Házi őrizetben a kínai beruházók, amúgy semmi gond

  • 2023. január 14.

Gazdaság

A debreceni Semcorp-üzem építtetői a kínai hatóságok szerint külföldre akarták menekíteni a cég tőkéjét.

Debrecenben a Semcorp akkumulátorfólia-gyárának építése a megszokott ütemben zajlik tovább – írja a 24.hu a cég közlésére hivatkozva, megvilágítva azt is, miért abszurd ez a bejelentés.

A Semcorp 2021-ben kezdett lítium-ion akkumulátorfólia-gyártó üzemet építeni 183 millió eurós beruházással. Ez a gyár, ha elkészül és működni kezd, Debrecenben és környékén a tervek szerint több mint négyszáznegyven embernek ad munkát.

A beruházó egy kínai testvérpár, Paul Xiaoming Lee és Tony Xiaohua Li.

Szintén a 24.hu írta meg csütörtökön, hogy az üzletemberekkel szemben 2022 végén eljárást indítottak Kínában, házi őrizetben vannak. A hatóságok azt állítják, a két üzletember titokban külföldre akarta vinni a közös cég vagyonát. 1,4 milliárd dollárt, tehát 520 milliárd forintot „csatornáztak ki” a Semcorp Csoportból, legalábbis a gyanú szerint. 

 

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, James Heng-Kuang Si, a SEMCORP Hungary Kft. ügyvezető igazgatója, Pósán László fideszes országgyűlési képviselő és Papp László (Fidesz-KDNP) polgármester (b-j) a kínai SEMCORP vállalat lítium-ion akkumulátorokhoz kapcsolódó debreceni szeparátorfólia-gyártóüzemének alapkőletételén 2021. szeptember 13-án. Fotó:  MTI/Czeglédi Zsolt

 

A két család vagyonát együtt több mint 3700 milliárd forintra becsülik, de a száz leggazdagabb kínai milliárdostól így is messze járnak.

A Kínában zajló vizsgálat hazai következményei iránt érdeklődő kérdésre a Külgazdasági és Külügyminisztérium nem reagált, csak annyit közölt, hogy a vállalattól azt tudja, a debreceni építkezés fennakadás nélkül folytatódik.

Ezt most a Semcorp vezetősége is megerősítette. James Shih, a globális projektekért felelős alelnök azt nyilatkozta, hogy miként novemberben már bejelentették, minden üzleti ügyük és terveik teljesítése a szokásos módon zajlik. Ez vonatkozik a debreceni beruházásukra is.

Alig várják, hogy még idén elkezdődjön a próbaüzem.

Ebben a cikkünkben szó esik többek között a debreceni üzem építéséről is:

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk