étel, hordó

Tortuga

  • ételhordó
  • 2017. április 2.

Gasztro

Pesterzsébet központjában eszünkbe nem jutna, hogy Budapesten vagyunk. A kisvárosi jelleget csak erősíti, hogy a házak többségébe befészkelte magát a szolgáltatóipar: kulcsmásolás, díszállat-kereskedés, autóalkatrész… A lehúzott redőnyökről viszont az jut az eszünkbe, hogy Pesterzsébetet 1924 óta nevezik Pesterzsébetnek, de régi nevét, az Erzsébetfalvát a Tanácsköztársaságban elveszítette; a „dicsőséges 133 nap” idején úgy hívták, Leninváros, és ezzel talán még az oroszokat is sikerült megelőzniük, bár nem hinnénk, hogy bárki büszke lenne rá.

Noha számtalan hasonló érdekességet mondhatnánk a XX. kerületről (Erzsébetet 1950-ben csapták Budapesthez), idegenforgalomról nemigen beszélhetünk. Ez pedig azt jelenti, hogy az itteni vendéglátást a helyi igényekhez szabták. A Kossuth Lajos utca 73. alatt lévő Tortuga étterem minden bizonnyal bevált, hiszen honlapjuk szerint már 1999 óta működik. Valószínűleg a profilja is változatlan, hiszen a kalózos-vicces ételes imázs a 20. század végén volt kedvelt. Hogy értsék, miről van szó, íme néhány tétel az étlapról: halálfejes lobogóról lopott velős csont pirítóssal (1690 Ft), tivornyacsülök (3290 Ft), szédülős Jack kedvence, habár nincs benne rum (natúr pulyka – 2490 Ft), és így tovább.

A berendezés is illeszkedik a kalózarculathoz, a belső helyiség azonban már nemcsak a hírhedt karibi szigetet jelenti, hanem szó szerint (a tortuga spanyolul teknős) is értendő. Képzeljenek el egy hatalmas termet, amit vizesárok keretez, erre helyezték az asztalokat és a padokat, úgyhogy vigyázni, nehogy lábfürdőt vegyünk. De a különleges eljárás nem öncélú, ugyanis közben nagyon sok (30? 40? 50?) élő teknősbéka mászkál itt, vagy éppen csobban egyet. Ezek után szinte szóra sem érdemes, hogy a felszolgálók halálfejes nadrágot viselnek, s az evőeszközt meg a damasztszalvétát (!) az asztalon elhelyezett kincsesládikóba rejtették. A már idézett velős csont az előételek között szerepel, de ami a mennyiséget illeti, másutt egy komplett turistacsoport kapna ekkora adagot; a kétszemélyes fatálon a fél kiló zöldség és négy nagy szelet kenyér mellé három méretes tele csontot adnak. A velőről tényleg csak a legjobbat mondhatjuk, mármint arról az egyről, amit meg bírtunk enni. Ellenben a heti ajánlatban szereplő különleges céklaleves zellercsipsszel (890 Ft) már arra utal, hogy azért nemcsak a hagyományossal (no és a mennyiséggel) próbálkoznak. A szintén kreatív azték arany nevű étel (2790 Ft) csirkemell fánktésztában tejszínes parajjal, édes-csípős szósszal, zöldséges tortillával. A tortilla kevésbé sikerült, ám az öntetek, a fánk és a benne lévő húsok is nagy­szerűek. Csak megint a mennyiség! A fánk pofára nem is fánk, inkább óriás kifli, ebből adnak hat da­ra­bot. Így nem csoda, hogy már kettő elfogyasztása után csomagolást kérünk. Jól tesszük, mert így ma­rad hely a császármorzsának (890 Ft), amit osztrák módra „palacsintatésztásan” készítettek, ráadásul káprázatos meggylekvárral.

Ha legközelebb megyünk, azért viszünk magunkkal társaságot is, hogy ne maradjon semmi az asztalon.

Figyelmébe ajánljuk

Magyar rulett

Szociológusok és politológusok rendszeresen elmondják, hogy a magyarok és különösen a Fidesz-szavazók számára az egyik legfontosabb érték a biztonság. Azt is mindig hozzáteszik, hogy Orbán Viktor különlegesen jól érti a „magyar néplelket”, így eredményesen tud játszani az egzisztenciális fenyegetettség és a biztonság utáni vágy érzékeny húrjain.