Két év múlva születhet nemzetközi jogszabály a műanyagszennyezés csökkentéséről

  • Narancs.hu/MTI
  • 2022. december 3.

Gazdaság

Korai örülni, egyelőre sok a feltételes mód, a részletekről pedig nincs konszenzus.

2024 végén érkezhet az első kötelező érvényű nemzetközi jogszabály a műanyagszennyezés ellen – derült ki az ENSZ-tagországok uruguayi tanácskozása után, bár hozzá kell tennünk, ez csak ígéret, és éppen a legutóbbi klímacsúcson derült ki, hogy a világ országai közel sem jeleskednek a zöldcélok teljesítésében úgy, ahogy évekkel ezelőtt ígérték.

Most pénteken 160 ország mintegy kétezer fős delegációja vett részt az ENSZ Környezetvédelmi Programjának (UNEP) keretein belül létrejött Kormányközi Tárgyaló Bizottság (INC) öt üléssorozatának első fordulóján, ahol célul tűzték ki, hogy két év múlva kötelező szabályozás léphessen életbe a műanyagszennyezés ellen.

A tagországok egyetértettek abban is, hogy minél hamarabb véget kell vetni a műanyagszennyezésnek, abban azonban megoszlott a véleményük, hogy az ezt lehetővé tevő intézkedések globálisak és kötelezőek legyenek, avagy önkéntes alapúak és a tagországok által szabályozottak.

Az Egyesült Államok és Szaúd-Arábia például amellett érvelt, hogy a tagországok más-más mennyiségű szennyezéscsökkentési célok eléréséért dolgozzanak.

António Guterres ENSZ-főtitkár az esemény kapcsán a Twitteren úgy nyilatkozott: a műanyag nem más, mint álruhába bújt fosszilis tüzelőanyag, amely „súlyos fenyegetést mér az emberi jogokra, az éghajlatra és a biológiai sokféleségre”. A Greenpeace nemzetközi környezetvédő szervezet szerint hathatós megállapodás hiányában a műanyagtermelés megduplázódhat a következő 10-15 évben, 2050-ig pedig akár meg is háromszorozódhat.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk