Rábólintott az EU a komáromi óriás akkugyár 32 milliárdos állami támogatására

  • narancs.hu
  • 2021. július 21.

Gazdaság

Nem először kedveskedett a kormány Dél-Korea egyik legnagyobb energia- és vegyipari vállalatának. 

Jóváhagyta az Európai Bizottság (EB) azt a 90 millió eurós (mintegy 32 milliárd forintos) támogatást, amelyet a magyar kormány a dél-koreai SK Innovationnek ajánlott fel a második komáromi akkumulátorgyárához - szúrta ki a 444.hu az EB közlését. 

A 2010 óta fideszes többségű komáromi képviselő-testület 2017 decemberében döntött 46 hektárnyi ipari parki terület eladásáról az SK Battery Hungarynek, az ipari park bővítését pedig a kormány még előtte novemberben nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházássá minősítette. A döntéseket a helyi lakosok megkérdezése nélkül hozták meg.

Az első gyáregység 2019-ben kezdett termelni, majd ugyanebben az évben elkezdték építeni a második komáromi gyárukat is, amit 2022-ben terveznek beüzemelni. Az akkumulátorgyár helyi lakosokra gyakorolt hatásáról korábban itt írtunk részletesen: 

Ugyanarról a cégről van szó, amely a Fejér megyei Iváncsán építi harmadik üzemét, a területet ott a kormány különleges gazdasági övezetté is nyilvánította, hogy így babráljon ki az ellenzéki vezetésű Dunaújvárossal, amely így már nem kaphat az iparűzési adóból, pedig a helyet adó ipari park a városnak szánt pénzből épül.

Mint azzal korábban részletesen foglalkoztunk, a kormány komoly pénzeket öl abba, hogy Magyarországra hozzon minél több akkumulátoripari beruházást: januári összesítésünk szerint az ezzel kapcsolatban bejelentett beruházások értéke összesen több mint 1100 milliárd forint volt, amelyhez a kormány több mint 68,5 milliárd forinttal járulna hozzá – bár ez attól is függ, hogy a Samsung gödi gyárának 108 millió eurós (mintegy 38,8 milliárd forintos) állami támogatását jóváhagyja-e az EU, erről ugyanis még nem döntöttek. Átlagosan a beruházásoknak közel a 9 százalékát állta az állam, de van olyan eset is – mint például a jászberényi Sangsin-bővítés –, ahol ez az arány 30 százalékos.

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk