Átlagosan havi 900 forinttal emel a nyugdíjakon a kormány

  • narancs.hu
  • 2021. április 27.

Gazdaság

Már most magasabb inflációval terveznek, mint tavaly, ezért kell a kiegészítés. 

Pótlólagos nyugdíjemelést hajthat végre a kormány a vírushelyzet miatt – nyilatkozta a kormánypárti Magyar Nemzetnek Tállai András, a pénzügyminiszter helyettese.

Tállai azt mondta, mivel az infláció a tervezett három százalék helyett 3,6 százalék lehet, ezért a költségvetési törvény módosítása nyomán

0,6 százalékos évközi kiegészítő nyugdíjemelés jöhet.

Az év elején ugyanis csak a tervezett infláció mértékével, 3 százalékkal növelték a nyugdíjakat. Tállai emlékeztetett rá, hogy ha a kormány tartaná magát az eddigi gyakorlathoz, akkor novemberben egy összegben fizetné ki a nyugdíjasoknak a különbözettel történt kiegészítést, de szerinte a járvány új viszonyokat teremtett, ezért a költségvetési módosító javaslat már év közben jelzi, hogy 3,6 százalékra növelhető az esztendő elejétől járó nyugdíjemelés mértéke.

Szerinte a kormány ilyen intézkedése tulajdonképpen évközi nyugdíjemelést jelentene, az előterjesztés értelmében már nyár elején egy összegben megkapnák az érintettek az első hónapokra járó, 0,6 százalékos kiegészítő emelést, azután pedig ennyivel több lenne a havi juttatás.

Elmondása szerint

az emelés átlagosan nagyjából évi tízezer forintot jelent. 

Hozzátette, ez mintegy 26 mil­liárd forintba fog kerülni, és ha az infláció még nagyobb lesz, novemberben újabb kiegészítés is járhat.

A nyugdíjguru.hu oldal számítása szerint az évközbeni egyszeri emelési kiigazítás mértéke

a 150 ezer forintos átlagnyugdíjra vetítve havi 900 forint. 

Az oldal arra is felhívja a figyelmet, hogy a költségvetési módosító javaslat indoklásában rögzítették a kiegészítést, eszerint ugyanis "2021 januárjától 3%-kal emelkedtek a nyugdíjak és nyugdíjszerű ellátások. A jelenlegi prognózisok alapján ezt meghaladó, 3,6%-os infláció várható 2021 egészében. Az érintettek már év közben kiegészítő ellátás-emelésben részesülnek. Amennyiben ezen értéket is meghaladná a tényleges infláció, úgy a különbözetet – a vonatkozó törvényi rendelkezéseknek megfelelően - a kormány november hónapban januárra visszamenőleg is kifizeti."

Az oldal hozzáteszi, hogy mivel a kormány 4,3 százalékos GDP-növekedéssel számol, ezért várhatóan nyugdíjprémiumot is fizetnek majd novemberben, ennek maximális mértéke 16 ezer forint. 

 

 

Neked ajánljuk