Tartalom

MaNcs 30. évf. 30. sz. (2018-07-26)

Publicisztika
Egotrip

Halasi Zoltán – Pont fordítva

Egotrip

Tárgynélküli kép

Kábé tizenöt éve elterveztem egy regényt Omar Khajjámról, a hőse egy perzsa kútásó lett volna, de a főhőse a tudás. Az a görög-perzsa-arab tudás, ami Omar Khajjám életében még megvolt, de hirtelen félresöpörte a doktriner muszlim teológia: a szabadgondolkodás hűs vize eltűnt a föld alatt a sivatagban szinte nyomtalanul, kútjait betemette a feledés.

A szerk.

A szerk.

A szerk.

A király új ruhája

Ha a szegény jó Adolf ezt megérhette volna (tudniillik a Dassler), végre feladja a teljesen hiábavaló szívózást, s azonnal bezárja a boltot (Adidas), amit persze így is bezárnak valószínűleg, mert hamarosan a tizenegy Angela Merkellel felálló Nationalelf is 2Rule mezben fog pályára lépni, leszámítva a kapust, akinek talán majd engedélyezi a főhatóság, hogy Király Gábor márkájú macigatyában őrizze a portát

A szerk.

A szerk.

Szijjártó el

Magyarország kedden hivatalosan is jelezte az ENSZ-nek, hogy kilép a globális migrációs csomag elfogadási folyamatából. A világszervezet két dokumentumon dolgozik, mindkettő a 2016-os New York-i Nyilatkozatból eredeztethető, amelyet akkor az Orbán-kormány, illetve a tárgyalásokból azóta szintén kihátrált USA előző vezetése is elfogadott.

A szerk.

A szerk.

Torzók

Körülbelül most, e hetekben múlhatott el az utolsó pillanat, amikor a brit kormány valamilyen kivihetőnek tetsző Brexit-tervet terjeszt az Európai Unió, közelebbről is Michel Barnier, az unió Brexit-ügyi főtárgyalója elé annak érdekében, hogy a jövő március végén esedékes kilépés valamelyest rendezett körülmények között folyjék.

Belpol

Küzdelem az otthonápolási díj emeléséért

Belpol

Leárazott életek

Mire elég 52 ezer forint, ha valaki súlyosan fogyatékos gyerekét ápolja otthon napi 24 órában? És mi van akkor, ha valaki sok mindenben önálló, mégis 24 órás felügyeletet igényel? Akkor ez az összeg 29 ezer forint.

Interjú

Belpol

„Csalódnak és elmennek”

Naszályi Gábor, az Egységes Közlekedési Szakszervezet elnöke

Kiakadtak a buszvezetők a BKV legújabb toborzó kisfilmjén, amely a járművezetői munkát anyagilag és társadalmilag magasan megbecsült hivatásként állítja be. A valóságról a BKV-nál működő egyik szakszervezet elnöke beszélt lapunknak.

A Dunaferr és az oroszok

Belpol

A politika vasmarka

Mészáros Lőrincet az acélgyártás is érdekli, a Dunaferr azonban egyelőre nem eladó. Az orosz tulajdonosok viszont aligha a pénzügyi mutatók miatt ragaszkodnak a vállalathoz. A politikai játszma több ezer embert érint Dunaújvárosban és a környékén.

Radnóti Zoltán, a Mazsihisz Rabbitestületének elnöke

Belpol

„Híveket nem lehet pénzért venni”

Majd’ húsz év után készült újra átfogó kutatás a hazai zsidóságról. A Zsidók és zsidóság Magyarországon 2017-ben című anyagról egy rabbinak nyilván van véleménye, főleg annak, aki forró politikai ügyekben rendre felemeli a szavát, és ha kell, Köves Slomónak is megmossa a fejét.

Külpol

Demokratikus változások Malajziában

Külpol

Egy tolvaj bukása

Van olyan hely e kerek világon, ahol a nép egy idő után megelégeli, hogy tolvajok dőzsöljenek a pénzén. Malajziában hat évtized után váltottak kormányt.

