teret (nem véletlenül mozgatják meg a séfjeink fantáziáját is), hiszen egzotikus és friss fűszerekkel könnyedén megelőzhető az ellaposodásuk. Az új sárgarépa-főzeléknek jól áll a narancs, a csili és a kapor, a paradicsomos krumplinak és káposztának a curry vagy a menta, a zöldborsónak és a spenótnak a kókusztej és a koriander, a karalábénak a tripla mennyiségű petrezselyem (és a bárányfasírt), a finomfőzeléknek pedig a gyömbér vagy éppenséggel a medvehagyma. Vagy a rengeteg zöld, mint ebben a receptben.

 

Csupazöld finomfőzelék

Hozzávalók (4 adag)

 

3 dkg vaj (vagy olívaolaj)

1 csokor újhagyma, vékonyra szeletelve

4 közepes karalábé, meghámozva, felkockázva

2 cukkini, felkockázva

só, bors

45 dkg zöldborsó (fagyasztott)

20 dkg friss spenót, megmosva, megpucolva

6 dl alaplé vagy víz

2 dl tejszín

2 evőkanál étkezési keményítő

1 gerezd fokhagyma

2 csokor petrezselyem, finomra aprítva

2 csokor kapor, finomra aprítva

szezonjában: friss medvehagyma, finomra

aprítva

Tálaláshoz: olívaolaj

 

Egy nagy lábasban felolvasztjuk a vajat, és üvegesre dinszteljük a felkarikázott újhagymát. Hozzáadjuk a felkockázott karalábét, átforgatjuk, sózzuk, borsozzuk, felöntjük az alaplével (vagy vízzel), és fedő alatt, kb. tíz percig majdnem készre főzzük. Ekkor hozzáadjuk a felkockázott cukkinit, a zöldborsót, valamint az alaposan megmosott, megpucolt, feldarabolt spenótleveleket, ezekkel további öt percig főzzük, addig, hogy a cukkini maradjon kissé ress, a borsó pedig zsenge. Hozzáadjuk a tejszínt. Két evőkanál étkezési keményítőt csomómentesre keverünk kevés hideg vízzel, majd besűrítjük vele a főzeléket (ilyenkor már nem szabad forralni, különben nem sűrűsödik). Frissen reszelünk hozzá egy kis gerezd fokhagymát, végül belekeverjük a finomra aprított petrezselymet, kaprot, és ha használunk, medvehagymát. Tálaláskor jófajta olívaolajjal csepegtetjük meg a tetejét.

Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu

Figyelmébe ajánljuk

A fejünkre nőttek

Az incel kifejezés (involuntary celibates, önkéntes cölibátus) má­ra köznevesült (lásd még: Karen, woke, simp); egyszerre szitokszó, internetes szleng és a férfiak egy csoportjának jelölése.

Visszatér

  • - turcsányi -

Johnny Cashnek van egy ilyen című száma, az 1994-es American Recordings című albumán. Nem is az övé, egy Nick Lowe nevű zenészé, aki egy ideig Cash rokona volt – az ő eredeti változatát használta például a pilot vége főcíméhez a Maffiózók (The Sopranos).

Tökéletes egyenlőség

Egy viking törzsfőnökről szóló animált tanmesével indul a film, aki népe minden tagjának (beleértve önmagát is) levágatta a bal kezét (szolidaritásból, mivel a fia bal keze odalett az ellenségtől menekülve), így akarván megőrizni az egységet.

A rossz dolog

Kínálta magát a trauma jelenkori uralmáról szóló kritikai panaszáradat Eva Victor debütfilmje kapcsán. A film több elemzője kiemelte, hogy a Bocs, kicsim erőssége éppen abban rejlik, hogy ellenáll e narratív toposznak.

Perkusszív vérvonal

A cimbalom története valódi sikersztori: az 1870-es években a cseh származású, Budapesten letelepedett hangszergyáros, Schunda Vencel József megalkotta kora népszerű kocsmai hangszerének tökéletesített változatát, a pedálcimbalmot, 1906-ban pedig már a tízezredik (!) példányt szállították ki a Magyar utcai manufaktúrából.

Suttogó szó-képek

  • Dékei Krisztina

A 2016-tól Berlinben élő, de idén hazaköltöző művész viszonylag korán, 2012-ben megtalálta egyéni kézjegyének alapelemét, a pixelt (talán a legismertebb ilyen műve a 2014-es Akadémiai pénisz), majd az ezen alapuló színezést: interaktív alkotásai csak akkor váltak láthatóvá, ha a közönség kiszínezte a tényleges pixeleket.

Fejszék és haszonnövények

  • Molnár T. Eszter

A táncos székekből összetolt emelvényen lépked. A székek mozognak, csúsznak, dőlnek, billennek, a táncos óvatos, de hiába, végül így is legördül.

Újabb menekülő kelet-európai politikus keres búvóhelyet Orbánnál

  • Domány András
Budapestről üzent Donald Tusk lengyel miniszterelnöknek a Kaczyński-kormányok volt igazságügyi minisztere: nem kaptok el! Zbigniew Ziobrót 180 millió złoty, vagyis 17 milliárd forintnyi költségvetési pénz szabálytalan elköltése miatt keresik a lengyel hatóságok. Ki ez az ember, és hogyan taszította káoszba hazája igazságszolgáltatását?