Rekordméretű megszorítás jöhet az önkormányzatoknál

  • narancs.hu
  • 2024. január 4.

Gazdaság

A K-Monitor adatai szerint a 2018-as szint alá csökkenne az önkormányzatoknak juttatott nettó juttatás.

Az Orbán-kormány minden eddiginél komolyabb megszorítást tervez az önkormányzati szektor feladatainak finanszírozásánál – írja blogján a K-Monitor. A közpénzek átlátható felhasználásáért és a korrupció visszaszorításáért küzdő civil szervezet a Pénzügyminisztérium december 30-án kiadott, Makrogazdasági és Költségvetési Előrejelzés 2023-2027 című dokumentumából olvasta ki a megállapítást, ami szerint a  kormány által az önkormányzati szektor feladatainak finanszírozására nyújtott költségvetési támogatásnemcsak a 2027-ig nem hogy az inflációt nem követi majd le, de számszerűen is csökkenne, miközben a jelentősebb saját adóbevételekkel rendelkező településekre kivetett szolidaritási adó tovább növekszik.

Ez azt jelenti, hogy rekord mélyre kerülne az önkormányzati rendszer felé folyó nettó finanszírozás.

2027-re a terv szerint a költségvetés önkormányzatok működésére költött nettó kiadása a 2023-as 850 milliárd fortintról 700 milliárd forint alá, tehát a 2018-as szint alá csökkenne, miközben az önkormányzatok költségei a magas infláció, a bérek és az elszaladt energiaárak miatt jelentősen megnőttek.

Érdemes megjegyezni, hogy az önkormányzatok az alapvető, törvényben meghatározott feladataik ellátására az Alaptörvény szerint támogatása jogosultak.

„Miközben a központi kormányzat egyszerűen megfoghatna néhány száz milliárdot a központi költségvetésben a klientúrát hizlaló, magánvállalkozásoknak juttatott támogatások, a propaganda csökkentésével, néhány állami háttérintézmény és presztízsberuházás leállításával, az önkormányzatoknál minden visszatartott forint lecsapódik a temetők, óvodák működésében, a közutak állapotában” – írják.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk