Orbán Kínába is elvitte magával török oligarcha barátját, hogy egy zsíros üzletet hozzon össze neki

  • Gera Márton
  • Keller-Alánt Ákos
  • 2018. november 7.

Gazdaság

Itthon viszont egy szót sem szóltak arról, mit keresett Adnan Polat Kínában a magyar delegációval.

Kedden számoltunk be arról, hogy Orbán Viktor kínai látogatása alkalmával arról értekezett, hogy vannak olyan dolgok, amiket érdemes átmenteni a kommunizmusból, mert ma is működnek.

A rövidke interjú azonban nemcsak ezért érdekes: a videón a háttérben feltűnik valaki, aki az elmúlt években rendszeresen mozog együtt Orbánnal. Minden jel szerint Adnan Polatról lehet szó, aki Erdoğan török elnökkel is jó kapcsolatot ápol, és akiről a Narancs is többször írt.

Adnan Polat hátul, bordó nyakkendőban

Adnan Polat hátul, amint éppen puszit ad

Fotó: ATV

Polatnak az elmúlt években egyre több magyarországi érdekeltsége lett, még Tiborcz Istvánnal is üzletelt, sőt volt, amikor Orbán Ráhellel kávézott együtt.

Polat az utóbbi időben sok helyre elkísérte Orbánt, volt, amikor meccset nézett vele Görögországban, de ott volt Orbán miniszterelnöki beiktatásán is idén májusban. A miniszterelnökkel elvileg több mint egy évtizede szoros barátságot ápoló Polat a magyar kereskedőházakban is érdekelt volt, ahogy a nemrég átadott Gül Baba türbéje is fial neki, ugyanis az emlékhely fenntartására a kormány évente közel 700 milliót ad egy alapítványnak, mely szintén Polathoz köthető.

A török meló - Adnan Polat és az Orbán család üzletei

Bemutatjuk a török multimilliárdost, aki egyaránt bejáratos Erdoğanhoz és Orbánhoz, és aki közvetített is az európai illiberalizmus két vezéralakja között. A Galatasaray futballklub egykori elnöke az elmúlt években az Orbán család igaz barátja lett, a kastélyvásárlások egyik kulcsfigurája, miközben cégei milliárdokat húznak a magyar államtól.

De mit keresett Orbán török barátja a Kínai Nemzetközi Import Expó magyar pavilonjában? Ebben az ATV tudósítása sajnos nem segít, mert a különösen baráti hangvételű anyagban csak annyi hangzik el, hogy „öt magyar vállalat is megállapodást írt alá kínai cégekkel”. A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye is igen szűkszavú, bár pár részlet itt már kiderül a megállapodásokról. A Kőröstej például tejtermékeket szállíthat majd Kínába, az Organica szennyvíztisztítót épít, reklámozni fogják a magyar borokat, sőt magyar kartusokat is exportálni fogunk.

Beszédes viszont a cégnév nélkül elejtett mondat, mi szerint „szerződést írtak alá egy magyarországi napelempark építéséről”. Itt már eszünkbe jut lapunk tavaly szeptemberi cikke, melyben bemutattuk: Adnan Polat cége egy 1000 MW kapacitású napelem parkot tervez felépíteni Magyarországon. Erre a hatalmas kapacitásra (a Paksi Atomerőmű négy blokkja összesen mintegy 2000 MW kapacitású) a török üzletember öt évet és 700 millió eurót szánt – ez mai árfolyamon 225 milliárd forint.

Napelemem, elemelem!

Orbán Viktor török barátja százmilliárdokat öntene magyar projektekbe, de nem biztos, hogy ezzel az adófizetők járnak jól. Azt tervezi, egymaga annyi naperőművet épít, hogy az felér a Paksi Atomerőmű jelenlegi kapacitásának felével. Tiborcz István ebben is a segítségére lehet.

Piaci forrásaink akkor arra hívták fel a figyelmünket, hogy a világ tíz legnagyobb fotovoltaikus erőműve 500 és 1500 MW között teljesít, de ezek szinte mind amerikai és kínai sivatagokban felhúzott monstrumok. Azt is hozzátették, hogy egy ekkora beruházást 700 millió euróból aligha lehet felhúzni, ehhez kétszer-háromszor ennyi pénzre volna szükség.

Szóval: Polat és napelem, eddig megvagyunk. Kína gazdag ország, mely keresi a befektetési lehetőségeket, a minimum 700 millió euró pedig még az egyik leggazdagabb töröknek is sok pénz, kezd tehát összeállni a kép, már csak egy kis keresgélésre van szükség. Szerencsére a kínai állami vállalatok nem olyan szemérmesek, mint a magyar minisztérium, vagy épp az "ellenzékinek" mondott ATV.

A Power Construction Corporation of China (Powerchina) egy állami tulajdonban lévő konglomerátum, mely megújuló energiával kapcsolatos beruházásokban vesz részt. A vállalat a tervezéstől a finanszírozáson át az építkezésig bezárólag viszi végig a projekteket. Nos, a Powechina honlapján részletes beszámolót közölt arról, hogy kedden Yao Qiang ellátogatott az Expó magyar pavilonjába. A Powerchina vezérigazgató-helyettese ott Orbán Viktorral és a magyar delegációval tárgyalt, majd a cég aláírt egy megállapodást a török Polat Grouppal, egy 750 MW-os fotovoltaikus erőmű létesítéséről. Szerencsére a cég fotókat is közöl, melyen látszik, Orbán Viktor mennyire boldog, hogy Adnan Polat aláírja a szerződést.

false

 

Fotó: PowerChina

A magyar miniszterelnök szóban is kifejezte lelkesedését. A Powerchina honlapja szerint Orbán melegen üdvözölte, hogy létrejött az erőmű létesítésére vonatkozó megállapodás:

„Remélem, hogy a Powerchina komoly lehetőségként tekint a beruházásra. Az együttműködési megállapodás felgyorsítja a beruházást, ami megindul amilyen hamar csak lehet. A magyar kormány minden támogatást megad ehhez az együttműködéshez és a Powerchina magyarországi fejlődéséhez.”

Egy török oligarcha a magyar delegáció tagjaként, a magyar kormány támogatásával utazott tehát ki Kínába, hogy ott kormányzati hátszéllel jusson kínai állami támogatáshoz egy magyarországi beruházáshoz. De még itt sincs vége a történetnek.

Az Expón készült bejátszásokon feltűnik ugyanis Palkovics László is, aki immáron az Innovációs és Technológiai Minisztériumot vezeti. A tárca honlapja ezúttal is meglehetősen szűkszavú, már ami a kínai utat illeti. Két hír mindössze, az egyik arról szól, hogy lendületes együttműködés lesz a két ország között az innovációban, a másik pedig arról számol be, hogy a Huawei mostantól oktatás digitális átalakításába is besegít. A lényeg kimaradt, és ismét a kínai fél siet segítségünkre.

false

 

Fotó: PowerChina

Az állami vállalatokat felügyelő kínai tanács (SASAC) honlapján ugyanis hosszasan sorolja, milyen megállapodásokat kötöttek az Expó ideje alatt, és ebben felbukkan Palkovics minisztériuma, és igen, egy újabb energetikai beruházás. A SASAC arról ír, hogy az Innovációs és Technológiai Minisztérium felügyelete mellett stratégiai együttműködési szerződést írt alá a China General Technology Group (Genertec) és a Dunántúli Energia Holding Kft. A beszámoló szerint a két fél hosszútávú megállapodása értelmében közösen fognak egy magyarországi energetikai beruházásba és széleskörű technikai együttműködésben is megállapodtak. De mi is ez a két vállalat, és milyen projektről lehet szó?

A Genertec egy kínai állami óriás, mely az első ötéves terv óta gyárt mindenféle gépeket, vegyszereket, de az építőiparban is otthonosan mozognak. Aktív részesei az új Selyemút kiépítésének, és ettől a megállapodástól azt várják, hogy megvethetik lábukat a régióban. Érdekesebb azonban a magyar fél, melyről a kínai beszámoló annyit állít, hogy „régóta elkötelezett energetikai fejlesztésekben Magyarországon és a környező régiókban”. Nos a valóság kicsit más. A Dunántúli Energia Holding Kft-t 2017 januárjában jegyezték be, két tulajdonosa van, Magyar Szilvia, és a félig kínai Ujlaki Gábor, aki kínai lakcímmel is rendelkezik. A cég teljesen üres, az Opten adatai szerint eszköze és árbevétele nincs, és beszámolót sem adott le a tavalyi évre. Viszont a kulcsszó itt is a napelem, ha eddig nem jöttek volna rá.

A Sonline tavaly decemberben hírt adott a kaposvári önkormányzat közgyűléséről. Szita Károly fideszes polgármester ekkor arról beszélt, hogy Közép-Európa legnagyobb napelemparkja épülhet Kaposváron. A polgármester azt is hozzátette, hogy fél éve dolgoznak az ügyön, és együttműködési megállapodást kötöttek a kínai céggel, beruházás pedig már 2018 januárjában megindulhat. A tervek arról szóltak, hogy a kínaiak kétszáz hektárt vennének bérbe 25 évre Kaposváron, ahol 2×50 megawattos napelemeket helyeznének el.

A polgármester azt mondta, hogy kínai pénzből épül a beruházás. A közgyűlési határozatokból az is kiderül, hogy a kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánította a beruházást. A megvalósító a Dunántúli Megújuló Energia Szolgáltató Zrt. és a Dunántúli Naperőmű Energia Szolgáltató Zrt. lett volna, ezen cégek tulajdonosa pedig a Dunántúli Energia Holding, amely most Kínában írt alá megállapodást. Igen ám, csak hogy a két Kaposváron érintett cég, a Dunántúli Megújuló, ill. Naperőmű Zrt nemcsak üres, de a Cégbíróság a NAV kérésére törölte is azokat. A kényszertörlés után nem sokkal a tulajdonosok alapítottak egy új céget, a DEHNMIB Naperőmű Ingatlan Fejlesztési, ami ugyanúgy teljesen vagyontalan, mint a Magyar és Ujlaki többi, elvileg szintén energetikában utazó cége.

Azt, hogy a magyar kormány miért segít olyan beruházóknak, akiknek látszólag semmijük sincs, nem tudni. Könnyen lehet, hogy megvan a pénz és a beruházó is, csak még nem lépett elő. Arról ugyanis már a Narancs is beszámolt, hogy az egykor Tiborcz István tulajdonában lévő Elios – mely ma is a miniszterelnöki vő közelében van – sorra nyeri a napenergia-termelésre vonatkozó pályázatokon. A Honvédelmi Minisztérium egy 400 milliós, a Szegedi Tudományegyetem egy 620 milliós megbízást bízott a cégre. Az állami MVM Hungarowind 50 milliárdos pályázatán is az Elios lett a három győztes egyike.

Kérdéseinket elküldtük a minisztériumoknak is.

Figyelmébe ajánljuk