A kormány elkezdte osztogatni a fölöslegesen vásárolt lélegeztetőgépeket

  • narancs.hu
  • 2021. március 11.

Gazdaság

18 lélegeztetőgépet adunk egy ugandai kórháznak. De árulnák is a több ezres felesleget.

Mint arról mi is beszámoltunk, a Külgazdasági és Külügyminisztérium  tavaly 16 ezer lélegeztetőgépet vásárolt 300 milliárd forintért, ami minden józan megfontolás szerint hatalmas túlzásnak bizonyult. Alighanem ezt Orbánék is belátták, mert - ahogy azt a Telex a Magyar Közlönyben kiszúrta - a kormány „az állam tulajdonában álló, stratégiai raktárkészleten felüli lélegeztetőgépek” értékesítésről döntött. A lap idézi a friss rendeletet, mely szerint az emberi erőforrások miniszterének, a belügyminiszternek és a külgazdasági miniszternek azonnal fel kell mérnie azoknak a lélegeztetőgépeknek a pontos mennyiségét, típusát és sorszámát, amelyeket el akarnak adni.

Emellett a kormány úgy határozott, hogy 18 lélegeztetőgépet adományoznak a kampalai Mulago Kórház Komplexumnak. Továbbá 40 ezer PCR-tesztet adnak Bosznia-Hercegovinának, 10 ezer PCR-tesztet pedig Monetenegrónak - írja a Telex a Magyar Közlöny alapján.

 

 

Figyelmébe ajánljuk

Miénk itt a vér

  • - turcsányi -

A papa mozija ez. Nem pont a formula hagyományos értelmében, sokkal inkább szó szerint. A hatvanas évek közepén az olasz anyakönyvi hivatal kigyűjtötte a Sergio keresztnevű polgárokat, s mindegyiket hatóságilag kötelezték arra, hogy spagettiwesterneket készítsenek.

Megszemélyesített dokumentumok  

„Boldog magyar jövőt!” – olvassuk a feliratot Chilf Mária kollázsán, ahol egy felvonuláson Lenin, Rákosi és Sztálin fényképét viszik a munkások és az úttörők, nyomukban a ledöntött Sztálin-szobor feje gurul egy tankkal a háttérben.

Építő játék

  • Kiss Annamária

Horváth Csaba rendező-koreográfusnak, a Forte Társulat művészeti vezetőjének színházában legalább annyira fontos a mozgás, mint a szöveg, nem csoda, hogy ezen az estén, a mozgásszínházas tempóhoz kevéssé szokott kőszínházas társulati tagoknak melegük van.