Több ezer éves élelmiszer, Ázsiából származik, sokáig csak szárított formájában fogyasztották. Hamarosan itt a zöldborsó szezonja! Az egyik legnépszerűbb zöldség nemcsak finom, hanem rendkívül egészséges is, rengeteg vitamin, antioxidáns és ásványi anyag található benne. Évezredes múltja ellenére frissen csak a 16. században vált elterjedtté, akkortájt azonban kifejezetten divatos csemege hírében állt. Genován keresztül érkezett XIV. Lajos, a Napkirály udvarába, ezt követő sikere után kezdték el termeszteni. Egész évben hozzáférünk, hiszen fagyasztottan is jó minőségű, mivel szedés után azonnal mélyhűtik, aminek köszönhetően zsenge és édes marad. A frissen termett zöldborsó íze ezzel együtt verhetetlen, a klasszikus magyar zöldborsóleves például ilyenkor a legütősebb (új zöldségekkel, rengeteg petrezselyemmel). A mediterrán konyhában is kultusza van az új tavaszi zöldborsónak, a hagyományos római fogás, a vignarola azt a néhány hetet ünnepli, amikor egyszerre érik be a borsó, a fava, vagyis a lóbab és az articsóka. A három zöldséget olívaolajjal, fehérborral, füstölt szalonnával párolják, és langyosan adják, frissen sült kenyérrel, kiváló olívaolajjal. A risi e bisi eredetileg nem rizibizi, hanem ősi velencei étel, kerek szemű rizsből főzött, igazi olasz típusú, krémes risotto zöldborsóval, parmezánnal. Szintúgy rizottóféle az alább ajánlott fogás, amely nem rizzsel, hanem egy méltatlanul alulértékelt, ámde igen egészséges gabonából, az árpa gyöngyéből, azaz gersliből készül. Gyakorlatilag két főszereplője van: a gersli és a zöldborsó, a többi (vaj, sok petrezselyem) csak ezeket támogatja. Ha muszáj, hal (pl. lazac) vagy hús (sült csirke, bárány) körete is lehet, de simán megállja a helyét magában is. Zseniális, kéretik kipróbálni!
Zöldborsós gerslirizottó
Hozzávalók (4-6 adag)
20 dkg gersli
só
3+3 dkg vaj
45 dkg fagyasztott vagy friss zölborsó
3 nagy csokor petrezselyem
3+2 dl víz vagy alaplé (leszűrt húsleves)
A gerslit leöblítjük, majd négyszeres mennyiségű, sózott vízben kb. 40 perc alatt puhára főzzük (akár előző este, akár kuktában, rövidebb idő alatt). A vaj felét felolvasztjuk, hozzáadjuk a fagyasztott vagy friss zöldborsót, felöntjük 3 dl alaplével, és kb. 10 perc alatt puhára dinszteljük. Közben egy kis lábasban vizet forralunk, és a petrezselymet a forró vízbe mártjuk néhány percre (blansírozzuk). A petrezselymet a borsóhoz adjuk, és az egészet simára pürésítjük, a püréhez adjuk a vaj másik felét, megsózzuk. A főtt gerslit egy kevés olajon átkeverjük, felöntjük 2 dl vízzel vagy alaplével, majd belekeverjük a szép zöld, petrezselymes borsópürét.
Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu