Minden elektronikus jegyeladást egy cég kezébe adna a kormány

  • narancs.hu
  • 2020.11.25 15:15

Gazdaság

Koncessziós pályázaton választanák ki a nyertes, amely a BKK-, MÁV- és Volán-jegyeket is értékesítené.

Valamennyi állami és önkormányzati többségi tulajdonban lévő busz- és vasút-, valamint hajótársaság jegyeinek elektronikus értékesítését egyetlen szolgáltató működtetheti majd - írja a hvg.hu egy Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Palkovics László innovációs miniszter által benyújtott törvényjavaslat alapján.

Az "egyes közszolgáltatások egységes elektronikus értékesítéséről" szóló javaslat szerint a Rogán Antal hivatala által kiírt koncessziós pályázaton nyertes cég intézné a jegyeladásokat, a koncessziós eljárást március végéig ki kell írni.

Az ITM az egészet azzal "adja el", hogy két év múlva megszűnhet a parkoláskor fizetett mintegy 100 forintos kényelmi díj, amelyet az elektronikus fizetés esetén eddig kellett fizetni a parkolásért.

A nemzeti mobilfizetési rendszer 2014 óta működik, ezen keresztül sajátították ki az egykori magán- és önkormányzati parkolási társaságok piacát, valamint ezen keresztül árulják az autópálya-matricákat. Az Európai Unió bírósága azonban két évvel ezelőtt úgy ítélte meg: ellentétes az uniós joggal, hogy egy állami társaság kizárólagosan üzemelteti a nemzeti mobilfizetési rendszert.

A javaslat szerint azonban továbbra is magánvállalkozás üzemeltetheti majd a rendszert a koncessziós jog elnyerésével, viszont még több területre is kiterjeszti a rendszer fennhatóságát: a parkolás, útdíjak, illetve gyakorlatilag minden személyszállítási szolgáltatásra elektronikus értékesítés útján történő igénybevételére.

A kiskereskedelmi értékesítést ugyanakkor nem a koncesszió birtokosa végzi majd, hanem viszonteladók.

A szolgáltatóknak, így tehát a BKK-nak vagy a MÁV-nak, illetve a vidéki városok közlekedési társaságainak, vagy éppen a balatoni hajózási társaságnak viszont kötelező lesz csatlakoznia a rendszerhez.

Karácsony Gergely budapesti főpolgármester a Facebookon reagált a javaslatra, amelyet privatizációnak nevezett.

Karácsony a mobilfizetési rendszer kiszervezése mellett egy másik törvényjavaslatot is megemlít, amely a hulladékgazdálkodást is koncesszióba adná, erről azt írja, "nyílt beismerése annak, hogy az állami Kukaholding megbukott. Ezt mi Budapesten pontosan tudjuk, hiszen eddig is úgy működött ez a tákolmány, hogy a budapestiek által befizetett szemétdíjat egyszerűen zsebre tette, és nem adta vissza a fővárosi közszolgáltatónak, így a veszteséget Budapestnek kellett állnia. Ebből persze világosan következne, hogy a hulladékgazdálkodást helyben kellene megoldani, ám a kormány a privatizáció mellett döntött."

Karácsony azt ígérte, hogy a város köztisztaságáért felelős FKF-et, annak bevételeit meg kell őrizni, és nem engedhetik, hogy nőjön a budapestiek által fizetett szemétdíj, valamint hogy azok ne Budapesten hasznosuljanak.

Az elektronikus fizetésekről azt írta, közvetlenül érinti a budapesti terveket, mert egy ideje azon dolgoztak, hogy kirángassák a kátyúból az e-jegyrendszert.

"Ez az az orbitális mutyi, amire az előző városvezetés idején több mint 10 milliárdot(!) égettek el, miközben nem lett belőle semmi. Mi haladunk abba az irányba, hogy ezt a megörökölt szégyent helyrehozzuk, ennek alapja lett volna, hogy a BKK kiépíti a saját rendszerét, a törvényjavaslat ezt megakadályozná. Miként azt is, hogy saját rendszerünk segítségével, modern applikáció fejlesztésével vágjunk rendet az örökölt parkolási káoszban, hogy ezen keresztül tudjunk kedvezményt adni, vagy akár ingyenessé tenni a rövid idejű parkolást a városban" - írta.

Karácsony szerint mindkét javaslat annak beismerése, hogy "a saját maguk által összetákolt állami cégek képtelennek bizonyultak" a feladataikra, ezért inkább eladják az egészet, holott az önkormányzatok maguk is meg tudnák oldani ezeket.

Neked ajánljuk

A gyöngy

  • Halasi Zoltán

A király elküldi fiát messze földre, hozza el a kígyótól a kincset. Mielőtt a fiú útnak indul, meg kell válnia ruhájától. Megérkezik, elvegyül az ottaniak között. Ételüktől azonban mintegy álomba merül, megfeledkezik királyfi voltáról, küldetéséről. Apja levele téríti magához. Megigézi a kígyót, megszerzi a kincset. Hazatér, megdicsőül.

Máshogy mutatja ki

  • SzSz

„Az utolsó túlélő halálával Auschwitzot beveszi a kirakatból a történelem. Lomtárba kerül, ott porosodik majd a sötétben a tatárjárás és a waterlooi csata közt” – nyilatkozta Röhrig Géza egy interjúban a Saul fia diadalmenetének egyik állomásán –, a Born in Auschwitz egyszerre igazolja és cáfolja e kijelentést azzal, hogy bemutatja, hogyan hatja át a tragédia háromgenerációnyi család életét.

„A vérfürdő nem vonz”

A Star Trek-filmek Spockja jelenleg az AMC horrorsorozatában, a NOS4A2 második évadában adja a Charlie Manx nevezetű gonoszt, de élőben nincs benne semmi fenyegető. A Rhode Island-i forgatáson értük el.

„Gátlástalanul húzogatjuk ki egymás sorait”

  • Láng Dávid

Több mint ezer induló közül ők nyerték tavaly az Öröm a Zene tehetségkutató országos döntőjét, nem sokkal később pedig Lovasi András is kiválasztotta őket a raktárkoncertes gázsiját szétosztó pályázaton. A duóval arról beszélgettünk, mivel győzhették meg a zsűrit, milyen köztük a dalszerzői dinamika, és terveznek-e teljes zenekarrá bővülni.

Ülő ováció

  • Nagy István

Nyolcvanegy éves korában elhunyt minden idők egyik legnagyobb hatású zenei producere, akinek a jelentősége egyedül talán George Martinéhoz fogható; mindketten a modern zenerögzítési technika úttörőinek, lényegében megteremtőinek számítanak.

A földön kívüli selyemszörny

  • Vida Virág

Amióta online térbe kényszerült a színház, új, alkalmazott műfaj jelent meg a művészetek palettáján, amelyet leginkább „előadás-közvetítésnek” lehetne nevezni, és abban különbözik a korábbi színházi közvetítésektől, hogy eddig soha nem látott nyomatékot kap benne az operatőri munka.

Megtalálva

  • Dékei Kriszta

A művészet történetében komoly hagyománya van a nagy elődök másolásának, a témák és a stílusok újradolgozásának.

Eladó, kiadó

Hérodotosz óta sokat változott a közmeg­egyezés azzal kapcsolatban, mik is lehetnek a történetírás elfogadott témái és alkalmatos forrásai.