Bill és Melinda Gates alapítványa szerint a koronavírus-járvány miatt a szélsőséges szegénység 7 százalékkal emelkedett

  • narancs.hu
  • 2020. szeptember 15.

Gazdaság

"Miután 20 egymást követő évben csökkent a szélsőséges szegénység mértéke, a trend visszafordulását láttuk."

Bill Gates szerint évtizedekkel vetette vissza a szegénység és betegségek elleni harcot a koronavírus-járvány, milliókat téve ki halálos betegségek és a szegénység veszélyének.

A Microsoft-alapító és felesége által létrehozott Bill and Melinda Gates Foundation kedden publikált jelentése szerint visszafejlődés tapasztalható szinte minden mutató tekintetében a szegénység felszámolása és az egyenlőtlenség csökkentése terén.

  • A szélsőséges szegénység mértéke 7 százalékkal emelkedett a koronavírus-járvány következtében az alapítvány éves Goalkeepers jelentése szerint.
  • Az oltási lefedettség - a működő egészségügyi rendszerek egyik mérőaránya - az utoljára az 1990-es években látott szintre csökkent, ami "a világot 25 hét alatt mintegy 25 évvel vetette vissza" - olvasható a jelentésben.
  • Az adatok arra is felhívták a figyelmet, hogy a járvány következtében jelentkező gazdasági hatások felerősítették a nőket, a faji és etnikai kisebbségeket érintő egyenlőtlenséget és különösen súlyosan érintették a szélsőséges szegénységben élőket.

"Miután 20 egymást követő évben csökkent a szélsőséges szegénység mértéke, a trend visszafordulását láttuk. Mintegy 40 millió ember került vissza a szélsőséges szegénységbe" - mondta Mark Suzman, a Gates alapítvány vezérigazgatója.

A jelentés idézi az IMF becsléseit, amelyek szerint bár a világ gazdaságának erősítésére már 18 ezer milliárd dollárt költöttek, a globális gazdaság 2021 végére legalább 12 ezer milliárd dollárt fog veszíteni - ez a legnagyobb globális GDP-veszteség a második világháború óta.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?