Közleményben ment neki Parragh Lászlónak az MNB

  • narancs.hu
  • 2022. szeptember 21.

Gazdaság

Az MNB arra szólította fel Parraghot, hogy ne beszéljen inkább a monetáris politikáról. 

"A Jegybank felszólítja Parragh Lászlót, hogy fejezze be a monetáris politikával és magyar gazdasággal kapcsolatos megalapozatlan, téves és káros nyilatkozatait" – ezzel a címmel tett közzé közleményt a Matolcsy György vezette Magyar Nemzeti Bank (MNB). 

A közlemény arra reagál, hogy Parragh, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke a Portfoliónak adott interjújában kritizálta a monetáris politikát, úgy fogalmazott, hogy szerinte "nem kellett volna idáig eljutni. A világgazdaság három ezrelékét állítja elő Magyarország, ezért nem csinálhatunk unortodox monetáris politikát". 

Az MNB a kemény hangú közleményében arról írt, hogy Parragh "már számtalan alkalommal tett felelőtlen, szakmailag hibás kijelentéseket a magyar gazdaság jelenéről és még több alkalommal bocsátkozott megalapozatlan jóslatokba annak jövőjét illetően. Ezek a nyilatkozatok kizárólag arra voltak jók, hogy növeljék a piaci bizonytalanságot és félretájékoztassák az embereket." Hozzátették, hogy az MNB már korábban is határozottan felszólította Parraghot, hogy állításait körültekintőbben, a tényeket jobban megismerve fogalmazza meg, ám "legújabb kijelentései már egyértelműen átlépik az észszerűség határait".

Az MNB a saját védelmében arról írt, hogy a nemkonvencionális, célzott intézkedéseik 2013 óta számottevően járultak hozzá a hazai gazdaság növekedéséhez, a hitelezés összeomlásának elkerüléséhez, az állam finanszírozási költségeinek csökkentéséhez, valamint a koronavírus-válság hatásainak kezeléséhez, és hogy a pandémiát megelőző "unortodox" monetáris politikai lépésekkel a jegybank megteremtette a lehetőségét egy versenyképességi fordulat végrehajtásának is.

Parragh arról is beszélt az interjúban, hogy devizakötvényeket kellene még kiadni, erről az MNB azt írta, hogy teljeséggel megalapozatlanok ezek az állítások. Az MNB erre azt írta, hogy "Parragh László mintha elfelejtette volna a 2008-as pénzügyi válság tanulságait, amelyek szerint a külső forrásokból devizában történő finanszírozás komoly veszélyeket hordoz magában", de amúgy is adtak ki az elmúlt években több ízben hosszú lejáratú devizakötvényeket.

Azt is kritizálta az MNB, hogy Parragh László tévesen túl alacsonynak tartja az euró megtakarítások arányát, ezzel szemben az igazság a jegybank szerint az, hogy nem segítené a gazdaságot, ha euróban lennének a megtakarítások – szerintük az eurómegtakarítások komoly kockázatokat jelentene, mert növeli a gazdasági szereplők árfolyamkitettségét és rontja a bankrendszer forrásellátottságát. "Az euróban való megtakarítás ösztönzése szűkítené a magyar állam finanszírozási lehetőségeit, valamint rontaná a monetáris politika hatékonyságát" – írták.

Parragh beszélt az inflációról is, az MNB szerint viszont "Parragh László az inflációval kapcsolatos narratívában sem követi a józanságot és a mértékletességet, ezért egyértelműen károsak és tévesek azon kijelentései, amelyek megalapozatlanul egy magas szinten ragadó inflációt vizionálnak". A jegybank szerint ugyanis a globális inflációban már egyértelműen látszódnak azok a jelek, amelyek keresleti és kínálati oldalról is a fordulat irányába mutatnak

"Az MNB ismételten felszólítja Parragh Lászlót, hogy a tudását meghaladó és a felelősségi körén kívül eső szakmai kérdésekben tartózkodjon a vélemény-nyilvánítástól, illetve, ha mégis megteszi, akkor kellő körültekintéssel tájékozódjon előtte, és csak a tények ismeretében fogalmazza meg mondanivalóját" – zárul a közlemény. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk