Egész hálózat jöhet létre feldolgozóüzemekből, ahol akkumulátorhulladékot hasznosítanak

  • narancs.hu
  • 2024. február 1.

Gazdaság

Nem állna meg a projekt Sóskútnál. A legnagyobb szlovén akkumulátorgyár is az Andrada befektetői között van.

 Korábban csak arról volt szó, hogy Alsózsolcán a szlovén Andrada Group egy akkumulátor-feldolgozót építene 10 milliárd forintból, de a projekt a lakossági ellenállás miatt megbukott, így azt Sóskútra költöztetik – immár 13 milliárdos kerettel. Szijjártó Péter azzal dicsekedett, hogy ez lesz minden idők legnagyobb szlovén beruházása Magyarországon. Az állam 4,7 milliárd forinttal tolja meg a projektet.

A sóskútiak nem hisznek abban, hogy mindössze napi egy kamionnal növekedne meg a település forgalma, és az akkumulátor-feldolgozáshoz elegendő lenne a cég által megszerzett egykori Orion-épület. A lakossági fórum botrányba fulladt.

A 24.hu most arról ír, hogy az Andrada közleményben elárulta, két év alatt 160 új munkahelyet kíván létrehozni, és nem állnának meg a sóskúti üzemnél, hanem további magyarországi és európai helyszínek következnek. A lapnak nyilatkozó Győrffy Dóra közgazdász szerint bizonyára számos hulladék-feldolgozót is építenek majd Magyarországon az akkumulátorgyárak mellé, ezeknek olcsó munkaerőre, olcsó energiára és rengeteg vízre lesz szükségük.

A sóskúti projekt befektetői között van a szlovén Mezicában bejegyzett TAB. Ez Szlovénia legnagyobb akkumulátorgyára, hagyományos ólmos-savas, illetve lítium-akkumulátorok egyaránt a profiljába tartoznak.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Meghalt Paul Auster

  • narancs.hu

Az amerikai író 77 éves volt, súlyos beteg. Három éve az unokáját, azután a fiát veszítette el.