chili&vanília

Zöldbabkavalkád

Gasztro

Igaz, hogy a legnagyobb nyár közepén az ember nem feltétlenül szívesen kapcsolja be a sütőjét, egyrészt azonban az időjárás egyelőre kímél bennünket az elviselhetetlen kánikulától, másrészt van az az étel, amiért mégis megéri beizzítani, annyira finom. Arról nem is beszélve, hogy oda sem kell rá figyelni, a sütő elvégzi helyettünk a munkát, tehát tulajdonképpen praktikus is. Pontosan ilyen ez a sültbab-kavalkád. Elsőre talán szokatlannak hangzik, hogy a zöldbabot megsütjük, de aki egyszer kipróbálja, nem tud szabadulni tőle. Ebben a receptben hosszan, lassan sütjük, amitől puha, olvadós lesz, mellette a hagymák és fokhagymagerezdek édesre sülnek, a kesernyés fűszerességet adó zsálya pedig ellensúlyozza ezt az édességet – pazar a végeredmény! A zsálya helyett kakukkfűvel vagy rozmaringgal is működhet. Mint sokszor a legjobb receptek, ez is kényszerből született: a nyári piaci túlkínálatban az ember gyakran annyira elragadtatja magát, hogy hajlamos túlvásárolni, mostanság éppen a nyári csúcson járó sokféle zöldbabból. Ceruzabab, vajbab, Juliska, méteres bab vegyesen, minden kerülhet a tepsire. Nagy élmény így magában, ahogy van, nem hiányzik mellé semmi, persze lehet köretként is adni, sült csirkéhez, halhoz, vagy kerülhet rá hatperces tojás, mozzarella, burrata, halloumi, tofu – kihez mi áll közel. Hivatalosan 4 adag, az igazság azonban az, hogy ketten egy ültőben elpusztítják, főleg, ha nem köret.

 

Zsályás, lila hagymás nyári sült zöldbabok

Hozzávalók (2–4 adag)

 

1 kg friss zöldbab, vegyesen (pl. sárga vajbab,

zöld ceruzabab, Juliska stb.)

2 fej lila hagyma (vagy vöröshagyma)

1 fej fokhagyma, gerezdekre szedve, megpucolva

0,5–1 dl dl olívaolaj

só, bors

10 zsályalevél

A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Elővesszük a legnagyobb tepsinket, leterítjük egy sütőpapírral. A zöldbabot megpucoljuk, de csak a szárát távolítjuk el, a hegyes végét nem kell lecsípni, abban sok íz rejlik. Ha méteres zöldbabot is használunk, azt két-három nagyobb darabba vághatjuk, a többi babot egészben hagyjuk. Kiterítjük a tepsire. A lila hagymákat megpucoljuk, és vastagabb cikkekre szeleteljük, a fokhagymagerezdeket megpucoljuk. Ezeket is a zöldbab közé szórjuk. Nyugodtan lehet minden szorosan, egymás hegyén-hátán, mert itt úgyis lassan sütjük, a saját szaftjában süldögél majd, nem az a cél, hogy ropogósra grillezzük. Az egészet gazdagon meglocsoljuk az olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk, majd egyenletesen elosztjuk rajta a zsályaleveleket. 45–50 percig sütjük, amíg a babok teljesen megpuhulnak, egy-egy a felületén meg is pirulhat, de nagyon ne hagyjuk.

Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu

Figyelmébe ajánljuk

„A harmincas-negyvenesek gyakran megkérdezik maguktól, hogy miért élünk még mindig itt”

Soltész Béla Osztatlan közös című második novelláskötetének szereplői átlagos emberek, akik a 2020-as évek rossz közhangulata ellenére, a polikrízis közepette próbálnak boldogulni. Generációs tapasztalatokról és az élet minden területére beférkőző politikáról is beszélgettünk a szerzővel, aki társadalomtudósként a migráció hatásait kutatja, dél-amerikai kalandjairól pedig útleírásaiban számolt be.

Köszönjük meg a Fidesznek a sok-sok leleplezést!

A Fidesz számára úgy kell a titkos terveket szövő ellenség leleplezése, mint a levegő: egyszerre mutat rá az ellenség vélt szándékaira, és tereli el a figyelmet önmaga alkalmatlanságáról. De hogyan lehet leleplezni hetente valamit, amit már mindenki tud? Hányféle leleplezés van? És hogy jön ide a konyhában ügyködő Magyar Péter? Ezt fejtettük meg.

Nemcsak költségvetési biztost, hanem ÁSZ-vizsgálatot és büntetést is kapott Orosháza

Nincs elég baja Békés megye egykor virágzó ipari centrumának, Orosházának, amhova nemrégiben költségvetési biztost neveztek ki. Állami számvevőszéki vizsgálat is folyik az önkormányzatnál, a korábbi fideszes vezetés miatt súlyos visszafizetési kötelezettségek terhelik, ráadásul kormánypárti településekkel ellentétben egyelőre nem kap pótlólagos forrásokat a működésére.

Tej

Némi hajnali bevezetés után egy erősen szimbolikus képpel indul a film. Tejet mér egy asszonykéz egyre idősebb gyerekei csupraiba. A kezek egyre nagyobbak, és egyre feljebb tartják a változatlan méretű csuprokat. Aztán szótlanul reggelizik a család. Nyolc gyerek, húsztól egyévesig.

Dal a korbácsolásról

„Elégedetlen vagy a családoddal? (…) Rendelj NUKLEÁRIS CSALÁDOT az EMU-ról! Hagyományos értékek! Az apa férfi, az anya nő! Háromtól húsz gyerme­kig bővíthető, szja-mentesség, vidéki csok! Bővített csomagunkban: nagymama a vármegyében! Emelt díjas ajánlatunk: főállású anya és informatikus apa – hűséges társ, szenvedélye a család!”