chili&vanília

Zöldborsós gerslirizottó

Gasztro

Több ezer éves élelmiszer, Ázsiából származik, sokáig csak szárított formájában fogyasztották. Hamarosan itt a zöldborsó szezonja! Az egyik legnépszerűbb zöldség nemcsak finom, hanem rendkívül egészséges is, rengeteg vitamin, antioxidáns és ásványi anyag található benne. Évezredes múltja ellenére frissen csak a 16. században vált elterjedtté, akkortájt azonban kifejezetten divatos csemege hírében állt. Genován keresztül érkezett XIV. Lajos, a Napkirály udvarába, ezt követő sikere után kezdték el termeszteni. Egész évben hozzáférünk, hiszen fagyasztottan is jó minőségű, mivel szedés után azonnal mélyhűtik, aminek köszönhetően zsenge és édes marad. A frissen termett zöldborsó íze ezzel együtt verhetetlen, a klasszikus magyar zöldborsóleves például ilyenkor a legütősebb (új zöldségekkel, rengeteg petrezselyemmel). A mediterrán konyhában is kultusza van az új tavaszi zöldborsónak, a hagyományos római fogás, a vignarola azt a néhány hetet ünnepli, amikor egyszerre érik be a borsó, a fava, vagyis a lóbab és az articsóka. A három zöldséget olívaolajjal, fehérborral, füstölt szalonnával párolják, és langyosan adják, frissen sült kenyérrel, kiváló olívaolajjal. A risi e bisi eredetileg nem rizibizi, hanem ősi velencei étel, kerek szemű rizsből főzött, igazi olasz típusú, krémes risotto zöldborsóval, parmezánnal. Szintúgy rizottóféle az alább ajánlott fogás, amely nem rizzsel, hanem egy méltatlanul alulértékelt, ámde igen egészséges gabonából, az árpa gyöngyéből, azaz gersliből készül. Gyakorlatilag két főszereplője van: a gersli és a zöldborsó, a többi (vaj, sok petrezselyem) csak ezeket támogatja. Ha muszáj, hal (pl. lazac) vagy hús (sült csirke, bárány) körete is lehet, de simán megállja a helyét magában is. Zseniális, kéretik kipróbálni!

 

Zöldborsós gerslirizottó

Hozzávalók (4-6 adag)

 

20 dkg gersli

3+3 dkg vaj

45 dkg fagyasztott vagy friss zölborsó

3 nagy csokor petrezselyem

3+2 dl víz vagy alaplé (leszűrt húsleves)

 

A gerslit leöblítjük, majd négyszeres mennyiségű, sózott vízben kb. 40 perc alatt puhára főzzük (akár előző este, akár kuktában, rövidebb idő alatt). A vaj felét felolvasztjuk, hozzáadjuk a fagyasztott vagy friss zöldborsót, felöntjük 3 dl alaplével, és kb. 10 perc alatt puhára dinszteljük. Közben egy kis lábasban vizet forralunk, és a petrezselymet a forró vízbe mártjuk néhány percre (blansírozzuk). A petrezselymet a borsóhoz adjuk, és az egészet simára pürésítjük, a püréhez adjuk a vaj másik felét, megsózzuk. A főtt gerslit egy kevés olajon átkeverjük, felöntjük 2 dl vízzel vagy alaplével, majd belekeverjük a szép zöld, petrezselymes borsópürét.

Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu

Figyelmébe ajánljuk

Hurrá, itt a gyár!

Hollywood nincs jó bőrben. A Covid-járvány alatt a streamingszolgáltatók behozhatatlan előnyre tettek szert, egy rakás mozi zárt be, s az azóta is döglődő mozizási kedvet még lejjebb verte a jegyek és a popcorn egekbe szálló ára.

Profán papnők

Liane (Malou Khebizi), a fiatal influenszer vár. Kicsit úgy, mint Vladimir és Estragon: valamire, ami talán sosem jön el. A dél-franciaországi Fréjus-ben él munka nélküli anyjával és kiskamasz húgával, de másutt szeretne lenni és más szeretne lenni. A kiút talán egy reality show-ban rejlik: beküldött casting videója felkelti a producerek érdeklődését. Fiatal, éhes és ambiciózus, pont olyasvalaki, akit ez a médiagépezet keres. De a kezdeti biztatás után az ügy­nökség hallgat: Liane pedig úgy érzi, örökre Fréjus-ben ragad.

Viszonyítási pontok

Ez a színház ebben a formában a jövő évadtól nem létezik. Vidovszky György utolsó rendezése még betekintést enged színházigazgatói pályázatának azon fejezetébe, amelyben arról ír, hogyan és milyen módszerrel képzelte el ő és az alkotógárdája azt, hogy egy ifjúsági színház közösségi fórumként (is) működhet.

Kliséből játék

A produkció alkotói minimum két olyan elemmel is élnek, amelyek bármelyikére nagy valószínűséggel mondaná egy tapasztalt rendező, hogy „csak azt ne”. Az egyik ilyen a „színház a színházban”, ami könnyen a belterjesség érzetét kelti (ráadásul, túl sokszor láttuk már ezt a veszélyesen kézenfekvő megoldást), a másik pedig az úgynevezett „meztelenül rohangálás”, amit gyakran társítunk az amatőr előadásokhoz.