Segélykiáltás érkezett a húskereskedőktől

  • MTI/narancs.hu
  • 2021. szeptember 16.

Gazdaság

Az ágazat nagy bajban van, több mint tízmilliárdos hitelt kérnek az államtól.

Sürgős és azonnali pénzügyi beavatkozást kér az államtól a magyar húságazat – írja Nagy István agrárminiszternek szóló nyílt levelében Sákán Antal, a Húskereskedők Egyesületének elnöke.

„Ez az év katasztrofális a gabona és elsősorban a takarmány alapanyagok termelését, hozamát, és piaci árát illetően. (…) Ez több 10 md ft veszteséget okoz az ágazatoknak. A korábbi tartalékok elfogytak, nincs pénz sok helyen vásárolni a drága, amúgy is nehezen hozzáférhető gabonából” – áll a levélben. Az egyesület elnöke továbbá arra figyelmeztet, hogy ha az állatállomány megfeleződik, akkor a húságazat tekintetében „import országgá” fog válni Magyarország. Ez munkahelyek elvesztésével fog járni, jövedelmek megszűnésével, családok tönkremenetelével – fogalmaz Sákán.

Az egyesület éppen ezért arra kéri a kormányt, hogy egy olyan kamatmentes, legalább 10 éves futamidejű, több mint tízmilliárdos hitelkeretet biztosítson az ágazatnak, amivel túl lehet élni ezt a 2-3 évet, és amíg az érintettek kiheverik a veszteségeiket.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Hol az ember?

A megfilmesíthetetlen könyvek megfilmesítésének korát éljük – ezek pedig nagyrészt sci-fik. Herbert Ross Dűnéjének sokszor nekifutottak, mire Denis Villeneuve szerzői húrokat pengető két blockbustere végre a tömegek igényeit is képes volt kielégíteni; Isaac Asimov Alapítványából az Apple készített immár második évadát taposó, csillogó űroperát – a Netflix pedig az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű, kultikus hard sci-fijébe, Liu Ce-hszin kínai író Hugo-díjas A háromtest-triló­giá­jába vágott bele.

Nem viccelnek

  • - minek -

Poptörténeti szempontból is kerek jubileumokkal teli lesz ez az év is – novemberben lesz negyven éve, hogy megjelent a The Jesus and Mary Chain első kislemeze, a melódiát irgalmatlan sípolásba és nyavalyatörős ritmusba rejtő Upside Down.