Orbán: A magyar gazdaság villamosenergia-igénye 2030-ra 50 százalékkal fog nőni

  • narancs.hu
  • 2024. május 14.

Gazdaság

Orbán egy gyáravatón arról beszélt, hogy meg kell változtatni az európai iparpolitikát, és alig várja, hogy Hernádi Zsolt legyen a magyar Jockey Ewing.  

A Mol új petrolkémiai gyárának avatásán mondott beszédet Orbán Viktor miniszterelnök Tiszaújvárosban, ahol hosszan méltatta a céget, de a kormány iparpolitikájáról is értekezett. 

Orbán azt mondta, a Mol ugyanazt az utat járja be, mint a magyar gazdaság: régen egy lába volt, kőolajjal kereskedett, de a cég nem elégedett meg ennyivel, terjeszkedett a régióban, már van biogáz- és biodízelüzeme, foglalkozik szállítmányozással, hulladékgazdálkodással – ebben Orbán szerint Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgatónak van érdeme –, most pedig már "mint a céllövöldében, azt a célpontot a legnehezebb kilőni, amit a legtöbb hurkapálca tart". Elmondta, hogy az új tiszaújvárosi gyárban poliolt fognak gyártani, ami szerinte "a műanyaggyártás svájci bicskája", mert sok mindenhez jó.   

Orbán szerint a Mol történetével párhuzamosan a magyar gazdaság is több lábra állt és diverzifikált, most a "konnektivitás magyar stratégiája" érvényesül. Mint mondta, cél csökkenteni az egyoldalú energiafüggőségeket, a Mol ezért keresi a magyar földgáz- és kőolajlelőhelyeket, hozzátette, "alig várjuk, hogy a Molra és a vezérigazgatójára úgy tekinthessünk, mint a magyar Jockey Ewingra". 

Orbán beszélt az egyoldalú energiafüggőség csökkentése kapcsán elmondta, új energiatranzitútvonalakat építenek ki, földgázt hoznak Katarból, zöld áramot Azerbajdzsánból, növelik a napenergia-kapacitásokat és új atomerőművet is építenek, ezek pedig azért kellenek, mert 

a kormány tervei szerint a magyar gazdaság villamosenergia-igénye 2030-ra 50 százalékkal meg fog nőni, 

mert a legfeljettebb iparágaka akarják Magyarországon meghonosítani.

A cél az, hogy Magyarország a keleti nyersanyagok és erőforrások, valamint a nyugati technika és know-how találkozási pontja legyen, legyenek nyugati és keleti autógyárak, a zöld energia tárolásához szükséges technológia és gyártókapacitás, űrkutatás, infotechnológiai vérkeringésbe bekapcsolódás, felépítsék a legmodernebb európai hadiipart, előrelépjenek az élelmiszeriparban, gyógyszer- és vegyiparban. 

Megjegyezte, hogy egyesek szerint nem lesz ehhez elég energia és munkaerő, de szerinte igen.  

Azt is mondta, cél, hogy a magyar cégek lépjenek ki a külföldi piacra, a meglévő 12 ezer külföldre szállító vagy ott működő cég mellé pedig 5000 új céget fognak létrehozni vagy megtámogatni, erre külön programot fognak hirdetni. 

Ezután arról beszélt, hogy az európai iparpolitikát meg kell változtatni, mert az nem támogatja az ipart, veszélyesnek tartja és zöldítés címen le akarja építeni. 

Végül hosszan beszélt arról, hogy a háborúban mindenki hadianyagot és lőszert gyárt, szerinte Európában vannak, akik ebbe bele akarják rángatni Magyarországot is, ezért az EP-választásra agitált, mondván az emberek "álljanak ki a béke mellett, segítsenek elzavarni a brüsszeli háborús héjákat".  

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódásról és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyen nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazságot. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk