Nem kér az EU több eldobható porszívót, mosógépet

  • narancs.hu
  • 2023. április 23.

Gazdaság

A vásárlástól számított 5–10 évig a gyártóknak biztosítaniuk kellene a szervizhátteret.

Egy új európai uniós jogszabálytervezet újraszabályozná a háztartási gépek gyártásának és javításának kereteit, ami elvileg jó hír a vásárlóknak, a cégeket pedig beruházásokra kötelezi – írja a napi.hu.

Az egyik újdonság, hogy egyes termékkörök gyártóinak a kétéves szavatossági időszak lejárta után is kötelező lenne biztosítani a javítást a vásárlástól számított legalább öt, legföljebb tíz éven át.

Ebbe a kategóriába a cikk szerint a hűtők, mosógépek, porszívók, televíziók tartoznának. Az EU mérlegeli, hogy az okostelefonokra és tabletekre – amelyeknél a technológiai elavulás gyorsabb – a fönti elv alapján milyen szabályokat írjon elő. 

Kötelező lenne létrehozni olyan online felületet, ahol megtalálja a vásárló a hozzá legközelebbi javítószolgálatot, szervizt, és az is követelmény lehet, hogy e szolgáltatók árai összehasonlíthatók legyenek.

Az Európai Bizottság arra számít, hogy ez a változás növeli a szervizszolgáltatások közötti versenyt és végső soron csökkenti az árakat. Arra nyilván nincs garancia, hogy az új szabályok nyomán azonnal jobb minőségű berendezéseket készítenek a gyártók. A szabályozásnak mindenesetre ez a célja, és az, hogy ezzel együtt csökkenjen az eladás. Ugyanakkor a szervizre vonatkozó előírás mesterségesen keresletet generál.

Az új szabályozásra vonatkozó előterjesztés az Európai Bizottságé, még biztosan változik, mire az Európai Parlament és az Európai Tanács is elfogadja.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk