Hernádi Zsolt: Olajszankció esetén teljesen leülne a közép-európai gazdaság

  • narancs.hu
  • 2022. május 4.

Gazdaság

A Mol elnök-vezérigazgatója szerint átfogó kőolajembargó mellett újra kellene szervezni a kereskedelmet és a logisztikai folyamatokat. 

Telexnek adott interjút Hernádi Zsolt, a Mol Nyrt. elnök-vezérigazgatója, ahol beszélt a kormány energiahordozók árát érintő intézkedéseiről, az orosz-ukrán háború gazdasági hatásairól és a lehetséges szankciók következményeiről is. 

A kormány által július 1-ig meghosszabbított, az alapvető üzemanyagokra vonatkozó árstoppal kapcsolatban Hernádi azt mondta: „Nyilvánvaló a felelősségünk abban, hogy részvényeseinket képviseljük, de azt is pontosan tudjuk, hogy a kormányzatnak is van felelőssége. Nem is akármilyen.” Hernádi szerint hosszútávon, amennyiben az ársapkák csak átmenetiek maradnak, a kormányt nem érheti kritika. A Mol-vezér úgy véli: „nem helyes olyan intézkedést támadni, ami sok millió magyarnak ad rendkívüli segítséget egy rendkívüli helyzetben. Még akkor sem, ha nekünk fáj.”

Hernádi Zsolt elmondta, a döntéseket nem ők hozzák, azok következményei nem is az ő felelősségük. „Az árszabályozás megjelenése után is csak akkor sikítottunk, amikor március végén extrémen megnőtt a kereslet” – tette hozzá. 

Ezzel kapcsolatban Hernádi arról is beszélt, hogy a forint leértékelődése és a háború kitörése miatt idén tavasszal olyan árváltozások következtek be, hogy a befagyasztott ár és a piaci ár közötti különbség igen jelentőssé vált, a fogyasztás pedig olyan mértékben kezdett nőni, amit a vállalat nem tudott termékkihozatallal lekövetni, mivel ennek fizikai korlátai vannak.

„A fűnyíróelven meghozott 480 forintos árnak ez lett a következménye. A benzinturizmus, a pánikvásárlás és a visszaélések. [...] De a meglévő infrastruktúra nem lehetett felkészülve ilyen helyzetekre.”

– jelentette ki Hernádi.

A háború ellátásbiztonságot érintő kérdéseivel kapcsolatban a vállalat vezérigazgatója úgy nyilatkozott, az energiabiztonság összetett kérdés, és „az egy dolog, hogy mit gondol az ember értékalapon a háborúról és mi szolgálja több tízmillió közép-európai mindennapi érdekét.” Ezzel kapcsolatban az Európai Bizottság által belengetett olajszankciókra utalva hozzátette: „Mindenki ott lát szankciós esélyeket, ahol neki nem fáj.” Hernádi ezzel arra utalt, hogy legutóbb Németország beszélt arról, hogy nincs szüksége orosz olajra, hiszen az ország sok finomítója közül csak egyetlen orosz tulajdonú érintett, az pedig pótolható. Az elnök-vezérigazgató ennek kapcsán azt is kijelentette:

A magyar kormánynak nyílt, sarkos véleménye van, a többiek pedig sokszor mintha csak csendes társutazók lennének.

Átfogó orosz kőolajembargó esetén Hernádi úgy látja, újra kellene szervezni a kereskedelmet, a logisztikai és technológiai folyamatokat. A vezérigazgató szerint a vállalat még ilyen körülmények között is tudna működni, de jóval kisebb mennyiséget lenne képes termelni, ami szerinte állandó gázolajhiányhoz vezetne. Ugyanakkor hozzátette: „Tudom, hogy ez gyengének tűnő érv, amikor háborús áldozatok vannak, de mindenkinek muszáj megértenie, hogy ez egy komplex kérdés, amire nincs egyszerű válasz.”

Hernádi szerint olajszankciók esetén nagyon nagy baj lenne, teljesen leülne a közép-európai gazdaság. Az átfogó embargót véleménye szerint csak úgy lehetne elképzelni, ha átmeneti időszakot kapna több tengertől elzárt ország is, így Magyarország is. „Ennek legrövidebb ideje három év. Enélkül már rövid távon termékhiánnyal, gazdasági károkkal és nagyobb inflációval kell számolni. Ebben az esetben a szankció terhei aránytalanul Magyarország, Szlovákia, Csehország és Szerbia fizetné meg." Jelen állás szerint egyébként úgy néz ki, hogy az unió egy év haladékot adna Magyarországnak és Szlovákiának az embargó bevezetésére.  

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Legendák egymás közt

  • - turcsányi -

Az alapító atyák Franciaországban viselt dolgainak meglehetős keletje van vásznon és képernyőn. Gondoljunk csak a John Adams pályáját feldolgozó HBO-sorozatra, vagy éppenséggel a magáért beszélő Jefferson Párizsban című moziműre, a derék Nick Nolte játékával (és James Ivory rendezésében).

Betű szerint

A főpolgármester-választás körüli újraszámolási hercehurca, na meg a Magyarországon is mesterségesen gerjesztett fociláz közepette úgyszólván teljesen elsikkadt, hogy a múlt pénteken megszületett az elsőfokú ítélet a polgári engedetlenség miatt kirúgott hat karinthys tanár ügyében.

Két indítvány

Miután június 14-én újraszámolták az érvénytelen szavazatokat, a Nemzeti Választási Bizottság megállapította, hogy a főpolgármester-választást Karácsony Gergely nyerte. A döntés azonban nem végleges, Karácsony a választás eredményének megsemmisítését és a szavazás megismétlését indítványozta.

„Ahová pont befértem”

Hat éve tagja a Katona József Színház társulatának, de sokfelé játszik, most épp a Radnótiban volt bemutatója. Az Ördög Tamással folytatott munkáról, a Tarnóczi Jakab-féle Extázisról és a Mohácsi testvérekről is beszéltünk vele, s persze szó esett a filmezésről is.

Két tűz között

Az amerikai demokraták sokáig egységesen támogatták Joe Biden külpolitikáját. Ám a gázai háború miatt a demokraták közt törésvonalak alakultak ki, s ez megnehezítheti Biden kampányát. Ha közvetlenül nem is befolyásol sok szavazatot, a háború elhúzódása elbizonytalaníthatja az elnök támogatóit, és megkérdőjelezheti politikai teljesítményét is.

 

A szabotázs ára

  • Zádori Zsolt

80 milliárd az eddigiekért, és 400 millió minden újabb nap késlekedésért – példátlanul magas bírságot rótt ki az Európai Unió Bírósága, mert a lassan négyéves ítéletét nem hajtotta végre a magyar állam. Bármit is mond a kormány, most nem a hazai menekültpolitikát ítélték el, hanem a magyar jogállamiságról mondtak lesújtó ítéletet.

Családi ezüst

Elkótyavetyéli a családi ezüstöt, eladja az önkormányzat földjét egy olyan embernek, aki vele egy csapatban indul képviselő­jelöltként a választáson – ezzel támadta a helyi kormánypárti hírportál az apátfalvi polgármestert a választási kampányban. Ez a fegyver fordítva sült el.

„Csak Magyarország alkalmazza”

A parlament az Alaptörvény – lapzártánkkor még ki nem hirdetett – módosításával korlátozta az államfő kegyelmi jogkörét, viszont kiiktatta a miniszteri ellenjegyzés intézményét. Milyen következményekkel járhat ez? A PTE Állam- és Jogtudományi Kar Büntetőjogi Tanszékének tanárával beszélgettünk.