7 milliárd forinttal tolta meg a kormány a Lipóti sütőüzemét Hatvanban

  • MTI/narancs.hu
  • 2020. június 19.

Gazdaság

A beruházás mintegy felét állta a kormány.

Hétmilliárd forintos kormánytámogatással együtt 15 milliárd forintból építi fel Magyarország legnagyobb sütőipari üzemét a Lipóti Pékséget működtető Lipóti Tóth és Társai Zrt. Hatvanban. Az üzem alapkövét pénteken tették le Varga Mihály pénzügyminiszter jelenlétében aki a cég és a kabinet "közös vállalkozásának" nevezte a beruházást.

Az új üzem - bár robottechnikára épül - 260 új munkahelyet teremt, és lehetővé teszi, hogy a vállalat termékei az észak-magyarországi térségben is elérhetővé váljanak - mondta Varga.

Tóth Péter, a cég alapító tulajdonosa elmondta: a várhatóan 2021 augusztusára elkészülő új üzem közel 20 ezer négyzetméterén napi 1,3 millió darab - 30-35 féle - termék előállítását és évi 70 ezer tonna sütőipari termék értékesítését tervezik.

A kormányzati támogatásra kitérve megjegyezte: tisztában vannak vele, hogy az nem ajándék, hanem befektetés a kabinet részéről, amely azt mutatja "ők is bíznak bennünk".

Varga Mihály az alapkőletételen arról is beszélt, hogy a gazdaság újraindításához szükség van kormányzati segítségre, és hogy a gazdasági visszaesésnek külső okai vannak, ezért azt időben kezelve a visszaépülés gyors lehet.

Ezt szolgálja a 2015-ben indított nagyvállalati beruházási támogatási program is, amelynek keretösszegét nemzeti forrásból a járvány idején megháromszorozta a kormány, és a hozzáférés feltételeit is könnyítette - mondta.

A miniszter arról is beszélt, hogy a beruházási hajlandóság a járványhelyzet ellenére sem csökkent, 806 vállalkozás jelentkezett arra a versenyképesség-növelő programra, amelynek keretében több mint 300 milliárd forintból nyújtanak beruházási támogatást, a vállalkozások technológiai megújulását segítő pályázaton pedig a meghirdetett 50 milliárd forintos keret duplájára érkezett igény, így a kormány 100 milliárd forintra emelte a rendelkezésre álló összeget - tudatta.

Figyelmébe ajánljuk