Elmérgesedett a viszony Bécs és az Airbnb között

  • 2018. november 6.

Gazdaság

Hiába a szigorítás, a szállásmegosztó portál nem hajlandó az adatszolgáltatásra, a város közigazgatási eljárással fenyeget.

Bécs október 31-én megszakította az Airbnb-vel a tárgyalásokat, miután a szállásmegosztó portál már több mint egy éve nem hajlandó a szállásadók adatainak kiadására.

A magánszállások adózásának egységesítése és ellenőrizhetősége érdekében Bécs még 2017-ben szigorította idegenforgalmi törvényét. Ennek értelmében minden magánszállásadónak bejelentési kötelezettsége van, a kiadott lakás vagy szoba után helyi adót köteles fizetni, melynek befizetéséhez külön bankszámlát kell nyitnia. A törvény az online platformokat pedig a magánszállások adatainak kiadására kötelezi.

Az adóelkerülő szállásadókat tetemes, akár 2100 eurós bírság is fenyegetheti, ezért a magánszállásadók közül sokan önszántukból teljesítették bejelentési kötelezettségüket.

Hogy teljesen átlátható képet kapjon a város, ezért bevonta a folyamatba az szállásadó portálokat is, hogy az adót rajtuk keresztül kapják meg.

Összesen 13 szállásmegosztó portállal már sikerült is megegyezni, az Airbnb-vel azonban megfeneklettek a tárgyalások, ugyanis a társaság megtagadta, hogy a város ellenőrizhesse, a befizetett adó megegyezik-e a valóban kiadott szobák után járó adó összegével.

A társaság azonban egyelőre abba sem ment bele, hogy gyanús esetekben kiadják a szállásadók személyes adatait. Így a továbbiakban az Airbnb megkapja majd a hivatalos felszólítást, hogy adja ki az ügyfelei adatait. Amennyiben ennek nem tesz eleget, úgy a város közigazgatási eljárást indít ellene.

Az Airbnbvel itthon is probléma van, a Turisztikai Ügynökség tavasszal azt tervezte, hogy az Airbnb-ket is bekötnék a NAV-hoz.

Bekötnék a NAV-hoz az airbnb-ket és a kempingeket is

A Turisztikai Ügynökség elnöke az online kasszák egyik előnyének tartja, hogy pontos adatok állnak majd rendelkezésre arról, hány külföldi érkezett az országba, és meddig tartózkodnak itt.

Figyelmébe ajánljuk