Több élelmiszert dobnak ki az Unió országaiban, mint amennyit importálnak

  • narancs.hu
  • 2022. szeptember 20.

Gazdaság

Az éves ukrán búzaexport felének megfelelő mennyiség megy a szemétre.

 

Az Európai Unió élelmiszertermelésének 20 százaléka vész kárba évente, és ez 143 milliárd plusz eurós költséget jelent az európai vállalkozásoknak és háztartásoknak. Konkrétan évente mintegy 153 millió tonna élelmiszer megy a szemétre az Unióban, és ez a mennyiség 15 millió tonnával több, mint amennyit importálnak az EU országai – írja az ATV a Guardianre hivatkozva, amely a Feedback EU klímakutató szervezet jelentését ismertette.

A tanulmány szerzői úgy számolják, az a búzamennyiség, amely pocsékba megy, az Ukrajna által exportált tétel nagyjából felének felel meg.

A cikk idézi Frank Mechielsent, a Feedback EU igazgatóját, aki szerint botrány, hogy az Európai Unióban a válság idején is ilyen sok élelmiszerből lesz szemét. Azt gondolja, jogilag kötelező érvényű célokat kellene kitűzni annak érdekében, hogy 2030-ig a felére csökkenjen az elpazarolt mennyiség. Ez jótékonyan befolyásolná a klímaváltozásra ható folyamatokat, az élelmiszerbiztonság is javulna.

A pazarlás mértéke azért is döbbenetes, mert augusztusban az EU-ban az élelmiszerek árai 8 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel azelőtti adatokhoz képest. A jelenség magyarázata az, hogy az agrár-élelmiszeripar úgy működik, hogy mindig előnyösebb számára a pazarlás, mint a hatékonyság. Nagyobb nyereséget hoz több élelmiszert eladni az embereknek, mint annyit, amennyire tényleg szükségük lenne. Az ipar a szavatossági időt is úgy határozza meg, hogy a vásárlók eleve többet vegyenek, mint amennyit meg tudnak enni.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?