chili&vanília

Zöldbabkavalkád

Gasztro

Igaz, hogy a legnagyobb nyár közepén az ember nem feltétlenül szívesen kapcsolja be a sütőjét, egyrészt azonban az időjárás egyelőre kímél bennünket az elviselhetetlen kánikulától, másrészt van az az étel, amiért mégis megéri beizzítani, annyira finom. Arról nem is beszélve, hogy oda sem kell rá figyelni, a sütő elvégzi helyettünk a munkát, tehát tulajdonképpen praktikus is. Pontosan ilyen ez a sültbab-kavalkád. Elsőre talán szokatlannak hangzik, hogy a zöldbabot megsütjük, de aki egyszer kipróbálja, nem tud szabadulni tőle. Ebben a receptben hosszan, lassan sütjük, amitől puha, olvadós lesz, mellette a hagymák és fokhagymagerezdek édesre sülnek, a kesernyés fűszerességet adó zsálya pedig ellensúlyozza ezt az édességet – pazar a végeredmény! A zsálya helyett kakukkfűvel vagy rozmaringgal is működhet. Mint sokszor a legjobb receptek, ez is kényszerből született: a nyári piaci túlkínálatban az ember gyakran annyira elragadtatja magát, hogy hajlamos túlvásárolni, mostanság éppen a nyári csúcson járó sokféle zöldbabból. Ceruzabab, vajbab, Juliska, méteres bab vegyesen, minden kerülhet a tepsire. Nagy élmény így magában, ahogy van, nem hiányzik mellé semmi, persze lehet köretként is adni, sült csirkéhez, halhoz, vagy kerülhet rá hatperces tojás, mozzarella, burrata, halloumi, tofu – kihez mi áll közel. Hivatalosan 4 adag, az igazság azonban az, hogy ketten egy ültőben elpusztítják, főleg, ha nem köret.

 

Zsályás, lila hagymás nyári sült zöldbabok

Hozzávalók (2–4 adag)

 

1 kg friss zöldbab, vegyesen (pl. sárga vajbab,

zöld ceruzabab, Juliska stb.)

2 fej lila hagyma (vagy vöröshagyma)

1 fej fokhagyma, gerezdekre szedve, megpucolva

0,5–1 dl dl olívaolaj

só, bors

10 zsályalevél

A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Elővesszük a legnagyobb tepsinket, leterítjük egy sütőpapírral. A zöldbabot megpucoljuk, de csak a szárát távolítjuk el, a hegyes végét nem kell lecsípni, abban sok íz rejlik. Ha méteres zöldbabot is használunk, azt két-három nagyobb darabba vághatjuk, a többi babot egészben hagyjuk. Kiterítjük a tepsire. A lila hagymákat megpucoljuk, és vastagabb cikkekre szeleteljük, a fokhagymagerezdeket megpucoljuk. Ezeket is a zöldbab közé szórjuk. Nyugodtan lehet minden szorosan, egymás hegyén-hátán, mert itt úgyis lassan sütjük, a saját szaftjában süldögél majd, nem az a cél, hogy ropogósra grillezzük. Az egészet gazdagon meglocsoljuk az olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk, majd egyenletesen elosztjuk rajta a zsályaleveleket. 45–50 percig sütjük, amíg a babok teljesen megpuhulnak, egy-egy a felületén meg is pirulhat, de nagyon ne hagyjuk.

Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.