Hétfőtől drágul a taxizás

  • narancs.hu
  • 2023. március 4.

Gazdaság

Tíz százalékkal nőnek a díjak.

Március 6-tól, azaz hétfőtől tíz százalékkal emelkedik a taxizás ára Budapesten. Ennyivel nő az alapdíj, a kilométerdíj és a percdíj egyaránt. az alapdíj ennek megfelelően 1000 forintról 1100 forintra emelkedik, a kilométerdíj 400 helyett 410 forint lesz, a percdíj pedig 100 helyett 110 forint. Kevesebb, mint egy éve volt a legutóbbi tarifaemelés, akkor az alapdíj 700 forintról, a kilométerdíj 300 forintól, a perdcdíj pedig 75 forintról nőtt - írja a Telex.

A mostani áremelkedést az inflációval és az üzemanyag-ársapka eltörlésével indokolták. Az áremelésről már januárban döntött a Fővárosi Közgyűlés. A főváros már az üzemanyag-ársapka kivezetése után leült a taxisokkal egyeztetni, de nem született megállapodás, ezért a közgyűlés a főváros javaslatát fogadta el. A taxisok magasabb emelést szerettek volna elérni. 

A főváros az elfogadott javaslatban kezdeményezte, hogy a jövőben vezessék be az úgynevezett bécsi-modellt. Eszerint a taxis cégek a meghatározott tafirához képest tíz százalékkal magasabb árat is megállapíthatnának, ha ezt szükségesnek érzik. A kormány a Fővárosi Közgyűlés döntésének napján azonban kiadott egy rendeletet, amiben a háborús veszélyhelyzetre hivatkozva rögzítette a hatósági áras rendszert, így a bécsi-modellhez hasonló változtatásokra nincs lehetőség.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk