Magyarország továbbra sem engedi be az ukrán gabonát

  • narancs.hu
  • 2023. szeptember 16.

Gazdaság

Kijev várhatóan a Kereskedelmi Világszervezethez (WTO) fordul kártérítésért.

Nem hosszabbítja meg az ukrán gabona behozatali tilalmát az Európai Bizottság, így az átmeneti intézkedések pénteken éjfélkor hatályukat vesztik – írja az MTI.

Az Európai Unió májusban engedélyezte öt tagországnak – Bulgáriának, Magyarországnak, Lengyelországnak, Romániának és Szlovákiának –, hogy megtiltsa az Ukrajnából származó búza, kukorica, repce és napraforgó importját, hogy ezzel védje a helyi gazdákat. A Bizottság most azért döntött a tilalom feloldása mellett, mert

úgy ítélte meg, hogy a május óta hozott intézkedések hatására megszűntek a piaci torzulások az öt tagállamban.

A bizottsági döntésről szóló közlemény szerint Kijev kötelezettséget vállalt az EU-ba irányuló gabona- és egyéb élelmiszerexport ellenőrzésére. Egyebek mellett visszafogják a gabonakínálat megugrását, és saját exportengedélyezési rendszert vezetnek be. 

Ahogy az várható volt, Magyarország, Lengyelország és Szlovákia a Bizottság döntése nyomán bejelentette, hogy a továbbiakban is fenntartja az ukrán gabonára vonatkozó behozatali tilalmat. Mint a Telex emlékeztetett, az ukrán gabonaimporttal kapcsolatban Orbán Viktor előzetesen, pénteken reggel, a Kossuth rádiónak adott szokásos interjúban úgy fogalmazott, hogy Brüsszel nem hajlandó a tagállamok és az európai emberek oldalára állni, hanem a gabonaügyben is inkább amerikai érdekeket képvisel. 

Nagy István agrárminiszter pénteki közleménye szerint a Magyarországon érvényes, kiterjesztett behozatali tilalom többek között az Ukrajnából származó gabonafélékre, a repce- és napraforgómagra, a lisztre, az étolajra, a mézre, egyes húsfélékre és a tojásra is vonatkozik, ugyanakkor hazánk továbbra sem tiltja az ukrán termékek magyar területen történő átszállítását.

A tranzitszállítmányokat a hatóságok, az eddigi gyakorlatnak megfelelően zárral látják el a határon, nyomon követik őket, és Magyarország egész területén ellenőrzik az érintett termékek útját,

fogalmazott a miniszter.

Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő azt nyilatkozta, a gabonatilalom meghosszabbítása a lengyel gazdák érdekeit védi. Ódor Lajos megbízott szlovák miniszterelnök szintén pénteken jelentette be, hogy Szlovákia hasonlóan jár el a kérdésben. Románia egyelőre várakozó állásponton van, a kormány péntek esti közleménye szerint Bukarest megvárja az ukrán cselekvési terv –melyet hétfőig kell benyújtania az EU Bizottságához – bemutatását, és ennek függvényében dönt a további intézkedésekről.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök üdvözölte az Európai Bizottság döntését. Mint az X-en (korábban Twitter) olvasható posztjában fogalmazott, a korlátozás feloldása a valódi egység és a bizalom példája. A magyar, lengyel és szlovák egyéni tilalmi döntéssel kapcsolatban pedig azt írta, hogy ha a szomszédos országok megsértik az uniós jogot, Ukrajna civilizáltan fog válaszolni, és Kijev várhatóan a Kereskedelmi Világszervezethez (WTO) fordul kártérítésért.

Arról, hogy kinek árt a magyar kormány az ukrán gabona kitiltásával, itt írtunk:

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Az állatkert igazgatója nem fogadja el, hogy a vegánok szerint az intézmény kizsákmányolja az állatokat

Pénteken tartották az Állatkertek Éjszakáját, amivel egyidőben vegán aktivisták demonstráltak a fővárosi állatkert előtt. Egy évvel korábban is hasonló megmozdulás történt, ami mély nyomokat hagyott az intézmény igazgatójában. Az aktivisták szerint az állatkertek a fajmegőrzéssel védekeznek, valójában szórakoztatóipari egységeket működtetnek. 

Elhunyt Dobray György

  • narancs.hu
82 éves korában meghalt Dobray György Balázs Béla-díjas filmrendező, producer, operatőr, író, forgatókönyvíró.