Az OTP rekordnyereséget ért el, a Mol pedig a „kormányzati elvonások” ellenére is jól teljesít

  • narancs.hu
  • 2023. november 10.

Gazdaság

Ez derül ki a két vállalat jelentéséből.

Az OTP-csoport az elemzői várakozásoknál számottevően jobb, 307,573 milliárd forint konszolidált korrigált adózás utáni eredményt ért el a harmadik negyedévben, ami az előző negyedévit 8 százalékkal, az egy évvel korábbit 63 százalékkal meghaladja – írja az MTI. A Budapesti Értéktőzsde honlapján péntek hajnalban közzétett, nemzetközi pénzügyi beszámolási standardok (IFRS) szerinti jelentés alapján 

az OTP csoport 2023 január–szeptemberben rekordnyereséget, 778,596 milliárd forint adózott eredményt ért el, ami 77 százalékkal jobb az előző év azonos időszakában produkált eredménynél.

AZ OTP valamennyi leánybankja nyereséges volt. A pénzintézet bevételei negyedéves alapon 9 százalékkal, éves szinten 33 százalékkal nőttek és elérték az 1602,3 milliárd forintot az első kilenc hónapban. A csoport mérlegfőösszege 39 574 milliárd forintot tett ki a negyedév végén, ami az előző negyedévhez képest 7 százalékos, az egy évvel korábbihoz képest 18 százalékos növekedésnek felel meg. Az ügyfélhitelek éves szinten 19 százalékkal nőttek és elérték a nettó 21 533 milliárd forintot. A betétállomány nagysága 28 968 milliárd forintra nőtt, ami negyedéves szinten 4 százalékos, éves szinten 19 százalékos bővülést jelent. 

A Mol-csoport tisztított, kamat-, adófizetés és amortizáció előtti eredménye (EBITDA) elérte a 744,2 milliárd forintot az idei első három negyedévben az előző évi 1335,1 milliárd forint után. A Budapesti Értéktőzsde honlapján szintén péntek hajnalban közzétett jelentés szerint az idei harmadik negyedévi tisztított EBITDA 344,5 milliárd forintra csökkent az előző évi 580,6 milliárd forint után.

A társaság közleménye szerint a július és szeptember közötti időszakban a fogyasztói szolgáltatások erős eredménye ellensúlyozta az üzleti környezet normalizálódását, és a kutatás-termelést (upstream) és a feldolgozás és kereskedelemet (downstream) érintő erőteljes kormányzati, szabályozói intézkedéseket, beleértve a Magyarországon január 1-től visszamenőlegesen bevezetett új szén-dioxid-adót.

A régióban bevezetett kormányzati elvonások összesen 378,3 milliárd forintra rúgtak az első kilenc hónapban, amely a tisztított EBITDA mintegy felét tette ki. 

A társaság közleménye idézi Hernádi Zsoltot, a vállalat elnök-vezérigazgatóját, aki szerint a harmadik negyedévben javuló finomítói árréssel és az üzemanyagtermékek iránti erős kereslettel sikerült ellensúlyozni a külső tényezők negatív hatásait.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk