Még tovább emelte az alapkamatot az MNB

  • narancs.hu
  • 2021. augusztus 24.

Gazdaság

1,2 százalékról 1,5 százalékra.

Ahogy azt várni lehetett, újabb 30 bázisponttal 1,50 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot keddi ülésén a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa. A testület a kamatfolyosón is 30 bázispontot emelt, így az 0,55 százalék és 2,45 százalék közötti lett. Egy hónappal korábban a kamatfolyosó 0,25 százalék és 2,15 százalék közötti szintre változott. Ez azt is jelenti, hogy hamarosan a hitelek is drágulhatnak.

Az előző, júliusi ülésén ugyancsak 30 bázisponttal 1,20 százalékra, júniusban ugyanilyen mértékben 0,9 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot a tanács. A testület júniusban jelentette be, hogy kamatemelési ciklus kezdődött, amely addig tart, amíg az infláció vissza nem tér a fenntartható sávba.

Az alapkamat a mostani emelési ciklus megkezdéséig tavaly július óta - kétszer 15 bázispontos csökkenés után - állt 0,60 százalékon.

A kamatdöntés indoklásában az MNB közölte, hogy: "A monetáris tanács a szeptemberi inflációs jelentés ismeretében értékeli átfogóan a kamatemelési ciklus eredményeit és azonosítja az inflációs kilátásokat övező kockázatokat". Az indoklásban azt is jelezték, hogy a testület döntött az állampapír-vásárlási program fokozatos, a piaci stabilitás fenntartásának szempontjait figyelembe vevő kivezetésének megindításáról.

A kamatemelés bejelentése után minimálisan gyengült a forint a főbb devizákkal szemben. Az euró közvetlenül a kamatdöntés előtti

  • 349,33 forintról 14.10 órakor 349,56 forintra erősödött,
  • a frank jegyzése 326,11 forintról 326,39 forintra emelkedett,
  • a dollár pedig 297,64 forintról 297,77 forintra drágult.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk