Üres a kassza az FKF-nél, nem fizet a kukaholding

  • narancs.hu
  • 2020. január 20.

Gazdaság

Hónapok óta zajlik az elszámolási vita, 10 milliárd forinttal tartozik a kukaholding a Fővárosi Közterület-fenntartónak.

Továbbra sem utalta ki az NHKV Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt.-nek (FKF) a budapestiektől tavaly szemétdíjként beszedett pénzből a 2019-ből fennmaradt 10 milliárd forintot, ezért az FKF kasszája üres, Tüttő Kata városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes pedig a Népszavának azt mondta, ez súlyosan veszélyezteti a fővárosi hulladékszállítást.

Hónapok óta folyik ugyanis a vita a kormány és a főváros között arról, hogy a kukaholding nem fizette ki a fennálló tartozást a munkát elvégző fővárosi cégnek.

Mártha Imre, az FKF vezetője a lapnak azt mondta, a cég a maga részéről a kifizetéshez szükséges összes ügyféladatot elküldte a kukaholdingnak, ezért a fizetésnek már semmi akadályát nem látja, de Fürjes Balázs Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár az ATV-nek úgy nyilatkozott, hogy

nem kaptak számlát, ezért nem fizet a kukaholding a fővárosnak.

Elmondása szerint amint megtörténik az adategyeztetés, kifizetik a 2019-ből fennmaradt 10 milliárdos összeget az FKF-nek. Fürjes azt is hozzátette, pénteken személyesen tárgyalt Karácsony Gergely főpolgármesterrel. „Én azt hiszem, hogy nincsen huza-vona, rendes kerékvágásban mennek a dolgok. Ez mindig úgy történik, hogy a számlát megelőzi egy adategyeztetés, a kukaholding várja, hogy az FKF-től megérkezzen az utolsó adatszolgáltatás, ezt követi egy adategyeztetés, ezután az FKF kiállítja a számlát. Biztos vagyok benne, hogy ez 1-2 héten belül meg fog történni, még januárban." - fejtette ki Fürjes.

Mártha Imre szerint ugyanakkor bonyolult az elszámolási rendszer, és az okozza a problémát, hogy az FKF el van vágva a befolyó pénzektől. A Népszavának azt mondta, a hét elején számos tárgyalás várható az ügyben, hogy rendezzék a helyzetet.

Neked ajánljuk

Amatőr, archív

A borító tipográfiája és grafikai megoldásai édes-vegyes emlékeket ébreszthetnek az ötven fölötti hallgatókban. A Magyar Hanglemezgyártó Vállalat az 1970-es évek végétől jelentetett meg hasonló kiszerelésű válogatásalbumokat olyan zenekaroktól, amelyeknek addigra 4–5 nagylemezük volt.

Mögötte fájdalom

A fiatalon eltávozó művész (1879–1920) minikiállítását a Magyar Nemzeti Galéria a halálának 100. évfordulóján készült bemutatni, a tárlatot nagyrészt egy magángyűjtő adományára, illetve új vásárlásokra alapozták. 

Prüntyögés és pátosz

Egyre több a kortárs magyar dráma, legalábbis a függetleneknél és a budapesti main­stream színházak stúdiói­ban, és egyre látványosabb az a tendencia, hogy a szerzők, dramaturgok, rendezők a színház, és nem az irodalom felől érkeznek (ami nem jelenti azt, hogy adott esetben a darabjaik ne lehetnének esztétikailag is értékesek). Ez a pezsgés jót tesz a szcénának: kitermel egyfajta eszköztárat, módszertant, és hosszú távon a középszer színvonalát is emelheti.

Túl a szeméthegyen

A háttérben szemetes zsákokban rengeteg PET-palack. Megjelenik kék estélyiben a műsorközlő, és szájbarágós-hajlongós-negédes modorban felkonferálja Bellinitől a La sonnambulát, amelyet, ahogy ő mondja, egy nagyszerű énekesnő fog előadni. Harmad­éles a cím, aki tud olaszul, annak sérti a fülét a rossz hangsúly. 

Ismeretlen vizeken

A 19. század végén két nő egymásba szeret, aztán több mint öt évtizeden át élet- és üzlettársakként egy hajótársaság élén állnak: ez a történet fikcióként is izgalmas lenne. De Bertha Torgersen és Hanna Brummenæs valóban léteztek. A szerzőnek ez a harmadik magyarul megjelent regénye, a fordítás az előző kettőhöz (Lélegezz, Anyám ajándékai) hasonlóan Petrikovics Edit munkája. A szöveg nőtörténeti és LMBTQ-történeti szempontból egy­aránt kiemelt jelentőségű.

Politikai konstrukció

Az 1950-es évek Magyarországa és a Rákosi-rendszer kapcsán rögtön a mindent elborító Rákosi-képek ugranak be, közöttük az, amelyiken a hős egy búzamezőn kalászokat fogdos, meg persze az, hogy „Sztálin legjobb magyar tanítványához” köthető az ötvenes évek Magyarországán a „személyi kultusz időszaka”. Szinte halljuk az „éljen Rákosi” skandálást az ütemes tapssal.

Három majom egyszerre

„Nem tudom, nem emlékszem, hogy mi volt, nagyon távoli ez nekem már, ködös” – mondotta a tisztelt bíróságnak Berec Zsolt Fidesz-tag, valamikori Jász-Nagykun-Szolnok megyei közgyűlési alelnök Boldog István Fidesz-tag, volt fideszes országgyűlési képviselő tárgyalásán. Boldogot és társait korrupcióval vádolják, a volt képviselőre hatéves börtönbüntetés kiszabását kéri az ügyészség.

Köhög, fullad

Az Orbán-rezsim szellemi, adminisztratív és morális leépülésének és kormányzóképtelenségének immár minden áldott nap megnyilvánuló tünete az a felülről gerjesztett káosz, amely az oktatásban és az egészségügyben eluralkodott. Mindkét, az ország jólétét és hosszú távú sikerességét meghatározó ágazat túljutott a válság 24. óráján, és mindkettőben a még fellelhető szakszerű működés kizárólag a benne résztvevők elhivatottságán, s még inkább a tűrőképességén múlik.

Hűséges hátország

A magyar kormány kilenc, vízumtilalommal és vagyonbefagyasztással büntetett orosz oligarchát szeretne leszedetni az Európai Unió szankciós jegyzékéről. Az orosz elnök legbelsőbb körének tagjairól van szó, akiknek fontos szerepük van Putyin háborújának finanszírozásában.

Az erő nem velünk van

Orbán Viktor országstratégiáját nemrég Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója vázolta fel „Nem a szétbontásra, igen az összekapcsolásra – ez Orbán stratégiája a következő évtizedre!” címmel. Az írás egy tavaly év végén, zárt körben elhangzott Orbán Viktor-beszéd összefoglalójaként jelent meg, először a Mandiner.hu-n, majd minimális változtatással és a kormányfőre utalás nélkül a nyomtatott Mandiner hetilapban is.

Mesél az erdő

Guberálók kutatják át a déli határkerítésnél Magyar­országra bejutott ázsiai, afrikai emberek hátrahagyott holmiját, pénzt, telefont, powerbankot keresve. Az elfogott embercsempészek autóit bandák bontják szét. Az önkormányzatok hiába szerveznek rendszeres begyűjtést, nem győzik elvinni a szemetet.