A magyar állam kiszáll az Erstéből

  • Narancs.hu/MTI
  • 2023. november 10.

Gazdaság

Az osztrák anyavállalat visszavásárolja a Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt. 15 százalékos tulajdonrészét.

A magyar állam 100 százalékos tulajdonában álló Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt. értékesíti az Erste Bank Hungary Zrt.-ben (EBH) meglévő 15 százalékos kisebbségi tulajdonrészét az osztrák anyavállalat, az Erste Bank AG számára – jelentette be pénteki közleményében a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM). 

A GFM közlése szerint a részvény-adásvételi szerződés aláírására, valamint az ügylet pénzügyi zárására tervezetten még az idei évben sor kerül.

A pénzintézet párhuzamosan kiadott közleményében megerősítette, hogy a novemberben záruló tranzakció értéke 87,55 milliárd forint (230 millió euró), amely 125 százalékos többlet a 2016-os eladási árhoz (38,9 milliárd forint) képest. Mindemellett az EBH az említett időszakban mintegy 20 milliárd forintnyi osztalékot is fizetett a Corvinusnak. A befektetés hét év alatt több mint két és félszeresen térült meg – figyelembe véve a visszavételi árat, és az elmúlt években kifizetett osztalékok összegét. 

Közleményében az Erste emlékeztet arra, a magyar állam, az Erste-csoport, a Corvinus és az Erste Bank Hungary Zrt.-ben továbbra is 15 százalékos részesedést birtokló Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) részesedésvásárlásáról szóló 2015-ben kötött megállapodás tartalmazott egy előzetesen rögzített mechanizmust a kisebbségi tulajdonhányad kivásárlására.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk