350 milliárdos mínusz

  • narancs. hu
  • 2018. június 22.

Gazdaság

Az uniós pénzügyminiszterek szerint 350 milliárddal kellene csökkentenünk a kiadásokat az idén.

Az uniós pénzügyminiszterek pénteki ülésükön határozatot fogadtak el, amelyben jelentős költségvetési korrekciót várnak Magyarországtól - szúrta ki a HVG.

A tanács arra jutott, hogy a 2017-es adatok szerint a bevételi intézkedések és egyszeri tételek nélkül számított államháztartási kiadások növekedése jóval meghaladta a  vártat. A GDP 1,8 százalékának megfelelő 2016-os strukturális hiány 2017-ben a GDP 3,1 százalékára nőtt, ami jelentősen, 1,6 százalékponttal eltér a GDP 1,5 százalékában meghatározott középtávú költségvetési célkitűzéstől.

A tanács így azt ajánlja, hogy az elsődleges államháztartási kiadások nettó nominális növekedése 2018-ban ne haladja meg a 2,8 százalékot. Ez a GDP 1 százalékának megfelelő, vagyis 350 milliárd forintos kiigazítást tesz szükségessé.

Magyarországnak az uniós pénzügyminiszterek szerint az összes rendkívüli bevételét a hiány csökkentésére kellene felhasználnia.

A határozat szerint Magyarországnak október 15-ig kell jelentésben beszámolnia az ajánlásokra válaszul hozott intézkedésekről.

Figyelmébe ajánljuk