A multik is veszélyhelyzetet hirdettek, ám a kétkezi munkások kockáztatnak a legtöbbet

  • BM
  • 2020. március 17.

Gazdaság

A cégek igyekeznek minden folyamatot távmunkából megoldani. Azok vannak nagy veszélyben, akiknek muszáj bejárnia.

Continuity of business – a multinacionális vállalatoknál, de számos hazai kisvállalatnál is ezt az angol szakzsargonból vett kifejezést hallották a legtöbbször a dolgozók az elmúlt időszakban. Ugyanis a multiknál minimum a koronavírus európai megjelenése, a hazai cégeknél pedig legalább a múlt szerdán kihirdetett országos veszélyhelyzet óta téma, mi lesz az egy térbe zárt alkalmazottakkal, ha rohamosan terjed a járvány, s legfőképp hogyan tudják a munkafolyamatokat, a termelést fenntartani, ha hirtelen nagyon sokan betegednek meg.

Van olyan nagy, az egész világon jelen lévő amerikai bank, ahol egy hónapja folyamatosan válságtanácskoznak a menedzserek, a HR-esek, kérdőívekkel bombázzák a dolgozókat naponta többször, hogy felmérjék, baj esetén miképpen lehetne működésben tartani a céget. Hiszen egy ekkora vállalatnál egyetlen nap leállás is dollármilliárdokba kerül, nem beszélve a cég tőzsdei értékéről, amely szakadékba zuhanhat. Éppen ezért olyan átvilágításon esett át a társaság nemzetközi szinten, amire évtizedek óta nem volt példa – mesélte a cég egyik neve elhallgatását kérő vezetője a Narancs.hu-nak.

A folyamat felgyorsult, miután múlt szerdán a kormány veszélyhelyzetet hirdetett a világon már több mint 180 ezer fertőzést és 7100 halált okozó koronavírus hazai terjedésének megelőzése érdekében. A különleges állapot kihirdetésére szinte minden hazai vállalat reagált: a cégek mérettől és kapacitástól függően különböző megelőző intézkedéseket léptettek érvénybe.

Feleznek

A leggyakoribb megoldás, hogy az irodai dolgozókat két részre osztják. Az egyik felük két hétig az irodából dolgozik, a másik felük ebben az időszakban otthonról jelentkezik be. Ennek épphogy a „continuity of business” a célja, kevésbé tarják szem előtt a dolgozók érdekeit: így tudják megakadályozni, hogy egyszerre kapja el mindenki a vírust és teljesen leálljon a munka.

false

Márpedig a hazai irodaházakban – különösen a főváros zsúfolt üzleti negyedeiben – olykor több száz vagy ezer ember mozog. Ráadásul az új módi, hogy az embereknek nincs fix helyük, hanem oda ülnek, ahol éppen van hely – merthogy a multik bezöldülésének egyik trükkje, hogy kevesebb helyet bérelnek, mint amennyi dolgozójuk van (mindig van valaki szabadságon), hogy így csökkentsék az irodaházak környezeti terhelését. S ha mozognak az irodán belül, akkor egy héten belül több asztallal, számítógéppel is érintkeznek, baj esetén nagyobb a fertőzésveszély. Múlt csütörtökön reggel meg az Index, hogy az UPC Magyarország egyik dolgozójánál kimutatták a járványt, ezért kiürítették a teljes Haller Gardens irodaházat, majd fertőtlenítésbe kezdtek.

Van, ahol olyan szigorúan veszik a felezést, hogy az otthoni munkavégzésre küldött kollégáknak még a beléptetőkártyáján is érvénytelenítik átmenetileg. Ugyanakkor a legtöbb multinál vad kutakodás indult, hogy honnan szerezzenek be laptopokat a home office-ra (HO) kötelezett dolgozóiknak. Úgy tudjuk, az egyik számítástechnikai eszközöket forgalmazó budapesti vállalatnál valósággal licitálnak a megrendelők a még raktáron lévő eszközökre. Az egyik nagy banknál inkább fellazították a szoftverekre vonatkozó szigorú biztonsági előírásokat, hogy a munkatársaik a magángépükről is be tudjanak jelentkezni.

Pánikolnak

„Mi is felezésben gondolkodtunk. Aztán lefuttattunk egy számítást, hogyan terjedhet a vírus egy akkora városban, mint Budapest, annyi ingázóval és utazóval, amennyit a BKV és a MÁV nyilván tart. Az eredményt látva azonnal mindenkinél home office-t rendeltünk el” – mesélte a Narancs.hu-nak az egyik IT-cég vezetője. Náluk nem gond a HO, hiszen mindent felhőben tárolnak, ráadásul profiljukból adódóan természetes, hogy minden programozójuk csúcsgéppel van ellátva.

A home office két szempontból előnyös: a munkavállalók nem tudják egymást megfertőzni, illetve elkerülik a tömegközlekedést, ami egy kritikus veszélyforrás. Egy telekommunikációs cég dolgozója azt mondta, náluk minden üzleti utat elhalasztottak, azaz a különféle országokban található fióktelepek közt megszűnt a fizikai kapcsolattartás, csak virtuális értekezleteket tartanak.

A tömeges távmunka elrendeléséhez azonosítani kell azokat a kulcsfolyamatokat, amit csak a cégek telephelyéről lehet elvégezni, illetve azt is meg kell határozni, hogy mely feladatok elvégzését lehet elengedni az érintett időszakban. Jellemzően a szolgáltató-, IT-, vagy pénzügyi szektor esetében tudnak az alkalmazottak home office-ból dolgozni, ugyanis a munkafolyamatok jelentős része a digitális térben zajlik.

A munkásosztály

Ugyanakkor vannak olyan munkakörök, ahol a távmunka lehetősége nem adott. „Egy gyári alkalmazottnak nem lehet azt mondani, hogy vigye haza az esztergagépet, ahogyan egy árufeltöltő sem tud otthonról dolgozni” – mondja név nélkül nyilatkozó szakértői forrásunk, aki szerint a gyártó-, és mezőgazdasági üzemekben, valamint a közellátásban foglalkoztatottak vannak leginkább a fertőzésnek kitéve.

Beszéltünk egy olyan Pest megyei építőipari vállalkozás munkatársával is, ahol mindösszesen annyit tehetnek az alkalmazottak, hogy gyakrabban szellőztetnek, többször átfertőtlenítik a kilincseket, asztal- és munkafelületeket, és jobban odafigyelnek a személyes higiéniára, illetve egymásra. Ennek oka, hogy a társaság irodájában fixen 10 alatti létszámban vannak jelen, ezért könnyebb dolguk van, mint például egy multinacionális vállalatnak vagy egy hivatalnak.

Szintén veszélynek vannak kitéve, ha elszabadul a járvány, a kereskedelmi dolgozók, hiszen folyamatosan kapcsolatban vannak a vásárlókkal. És még azokban az országokban, ahol nagyon kemény lépéseket tettek a vírus terjedésének megakadályozása érdekében – például korlátozzák a bevásárlóközpontok nyitvatartását –, sem zárhatnak be az élelmiszerboltok. Több élelmiszerláncnál is megkérdeztük a dolgozókat, hogy kapnak-e valami segítséget (maszkot, kézfertőtlenítőt stb.), de mindegyikük azt mondta, veszélyhelyzet ide vagy oda, semmi nem változott a normál ügymenethez képest.

Távmunka koronavírusos időkben (Képünk illusztráció)

Távmunka koronavírusos időkben (Képünk illusztráció)

Fotó: Unsplash.com

A hivatalnokok a fenekükön maradnak!

A veszélyhelyzet kihirdetését követően a Magyar Közlönyből az is kiderült, hogy a közigazgatásban dolgozókra milyen szabályok vonatkoznak az elkövetkezendő időszakban.

A rendelet szerint

  • az egészségügyi dolgozók,
  • a hivatásos, szerződéses állományú katonák és
  • a tényleges katonai szolgálatot teljesítő önkéntes tartalékos katonák,
  • a honvédelmi alkalmazottak,
  • a rendvédelmi igazgatási alkalmazottak,
  • a Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV) által foglalkoztatottak,
  • valamint a kormánytisztségviselők

Magyarország területét csak az ágazat irányításáért felelős miniszter külön engedélyével hagyhatják el, értesüléseink ez a magánjellegű utakra is vonatkozik. Ahogyan a minisztériumok és a Miniszterelnöki Kormányiroda esetében a külföldi kiküldetés elrendelésére a miniszter, illetve a miniszterelnök külön engedélyével kerülhet sor.

Úgy tudjuk, egyes hivatalok belső szabályozása szerint húsznál többen nem tartózkodhatnak az értekezleteken a következő időszakban. Továbbá elindult az állami alkalmazottak laptopjainak felmérése, és a szükséges szoftverek telepítése, frissítése, hogy otthonról is tudjanak munkát végezni, illetve minden jelenléti képzést leállítottak. Illetve a fővárosi kormányhivatal vasárnap az MTI-nek eljutattot közleményében arra kérte az embereket, hogy személyesen csak szükség esetén és időpontfoglalással menjenek a kormányablakokba, de inkább az interneten intézzék az ügyeiket.

    Hogyan védekezzen a koronavírus ellen?

    Mivel még nincs olyan gyógyszer, ami specifikusan a koronavírus-fertőzés ellen hat, ezért az alábbi, mindenki által könnyen betartható előírásokkal védekezhetünk ellene.

    • Rendszeresen, alaposan mossunk kezet szappannal vagy fertőtlenítő folyadékkal legalább 30 másodpercig.
    • Tüsszentéskor, köhögéskor tegyünk zsebkendőt az arcunk elé. Ha erre nincs lehetőség, akkor tüsszentsük a könyökhajlatunkba.
    • Csak akkor használjon maszkot, ha légzőszervi tünetei vannak (köhögés, tüsszentés), ezzel védi a környezetében lévőket.
    • Kerüljük azokat a helyeket, ahol élő állatokkal vagy nyers hússal kapcsolatba kerülhetünk (ilyen például a piac).

    A koronavírus leggyakoribb tünetei a láz, a fáradtság és a száraz köhögés, de egyes betegeknél jelentkezhet izomfájdalom, orrdugulás, orrfolyás, torokfájás, hasmenés, valamint légszomj. Ugyanakkor vannak olyan fertőzöttek, akiknél nem alakul ki semmilyen tünet és nem érzik magukat betegnek.

    Ha betegnek érzi magát, akkor telefonon hívja fel háziorvosát. Amennyiben felmerül a koronavírus-fertőzés gyanúja, akkor a háziorvos értesíti a mentőket, akik kórházba szállítják. Ott elvégzik a szükséges vizsgálatokat: ha a laboreredmény megerősíti a koronavírus-fertőzés tényét, akkor kórházi megfigyelés (más néven karantén) alá kerül. A későbbi kezelés attól függ, hogy a betegség mennyire súlyos.

    Ha kérdése van, akkor hívja a kormány által működtetett zöldszámokhoz, vagy forduljon a tájékoztató oldalára.

    • 06 80 277 455
    • 06 80 277 456

Figyelmébe ajánljuk