Nagyot drágult a disznóhús és a párizsi ára

  • narancs.hu
  • 2020. május 8.

Gazdaság

2,4 százalék volt az infláció, az élelmiszerárak kilőttek.

Az élelmiszerek ára 8,7%-kal nőtt, ezen belül a sertéshúsé 28,9, a párizsi, kolbászé 22,3 százalékkal lett magasabb 2019. áprilishoz viszonyítva - olvasható a Központi Statisztikai Hivatal pénteki inflációs gyorstájékoztatójában.

Az átlagos infláció 2,4 százalékos volt a 2019. április és a 2020. április közti időszakban. A KSH kiemeli, főleg az élelmiszerárak ára nőtt 12 hónap alatt:

  • az idényáras élelmiszereké (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) 15,1,
  • a cukoré 14,1,
  • a szalámi, szárazkolbász és sonkáé 12,5%-kal lett magasabb.
  • A szeszes italok, dohányáruk ára átlagosan 7,2, ezen belül a dohányáruké 11,1%-kal emelkedett.
  • A szolgáltatásokért 3,0%-kal kellett többet fizetni, ezen belül a szerencsejátékok ára 7,8,
  • a lakbér pedig 5,6%-kal nőtt.

Az, hogy csak ennyit lett az infláció annak köszönhető, hogy közben az üzemanyagok ára 22,7%-kal csökkent.

Egyébként a koronavírus is szerepet játszott abban a KSH szerint, hogy márciusról áprilisra tovább növekedett az élelmiszerek ára. A gyorstájékoztató szövege szerint: "az ilyenkor megszokottnál nagyobb mértékben, átlagosan 1,4%-kal".

false

 

Fotó: MTVA/Nagy Zoltán

 

Mindent összevetve viszont egy hónap alatt a fogyasztói árak átlagosan 0,6%-kal mérséklődtek. Ám ez nem a gazdasági törvényszerűségek, hanem a járvány miatt következett be:

  • a szolgáltatások ára 0,2%-kal csökkent,
  • ezen belül – az ingyenessé tett közterületi parkolás hatására – az autópályadíj, illetve gépkocsikölcsönzés, parkolás díja 22,5, a lakbér pedig 2,4%-kal mérséklődött.
  • A járműüzemanyagok ára a jelentősen visszaeső olajárak hatására 16,4%-kal kisebb lett, így ez az egy termékkör önmagában 1,1 százalékponttal járult hozzá a fogyasztóiár-index egyhavi csökkenéséhez.

Figyelmébe ajánljuk