Ausztriában az alkalmazottak 3 százaléka magyar

  • narancs.hu
  • 2024. július 29.

Gazdaság

Az osztrák és a magyar bérek között most is nő a különbség.

Az osztrák statisztikai hivatal legutóbb idén áprilisban rögzítette, hány magyar állampolgár dolgozik Ausztriában: 118 ezer, ami az előző évhez képest 4,4 százalékos növekedést jelent.

Az országban dolgozó alkalmazottaknak most 3 százaléka magyar. Ennél valamivel többen vannak a német állampolgárok – 124 ezren –, régóta ez a helyzet. Ők is a magasabb fizetésért mennek oda, de mivel a magyarok száma jobban nő, megeshet, hogy hamarosan a magyarok lesznek a legtöbben a vendégmunkások között – írja az osztrák adatok alapján a G7.

Az Ausztriában dolgozó magyarok 47 százalékának nincs ottani lakcíme, valószínűleg ingázik. A magyarok általában kétkezi munkát végeznek, de ha irodában dolgoznának, akkor sem élhetnének a távmunka lehetőségével, mert a magyar kormány nem írja alá azt a keretmegállapodást, ami ezt lehetővé tenné. 

A magyarok a jobb keresetért mennek dolgozni Ausztriába. Ez még úgy is megéri nekik, hogy az osztrák statisztikai hivatal fehéren-feketén kimutatja: az ott alkalmazott magyarok legalább negyedével kevesebb medián bérért dolgoznak, mint az összes ausztriai munkavállaló. A G7 az adatokból arra következtet, hogy tényleg jól fizetett munkákat a magyarok csak elvétve kapnak Ausztriában.

Az ausztriai és a magyarországi bérek között a különbség nem csökken, hanem nő, ez a magyarázat arra, hogy miért nő továbbra is évről évre az odaát dolgozó magyarok száma.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk