Két részletben jön januárban a 41 forintos üzemanyagár-emelés

  • narancs.hu
  • 2023. december 29.

Gazdaság

Előbb 20, majd 21 forinttal emelkednek az üzemanyagárak. 

A Mol már korábban jelezte, hogy januártól jelentősen emelkednek az üzemanyagárak, de most mint kiderült, nem egyszerre, hanem két részletben. 

Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója még novemberben fejtette ki, hogy januárban 41 forinttal emelkednek az üzemanyagárak, ugyanis a kormány még nyáron benyújtotta a 2024-es adócsomagot, és ebben szerepelt a benzin és a gázolaj jövedéki adójának növelése, a kormány közlése szerint egy uniós követelmény miatt. 

Orosz András, a Mol magyarországi kiskereskedelmi igazgatója most az Indexnek azt mondta, a 41 forintos emelés azonban nem egyszerre, hanem két részletben fog bekövetkezni: 

az első emelésre január elsején, a másodikra pedig nagyjából január 15-én lehet számítani, először 20, majd 21 forinttal.

A Mol közlésére válaszul a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke, Egri Gábor az ATV Híradójának azt mondta: a döntést a kis családi benzinkutak is követni fogják, annak ellenére, hogy míg a Mol-nak és a nagy magyar vállalatoknak 33 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi külön adója, addig a kis családi benzinkutak ezen adója huszonötszörösére nőtt.

A Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke hangsúlyozta azért követik a Mol példáját, hogy megtartsák vevőiket. Egri Gábor szerint a többi társaság – mivel a MOL meghatározó szereplője a piacnak – ugyanezt teszi majd, bár ő maga nem tartja nagy segítségnek a jövedéki adó kétlépcsős emelését.

A csatorna megkeresésére a Shell azt válaszolta, hogy a cég a jövedéki adóemelést a szabályozásnak megfelelően és a piaci trendek figyelembevételével hajtja végre.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk