Év elején is jó drágán vettük az orosz gázt

  • narancs.hu
  • 2023. március 30.

Gazdaság

Magyarország januárban 556 forintot fizetett az energiahordozó köbméteréért, Szlovákia 491 forintot, a többek kevesebbet.

Október, november és december után januárban is Magyarországra érkezett a legdrágábban az orosz gáz, legalábbis az adatot közlő európai uniós országok közül – írja a G7.

A lap kiemeli, hogy az importárak Európa-szerte lejjebb mentek, a gáz tőzsdei jegyzésével összhangban. A legutóbbi, köbméterenkénti 556 forintos átlagár ezért az októberi szintnek alig több, mint a fele. Az Eurostat adatai szerint ez így is a legmagasabb volt az EU-ban.

A második legdrágábban vásárló szlovákok 491 forintot fizettek egy köbméter orosz gázért. Az uniós átlag a magyar árnál közel 30 százalékkal kevesebb volt.

A G7 szerint a nemzetközi összevetésben is tartósan magas magyar ár az államközi megállapodások következménye. Az orosz behozatal átlagárát az állami beszerzések határozzák meg, mert bár kereskedők is vehetnek orosz gázt, a vezetékek áramlási adatai alapján az állam veszi meg a behozott mennyiség több mint 90 százalékát. E mennyiség egy részét az MVM és a Gazprom közötti  2021. őszi megállapodás keretében hozzák. E szerződés részletei titkosak, de annyit azért lehet tudni a G7 szerint, hogy a Gazpromnak fizetendő ár két hónapos eltolással a holland tőzsdei ár változásait követi. Az árképlet tartalmazhat felárat is, mert az MVM többet fizet az említett tőzsdei árnál.

A lap emlékeztet, nyár végén Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter külön megállapodást is kötött Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel, amely az eddigi szerződés szerinti mennyiség felett további 700 millió köbméter gáz megvásárlásáról szól, és a vevő nem az MVM, hanem a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség. A G7 szerint erre a mennyiségre a nyári árat rögzíthették, ami elég magas volt: a kormányrendelet szerint a vásárlást 1,85 milliárd euró hitelből fedezték, ebből köbméterenkénti 1000 forint feletti vételárra következtet a lap.

Az, hogy például Csehország most is a magyar ár negyedéért vesz orosz gázt, annak köszönhető, hogy az ott érvényben lévő szerződést egy korábbi árazási modell alapján kötötték.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Miénk itt a vér

  • - turcsányi -

A papa mozija ez. Nem pont a formula hagyományos értelmében, sokkal inkább szó szerint. A hatvanas évek közepén az olasz anyakönyvi hivatal kigyűjtötte a Sergio keresztnevű polgárokat, s mindegyiket hatóságilag kötelezték arra, hogy spagettiwesterneket készítsenek.

Megszemélyesített dokumentumok  

„Boldog magyar jövőt!” – olvassuk a feliratot Chilf Mária kollázsán, ahol egy felvonuláson Lenin, Rákosi és Sztálin fényképét viszik a munkások és az úttörők, nyomukban a ledöntött Sztálin-szobor feje gurul egy tankkal a háttérben.

Építő játék

  • Kiss Annamária

Horváth Csaba rendező-koreográfusnak, a Forte Társulat művészeti vezetőjének színházában legalább annyira fontos a mozgás, mint a szöveg, nem csoda, hogy ezen az estén, a mozgásszínházas tempóhoz kevéssé szokott kőszínházas társulati tagoknak melegük van.

„Megeszi a kígyót”

Alighanem a magyar kultúrára korábban is jellemző, az utóbbi időben pedig mintha még erőteljesebben megjelenő befelé fordulás miatt lehet, hogy egy olyan jelentős életmű, amilyen Ladik Kataliné, egyszerűen nem találja meg benne a helyét – holott minden adott lenne hozzá.

Halk, mély morgás

Szentesen két bulltípusú kutya kijutott az utcára, halálra mart egy férfit és örök életére megnyomorított egy nőt. Az ügyészség letöltendő börtönbüntetést kért a gazdára, akinek fogalma sem volt arról, mire képesek a házőrzői, és milyen nevelésre lett volna szükségük.

 

Hídpénz

„Az önkormányzat egy olyan fejlesztést kíván megvalósítani, hogy a Szárhegyet és a Vár­hegyet összekötnénk egy függőhíddal."

Az arany csillogása

Emlékszik még bárki is arra, hogy mikor volt az a „vizes” világbajnokság Budapesten, amikor a toronyugráshoz a Dunába húztak fel egy ménkű nagy tornyot, hogy az majd milyen jól fog mutatni a világmindenség összes televíziós készülékén?

Csak a szégyen

Egy héttel ezelőtt az ENSZ Közgyűlése elfogadta azt a határozatot, amely július 11-ét a srebrenicai népirtás emléknapjává nyilvánítja.

Feltétlenül, de nem mindenképpen

A németek sohasem fogják megbocsátani a zsidóknak Auschwitzot – hangzik egy ismert, vitatott eredetű bon mot. Mint sok más általánosításban, ebben is lehetett igazság, amíg maguk a tettesek és a nácikkal együttműködők értelmezték úgy bűneiket, hogy a végén valahogy mégis a zsidók legyenek a hibásak. Gyermekeik és unokáik azonban már elfojtás vagy kivetítés nélkül tekinthettek a népirtásra, és vonhatták kérdőre felmenőiket.

Szerelem és politika

„Ötvenegy éves korában tragikus hirtelenséggel elhunyt Tánczos Gábor, az Országos Pedagógiai Intézet munkatársa, a Győrffy kollégium volt tagja, ismert publicista. A pedagógián kívül behatóan foglalkozott a NÉKOSZ történetével és a romániai magyar kultúrával.”

 

Előrehozott 2026

Olyan intenzitással történnek az események a magyar belpolitikában az utóbbi hónapokban, hogy immár komolyan felvethető: Orbán rendszerét akár a 2026-os általános választások előtt is le lehet váltani. Ideje hát gondolkodni ilyen forgatókönyveken is.