Zene

Interjú

Zene

„Valami újszerű született”

Michael Poulsen énekes, gitáros, dalszerző

Ha a rockzene húsz év múlva is meg fog még tölteni stadionokat, akkor azt nagyrészt a Volbeatnek köszönhetjük. A Metallica örökös előzenekaraként kezdték, de pár év alatt felnőttek a legnagyobb rocksztárok mellé. Az ún. Elvis-metált játszó zenekar karizmatikus frontemberével az EFOTT-os koncertjük előtt beszélgettünk.

Interjú

Zene

„Éjszaka vitték el”

Roma Zver zenész, színész

Az idei Cannes-i Filmfesztivál egyik kétségtelen szenzációja a melegpropaganda terjesztése miatt hazájában tavaly óta házi őrizetben tartott orosz Kirill Szerebrennyikov filmje, a Nyár volt. A szovjetvilág rockzenéjének kallódó hőseit (Mike Naumenkót és Viktor Cojt, illetve a Zoopark együttest) megidéző mű most Magyarországra is elért, a főszereplőjével, a hazájában méltán népszerű Zveri együttes frontemberével még Cannes-ban beszélgettünk.

Képzőművészet

Interjú

Képzőművészet

„Maszatolni szeretek”

Sam Havadtoy festő, lakberendező, galériatulajdonos

Londonba emigrált magyar családban született, az ötvenes években Magyarországon, majd 1972-től az Egyesült Államokban élt. A New York-i művészvilág ismert alakja két évtizeden át Yoko Ono élettársa volt. Sajátos látásmódja sok művésztársát inspirálta. A Ludwig Múzeum új kiállítása Huszárlépésben címmel mutatja be Sam Havadtoy munkásságát.

Film
Interaktív
Könyv

Interjú

Könyv

„Apám soha nem rejtette el, hogy nő”

Susan Faludi író, újságíró

A Pulitzer-díjas amerikai újságírót 2004-ben azzal a hírrel lepte meg évtizedek óta nem látott, 76 éves, magyar származású édesapja, hogy nővé operáltatta magát. Az Egyesült Államokban 1953-ban letelepedett, majd a rendszerváltáskor hazaköltöző Steve Faludiból egy Thaiföldön elvégzett műtét jóvoltából Stefi Faludi lett. 2015-ben elhunyt apja történét Susan Faludi Előhívás címmel írta meg – a könyv nemrég jelent meg magyarul.

Színház

A cseh bábjátszás története

Színház

Elálló fafülek

Kaiser, Karfiol, Kočka, Škoda, Novák, Kašpárka, 29471 és 29472, valamint Trnka és Alfa – nem kolbászról, zöldségről, autóról és földönkívüliekről van szó, hanem a Plzeňben található bábmúzeum fontos szereplőiről.

Gasztro

kertész lesek

Gasztro

Swing & Jazz – Bánk

Mostanában a Bánkitó Fesztivál miatt emlegetik a „nógrádi Balatont”, de az üdülőfaluban inkább a jazznek van kultusza.

Tudomány

Miben új az új magyar Nyelvtan?

Tudomány

Tetten érni a beszélőt

Könnyű olvasmánynak az új Nyelvtan már csak 1152 oldalas terjedelme miatt sem mondható, izgalmasnak viszont annál inkább. A közel tízévi munka eredményeként megjelenő kötet nem csak azok számára rejt érdekességeket és felismeréseket, akik nyelvészeti pályára készülnek.

Gyilkos lisztéria

Tudomány

A potyautas

Az elmúlt években többen kaphattak végzetes lisztériafertőzést magyar mirelit áruk fogyasztása nyomán. A bűnös baktérium nyomába eredtünk.

Lokál

Lokál

Szálka a szemben: az Auróra küzdelme az önkormányzattal

A kerületi jegyző egy zavaros közlemény szerint bezáratta, de a hivatalos tájékoztatást erről csak napokkal később küldte meg – mindenesetre a józsefvárosi közösségi tér és civil központ egyelőre nyitva van. Az aurórások megszokták a vegzálást, most is optimisták. Ám az underground helyeknek egyre nehezebb Budapesten.