Döntöttek a tagállamok: 2035-től nem lehet benzinnel vagy gázolajjal működő új autókat árusítani az EU-ban

  • narancs.hu
  • 2023. március 28.

Gazdaság

Az Európai Unió Tanácsa már februárban elfogadta a határozatot, kedden a Parlament is rábólintott.

Az Európai Unió tagállamai kedden döntöttek arról, hogy 2035-től már nem árusíthatók benzinnel vagy gázolajjal működő új autók az EU-ban – írja a Kurier beszámolójára hivatkozva a Telex.

A döntést az Európai Parlamentnek és az Európai Unió Tanácsának közösen kell meghoznia, utóbbi képviseli a tagállamokat. A két testület még tavaly októberben előzetes egyezséget kötött, azonban először az olaszok, a lengyelek, és a bolgárok alkottak „blokkoló kisebbséget”, majd március elején a másik nagy autógyártó ország, Németország is kitáncolt a megállapodás mögül. 

Így végül hónapokig húzódott a javaslat elfogadása. A tagországok legutóbb március 7-én szavaztak volna, de akkor halasztani kellett, miután a német kormány közölte, megvonhatja a támogatását a tervtől, hacsak nem kapnak kivételt a megújuló energiával termelt „e-üzemanyagok”, például a „zöld hidrogén”.

Most úgy tűnik, mégis sikerült megállapodni, hiszen az Európia Unió Tanácsa március 28-án elfogadta a határozatot. Az Európai Parlament már február 14-én elfogadta a rendeletet, így a tanács mai határozata a döntéshozatali eljárás utolsó lépése.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk