Szijjártó piros jelzésű országokban turnézik

  • MTI/narancs.hu
  • 2020. július 16.

Gazdaság

Kirgizisztán után Üzbegisztánnal is építette a gazdasági kapcsolatokat.

Miután szerdán Kirigizisztánban járt, csütörtökön Üzbegisztánban tárgyalt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter annak ellenére, hogy mindkettő "piros jelzésű ország", vagyis az onnan érkező külföldieket nem engedik be Magyarországra, a magyaroknak pedig két hét karanténba kell vonulnia, vagy két negatív koronavírus-tesztet produkálni.

Szijjártó Üzbegisztánban arról beszélt, hogy rendkívüli gazdasági lehetőségeket tartogat a magyar vállalatok számára, amelyek piacra lépését a Magyar Export-Import Bank Zrt. (Eximbank) 95 millió dolláros (mintegy 29,5 milliárd forintos) hitelkerettel támogatja.

Szijjártó azt is mondta, hogy

a magyar-üzbég viszony egyik alapja a politikai bizalom,

amelynek kialakulásában az is közrejátszott, hogy a koronavírus-világjárvány európai csúcspontján Magyarország 650 ezer maszkot kapott Üzbegisztántól annak érdekében, hogy biztosítani tudja az egészségügyi dolgozók védelmét. Szerinte Üzbegisztán a járvány ellenére is jól teljesít gazdaságilag, és ezt a magyar vállalatok is kiaknázhatják.

Magyarország felkerült ugyanis azon országok listájára, amelyek gyógyszeripari vállalatai egy egyszerűsített eljárást követően azonnal értékesíthetik termékeiket az üzbég piacon. Emellett a legnagyobb magyar gyógyszeripari cég, a Richter Gedeon Nyrt. újabb készítményei kerültek fel arra a listára, amelyet társadalombiztosítási támogatással írhatnak fel az üzbég orvosok.

Emellett Magyarország szakértelemmel segíti a közép-ázsiai országot egy új nukleáris erőmű megépítésében, és egy magyar vállalat jó eséllyel indul, hogy egy 100 millió eurós (35,4 milliárd forintos) beruházás keretében leszállíthassa az új atomerőmű különleges hűtési rendszerét. Aláírtak egy ösztöndíj-megállapodást is Taskentben, amelynek értelmében évente 100 üzbég hallgatót fogadnak magyarországi felsőoktatási intézményekben.

Szijjártó Péter egyúttal jelezte: az üzbég Mikrokreditbank 2000 bankautomatát vásárolt az NCR Magyarország Kft.-től.

Neked ajánljuk