Palkovics: Jövő év végén megkezdődik a vakcinagyártás Debrecenben

  • narancs.hu
  • 2021. szeptember 5.

Gazdaság

Évente több mint húszmillió vakcinát gyártanak az üzemben. 

Jövő év végén megkezdődik a vakcinagyártás a debreceni nemzeti oltóanyaggyárban – erősítette meg az innovációs és technológiai miniszter vasárnap a helyszínen, amikor elhelyezték a leendő üzem alapkövét a Debreceni Egyetem innovációs parkjában.

Palkovics László az MTI tudósítása szerint azt mondta, évente több mint húszmillió, különböző technológiával készülő vakcinát gyártanak majd az üzemben. A fejlesztés hazai oltóanyagból teszi tartósan lehetővé a biztonságos ellátást, hatékony és gazdaságos védekezést biztosít majd az esetleges későbbi világjárványok, lokális járványok ellen, miközben munkahelyeket is teremt. 

Ügyelnek arra, hogy a gyár szükség esetén bővíthető, különféle vakcinák gyártására alkalmassá tehető legyen. Debrecenben épülnek ki azok a hazai fejlesztési és gyártókapacitások, amelyek képessé teszik Magyarországot, hogy rövid időn belül új gyártási technológiákat fogadjon, adaptáljon, illetve új generációs vakcinákat állítson elő.

Palkovics szerint tavaly, a koronavírus-járvány elején a védőeszközök hiánya, a beszerzések nehézsége ráirányította a figyelmet arra, hogy „ilyen helyzetben csak magunkra tudunk számítani”. Méltatta azt az összefogást, amelynek eredményeként négy orvostudományi egyetem és több kutatóintézet együttműködésével több mint 120 projektjavaslatot tettek le a kormány asztalára, ezeket el is fogadták, és megkezdődhetett a hazai eszközök gyártása, gyógyító eljárások alkalmazása.

Kósa Lajos fideszes országgyűlési képviselő az ország legfontosabb beruházásának nevezte a nemzeti oltóanyaggyár felépítését. Magyarországon a legfőbb érték az ember, és a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban „azzal szembesültünk, ha baj van, csak magunkra számíthatunk”. Hangsúlyozta: fel kell építeni azokat a kapacitásokat, amelyek lehetővé teszik a magyar emberek megvédését.

(Címlapképünkön: Palkovics László innovációs és technológiai miniszter beszédet mond a Debrecenben épülő nemzeti oltóanyaggyár alapkőletételén 2021. szeptember 5-én. MTI/Czeglédi Zsolt)

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Figyelmébe ajánljuk