Üres a kassza az FKF-nél, nem fizet a kukaholding

  • narancs.hu
  • 2020. január 20.

Gazdaság

Hónapok óta zajlik az elszámolási vita, 10 milliárd forinttal tartozik a kukaholding a Fővárosi Közterület-fenntartónak.

Továbbra sem utalta ki az NHKV Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt.-nek (FKF) a budapestiektől tavaly szemétdíjként beszedett pénzből a 2019-ből fennmaradt 10 milliárd forintot, ezért az FKF kasszája üres, Tüttő Kata városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes pedig a Népszavának azt mondta, ez súlyosan veszélyezteti a fővárosi hulladékszállítást.

Hónapok óta folyik ugyanis a vita a kormány és a főváros között arról, hogy a kukaholding nem fizette ki a fennálló tartozást a munkát elvégző fővárosi cégnek.

Mártha Imre, az FKF vezetője a lapnak azt mondta, a cég a maga részéről a kifizetéshez szükséges összes ügyféladatot elküldte a kukaholdingnak, ezért a fizetésnek már semmi akadályát nem látja, de Fürjes Balázs Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár az ATV-nek úgy nyilatkozott, hogy

nem kaptak számlát, ezért nem fizet a kukaholding a fővárosnak.

Elmondása szerint amint megtörténik az adategyeztetés, kifizetik a 2019-ből fennmaradt 10 milliárdos összeget az FKF-nek. Fürjes azt is hozzátette, pénteken személyesen tárgyalt Karácsony Gergely főpolgármesterrel. „Én azt hiszem, hogy nincsen huza-vona, rendes kerékvágásban mennek a dolgok. Ez mindig úgy történik, hogy a számlát megelőzi egy adategyeztetés, a kukaholding várja, hogy az FKF-től megérkezzen az utolsó adatszolgáltatás, ezt követi egy adategyeztetés, ezután az FKF kiállítja a számlát. Biztos vagyok benne, hogy ez 1-2 héten belül meg fog történni, még januárban." - fejtette ki Fürjes.

Mártha Imre szerint ugyanakkor bonyolult az elszámolási rendszer, és az okozza a problémát, hogy az FKF el van vágva a befolyó pénzektől. A Népszavának azt mondta, a hét elején számos tárgyalás várható az ügyben, hogy rendezzék a helyzetet.

Figyelmébe ajánljuk