A Békés Megyei Kormányhivatal dönthet a jövőben a kétéves munkaidőkeretről

  • narancs.hu
  • 2020. június 20.

Gazdaság

És nem a foglalkoztatásért felelős miniszter.

A veszélyhelyzet megszűnése utána is marad a túlóratörvény új verziója, viszont a jövőben nem a foglalkoztatásért felelős miniszter, hanem a Békés Megyei Kormányhivatal dönt majd arról, hogy engedélyezi-e egy munkaadónak a kétéves munkaidőkeret bevezetését – írja a Népszava. A módosítás a június 17-én kiadott Magyar Közlönyben olvasható salátatörvénybe került bele.

Az Index emlékeztet, a kitolt munkaidőnek az a lényege, hogy aki munkaidőkeretben dolgozik, annak a pihenőnapjait, munkanapjait és túlóráit a keret végén számolják el, azalatt a munkáltató bizonyos keretek között rugalmasabban kezelheti, hogy mikor ad ki pihenőnapot a dolgozónak, és mikor szeretné, hogy többet dolgozzon.

Eredetileg Palkovics László döntött volna arról, hogy egy vállalat meghosszabbíthassa az időkeretet, de Vejkey Imre, a KDNP képviselője által benyújtott módosítás ezt a feladatatot átruházná a Békés Megyei Kormányhivatalra, mert „a kormányhivatal rendelkezik azzal a gyakorlati tapasztalattal, amely a hatósági feladat ellátáshoz szükséges.”

A szakszervezetek a munkahelyért felelős uniós biztoshoz, Nicolas Schmidthez fordultak, ugyanis szerintük a javaslat szembe megy az Európai Parlament egyik irányelvével. Továbbá úgy látják, abszurd, hogy egy kormányhivatal felmentheti a cégeket a törvény alól, ahogyan azt is, hogy az egészről nem egyeztettek velük.

Figyelmébe ajánljuk