Az ITM most vegyi áruknál talált "kettős minőséget", jövőre már bírságolnak is emiatt

  • MTI/narancs.hu
  • 2021. május 28.

Gazdaság

Állítják, hogy mást hoznak Magyarországra a gyártók, mint amit külföldön árusítanak. 

2022. május 28-án lép hatályba a kettős minőség szankcionálását lehetővé tevő törvényi előírás - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM).

A kormány 2017-ben kezdte pedzegetni, hogy egyes termékeknél állítólag más minőséget szállítanak Közép-Európába a multik mint Nyugat-Európába. Akkor a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) megvizsgált 39 terméket, de nem sikerült egyértelműen bebizonyítani, hogy tényleg rosszabb lenne a Magyarországon vett termék a külföldinél

Az ITM viszont most azt közölte, 

az idei laborvizsgálatán ellenőrzött 120 termékpár mintegy harmadánál a külföldi változatban több volt a hatóanyag, vagy a csomagoláson bővebb a tájékoztatás.

A közlemény szerint az ITM akkreditált vegyipari laboratóriuma idén 420 különböző termékminta vizsgálatát végezte el, de az ITM és a fogyasztóvédelmi hatóság az élelmiszernek nem minősülő termékek kettős minőségét ellenőrzik, míg a Nébih az élelmiszerek esetében járhat el.

Az ITM mindenesetre összehasonlított 120 féle Magyarországon kapható háztartási-vegyipari és tisztálkodási-kozmetikai szert az Ausztriában, Németországban és Olaszországban árusított termékpárjaikkal, egyebek mellett mosó- és mosogatószerek, folttisztítók, fehérítők, öblítők, samponok, tusfürdők és folyékony szappanok címkéjét, csomagolását, összetevőit és mérhető hatóanyag-tartalmát vetették egybe a szakemberek.

Ezek közül 41 árucikk esetében találtak "kettős minőséget":

  • huszonkilenc külföldi szer hatóanyag-tartalma magasabb volt, mint a magyar boltokban azonos néven kapható terméké,
  • huszonnégy esetben az okozta a hazai fogyasztók hátrányos megkülönböztetését, hogy az olasz, osztrák vagy német csomagoláson több információ szerepelt.
  • az összes ellenőrzött árucikk tizede mindkét szempontból eltérő minőségben vásárolható meg a nyugat-európai és a magyarországi üzletekben,
  • tizennégy terméknél a forgalmazásban tapasztaltak kettős minőséget a szakemberek amiatt, hogy egy-egy termékcsalád jobb, nívósabb darabjait idehaza nem árusítják - állítja Cseresnyés Péter államtitkár. 

Jövő május végétől pedig tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatként szankcionálható is lesz a kettős minőség, azaz ha egy árut egy uniós tagállamban úgy forgalmaznak, hogy márkanevében, küllemében megegyezik egy másutt forgalmazott termékkel, összetétele vagy más jellemzői azonban jelentősen eltérnek.

A kiszabható bírság a gyártó árbevételének akár 5 százalékát is elérheti, multicégek esetében legfeljebb 500 millió forintos tétel lehet. A jogszerű és objektív tényezőkkel indokolható különbségekről a vásárlót tájékoztatni kell - írják.

Az eltérő minőségű termékek neve a hatósági eljárás megindításával válik közölhetővé, amire szintén 2022 májusától lesz lehetőség. A törvény elfogadása és hatályba lépése közötti másfél éves felkészülési idő alatt a gyártók és a forgalmazók önkéntes intézkedésekkel tehetnek eleget a jogszabályi kötelezettségnek. A fogyasztóvédelem már most jelzi az érintett piaci szereplőknek, hogy a majdani bírságolás elkerülése érdekében hogyan változtassanak gyakorlatukon - közölte az ITM.  

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk