chili&vanília

Zöldborsós gerslirizottó

Gasztro

Több ezer éves élelmiszer, Ázsiából származik, sokáig csak szárított formájában fogyasztották. Hamarosan itt a zöldborsó szezonja! Az egyik legnépszerűbb zöldség nemcsak finom, hanem rendkívül egészséges is, rengeteg vitamin, antioxidáns és ásványi anyag található benne. Évezredes múltja ellenére frissen csak a 16. században vált elterjedtté, akkortájt azonban kifejezetten divatos csemege hírében állt. Genován keresztül érkezett XIV. Lajos, a Napkirály udvarába, ezt követő sikere után kezdték el termeszteni. Egész évben hozzáférünk, hiszen fagyasztottan is jó minőségű, mivel szedés után azonnal mélyhűtik, aminek köszönhetően zsenge és édes marad. A frissen termett zöldborsó íze ezzel együtt verhetetlen, a klasszikus magyar zöldborsóleves például ilyenkor a legütősebb (új zöldségekkel, rengeteg petrezselyemmel). A mediterrán konyhában is kultusza van az új tavaszi zöldborsónak, a hagyományos római fogás, a vignarola azt a néhány hetet ünnepli, amikor egyszerre érik be a borsó, a fava, vagyis a lóbab és az articsóka. A három zöldséget olívaolajjal, fehérborral, füstölt szalonnával párolják, és langyosan adják, frissen sült kenyérrel, kiváló olívaolajjal. A risi e bisi eredetileg nem rizibizi, hanem ősi velencei étel, kerek szemű rizsből főzött, igazi olasz típusú, krémes risotto zöldborsóval, parmezánnal. Szintúgy rizottóféle az alább ajánlott fogás, amely nem rizzsel, hanem egy méltatlanul alulértékelt, ámde igen egészséges gabonából, az árpa gyöngyéből, azaz gersliből készül. Gyakorlatilag két főszereplője van: a gersli és a zöldborsó, a többi (vaj, sok petrezselyem) csak ezeket támogatja. Ha muszáj, hal (pl. lazac) vagy hús (sült csirke, bárány) körete is lehet, de simán megállja a helyét magában is. Zseniális, kéretik kipróbálni!

 

Zöldborsós gerslirizottó

Hozzávalók (4-6 adag)

 

20 dkg gersli

3+3 dkg vaj

45 dkg fagyasztott vagy friss zölborsó

3 nagy csokor petrezselyem

3+2 dl víz vagy alaplé (leszűrt húsleves)

 

A gerslit leöblítjük, majd négyszeres mennyiségű, sózott vízben kb. 40 perc alatt puhára főzzük (akár előző este, akár kuktában, rövidebb idő alatt). A vaj felét felolvasztjuk, hozzáadjuk a fagyasztott vagy friss zöldborsót, felöntjük 3 dl alaplével, és kb. 10 perc alatt puhára dinszteljük. Közben egy kis lábasban vizet forralunk, és a petrezselymet a forró vízbe mártjuk néhány percre (blansírozzuk). A petrezselymet a borsóhoz adjuk, és az egészet simára pürésítjük, a püréhez adjuk a vaj másik felét, megsózzuk. A főtt gerslit egy kevés olajon átkeverjük, felöntjük 2 dl vízzel vagy alaplével, majd belekeverjük a szép zöld, petrezselymes borsópürét.

Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu

Figyelmébe ajánljuk

Önarckép feketével

  • - turcsányi -

Ha van igazság a földön, Bert Schneiderből hétcsillagos hollywoodi aranyifjú válik. Egy léha, semmirekellő alak a sztárjelöltek örökké vidám, szőke és bikinis karéjában, a nyitott tetejű sport Mercije oldalának támaszkodva, golfhoz öltözve néz el a távolba, s számolja Los Angeles mindig felhőtlen egén az angyalokat.

Kiszámolós

Ha Ed Sheerannek van harminc kamionja, hat pengető alakú óriáskivetítője, öt saját fejlesztésű looper pedálja a forgószínpad öt különböző pontján, és 135 percet játszik – saját állítása szerint – nagyjából 70 ezer embernek, akkor hány keringős lüktetésű balladát játszhat el?

Az egyedüli boldogság

  • Balogh Magdolna

A dán írónő (1917–1976) bő öt évtizeddel ezelőtt befejezett, 1967 és 1971 között írt ön­életrajzi trilógiája azt az utat mutatja meg, ahogyan egy szegény sorsú, munkáskörnyezetben felnőtt lányból ismert és népszerű, számos díjjal kitüntetett szerző válik.

Térerő

A modern nagyváros az ipari forradalom következménye; a korábbiaktól gyökeresen eltérő termelési struktúra nyomán alakult ki az a térszövet, amelyben az európai civilizáció máig élni, bár lassan inkább csak túlélni próbál.

A vasutasok kérték

Talán Stephenson óta nem fordult elő, hogy egy működő vasúttársaság arra biztatta volna utasait, hogy ne vegyék igénybe a szolgáltatásait.

Magyar western fűnyíróval

Ha azt mondom, vásári bábjáték, azt mondod, Vitéz László. És persze Kemény Henrik. A műfaj magyarországi történetének meghatározó alakjai máig ott állnak minden, e hagyományt követő előadás mögött.

Veszélyes álmok

  • Eörsi Mátyás

Mire gondol az olvasó, ha azt hallja: „Zöld, biztonságos, versenyképes”? Vagy ezt: „Helyreállítás, erő és a hovatartozás érzése”? Esetleg ezt: „Együtt. Ellen­álló. Európa.”?