chili&vanília

Marokkói m’hanncha

Gasztro

Az itt ajánlott marokkói édességet Nadia Zerouali marokkói-holland szakácsnőtől tanultam, aki nemrég vacsorát adott Budapesten. A jellegzetes langyos zöldségsaláták, fűszeres bárányos tagine-ok és kuszkusz főzése mellett a desszert is izgalmasnak bizonyult. Tonnányi mandula, jelentős mennyiségű cukor, továbbá néhány üveg illatos narancsvirágvíz fogyott. A leghíresebb marokkói aprósütemény valószínűleg a gazellaszarvak (k’ab ghzal/cornes de gazelle) fantázianévre hallgató, mandulával töltött apró kifli, amelynek különlegessége az apró fémcsipesszel barázdált, csipkeszerű és dekoratív díszítés. A mlouza egy marokkói mandulás csók, közepében mélyedéssel, ami kevésbé munkaigényes, de szintén finom. Két desszert szolgált nagy meglepetéssel: egyrészt a reszelt sárgarépa, amely narancsvirágvízzel és fahéjjal kevert narancslében áll, pohárban tálalják, és inni kell. Amilyen szokatlanul hangzik, olyan frissítő a tartalmas, sokszor édeskés húsételek után. Másrészt az alábbi réteskorong, amely a várakozásokkal ellentétben nem túl édes, mivel cukor nincs benne egyáltalán, csak datolya. Rendkívül mutatós, és bármilyen méretben elkészíthető.

M’hanncha – marokkói réteskorong csokoládéval és datolyával

Hozzávalók (10-15 adag)

 

Töltelék:

40 dkg jó minőségű, nem túl száraz datolya

pl. iráni vagy Medjool fajta

40 dkg darált mandula vagy dió

2 evőkanál fahéj

1 teáskanál só

20 dkg keserűcsokoládé (min. 65% kakaótartalom)

 

Tészta:

1 csomag réteslap

20 dkg vaj

tetejére: 1 tojás

 

A datolyát kimagozzuk. Egy párolóedénybe tesszük, és vízgőz fölött kb. 20 perc alatt felgőzöljük, hogy teljesen krémes, puha legyen. A puha datolyát egy nagy keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a darált mandulát vagy diót, a fahéjat, a sót, végül a felolvasztott csokoládét. A masszát fakanállal vagy kézzel összegyúrjuk, tömör, de szaftos állagot kapunk. Félretesszük, és kb. fél óráig hagyjuk állni, annyira, hogy a csokoládé kissé visszadermedjen, és könnyen formázható massza legyen. A tölteléket akár előző nap is elkészíthetjük (de ne tegyük hűtőbe!). Megformázzuk a tölteléket: a datolyás masszából a réteslappal azonos szélességű, kb. 2 cm átmérőjű hengert (hosszú nudlit) sodrunk. A réteslapokat csak utolsó pillanatban csomagoljuk ki, hogy ne száradjanak. Mindig két-két lapot használunk egyszerre.
A többit közben letakarjuk nedves konyharuhával, hogy ne törjön. Mindkét lapot megkenjük olvasztott vajjal (vagy olajjal, ha laktózmentesen szeretnénk készíteni), a hozzánk közel eső aljába, vízszintesen ráhelyezzük a datolyás masszából készített hengert, majd gyorsan feltekerjük (a végét nem kell lezárni, mert ahhoz tudjuk mindig illeszteni a következő rudat). Szorosan feltekerjük, és áthelyezzük egy tepsire. A műveletet megismételjük a többi réteslappal, mindig kettővel egyszerre. Az újonnan megtöltött, hosszú „rétesszivart” mindig hozzáillesztjük a csiga utolsó eleméhez, így gyakorlatilag a végtelenségig, de legalábbis a tepsi pereméig tudjuk építeni. 180 fokos sütőben, kb. 30 perc alatt aranyszínűre sütjük.

Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu

Figyelmébe ajánljuk

Vérző papírhold

  • - ts -

A rendszeresen visszatérő témák veszélyesek: mindig felül kell ütni a tárgyban megfogalmazott utolsó állítást. Az ilyesmi pedig egy filmzsánerbe szorítva a lehetőségek folyamatos korlátozását hozza magával.

Szűznemzés

Jobb pillanatban nem is érkezhetett volna Guillermo del Toro új Frankenstein-adaptációja. Egy istent játszó ifjú titán gondolkodó, tanítható húsgépet alkot – mesterséges intelligenciát, ha úgy tetszik.

Bárhol, kivéve nálunk

Hajléktalan botladozik végig a városon: kukákban turkál; ott vizel, ahol nem szabad (mert a mai, modern városokban szabad még valahol, pláne ingyen?); már azzal is borzolja a kedélyeket, hogy egyáltalán van.

Brahms mint gravitáció

A kamarazenélés közben a játékosok igazán közel kerülnek egymáshoz zeneileg és emberileg is. Az alkalmazkodás, kezdeményezés és követés alapvető emberi kapcsolatokat modellez. Az idei Kamara.hu Fesztivál fókuszában Pablo Casals alakja állt.

Scooter inda Művhaus

„H-P.-t, Ferrist és Ricket, a három technoistent két sarkadi vállalkozó szellemű vállalkozó, Rácz István és Drimba Péter mikrobusszal és személyautóval hozza Sarkadra május 25-én. Ezen persze most mindenki elhűl, mert a hármuk alkotta Scooter együttes mégiscsak az európai toplista élvonalát jelenti. Hogy kerülnének éppen Magyarországra, ezen belül Sarkadra!?” – írta a Békés Megyei Népújság 1995-ben arról a buliról, amelyet legendaként emlegetnek az alig kilencezer fős határ menti kisvárosban.

Who the Fuck Is SpongyaBob?

Bizonyára nem véletlen, hogy az utóbbi években sorra születnek a legfiatalabb felnőtteket, a Z generációt a maga összetettségében megmutató színházi előadások. Elgondolkodtató, hogy ezeket rendre az eggyel idősebb nemzedék (szintén nagyon fiatal) alkotói hozzák létre.

A Mi Hazánk és a birodalom

A Fidesz főleg az orosz kapcsolat gazdasági előnyeit hangsúlyozza, Toroczkai László szélsőjobboldali pártja viszont az ideo­lógia terjesztésében vállal nagy szerepet. A párt­elnök nemrég Szocsiban találkozott Dmitrij Medvegyevvel, de egyébként is régóta jól érzi magát oroszok közt.